Waarom terugkijken naar beelden uit de Tweede Wereldoorlog?

Nostalgie is het gevoel iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt. En klem te zitten in de eigen tijd. Met als gevolg een dwangmatig terugkijken naar de eigen jeugd of die van de ouders. Merkwaardig is dat vooral beelden over de Tweede Wereldoorlog die nostalgie voeden. Want het was voor vele Europeanen een tijdperk van verschrikkingen en diepe ellende. Hoe kan men daar naar terug willen verlangen? Toch leveren kanalen op YouTube een voortdurende stroom aan films over de Tweede Wereldoorlog af. Zoals chronoshistory of worldwarfootage. De laatste met de ondertitel ‘Travel back in time and see the war with your eyes’.

Tijdreizen als reconstructie. Niet zozeer om verschrikkingen te herleven, maar het authentieke gevoel van euforie en bevrijding op te roepen. En de iconografie van de GI’s en het militair materiaal dat zo aangenaam gedateerd aandoet. Getemd door de tijd. Oppervlakkig voor allen die het zelf niet meegemaakt hebben. De keuze ligt voor de hand. Was de Tweede Wereldoorlog niet de laatste oorlog met een duidelijke scheiding in goeden en slechteriken? Zo wordt terugkijken een vlucht uit de eigen tijd. De Amerikanen die ‘ons’ bevrijdden, maar als het aan president-elect Trump ligt afstand nemen van Europa. De verkeerde Duitsers van 1945 zijn nu de ruggengraat van de Europese democratie geworden. Het kan verkeren. Dat changement is even wennen.

4 gedachten over “Waarom terugkijken naar beelden uit de Tweede Wereldoorlog?

 1. WO2,
  Ach, hoe zinloos kan een oorlog zijn, een ding kan je wel concluderen en dat is!
  ” Men zal altijd de wapens gebruiken die men heeft “.
  Roberto

  Like

 2. Oorlog is altijd zinloos. En ik heb mij nooit zo erg ‘bevrijd’ gevoeld door de Amerikanen. Ondankbaar was ik, zeiden ze. Wat mij het meest interesseert aan de oorlog: hoe in Duitsland heeft kunnen gebeuren wat er is gebeurd en de geschiedschrijving daarover. Die is door de jaren heen ook flink veranderd. En de positie van Nederland. En hoe ‘onze’ joden zo massaal op transport gesteld hebben kunnen worden. De oorlogshandelingen op zich hebben mij nooit erg geboeid.

  Like

 3. Mensen zullen altijd gefascineerd blijven door deze beelden. De eerste zin van het artikel is dan ook zeer raak.

  Ik ben het dan ook niet eens met de reageerders hierboven. In mijn opzicht laten zij zich meeslepen door de mediahype die geweld per definitie als zinloos wegzet. Volgens mij bestaat er wel degelijk zinnig geweld.

  Dat het veel leed ten gevolge heeft staat buiten kijf.

  Like

 4. Marcel
  Volgens mij bestaat er wel degelijk zinnig geweld.
  =================================
  Dat is er ook volgens mij, helaas is het monopolie van geweld in handen van de verkeerde mensen.
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.