Volgens NPO vier je december samen. Angst voor politieke correctheid

Bij de NPO zullen ze gedacht hebben ‘je kunt het toch nooit goed doen’. Met de zelfvervullende voorspelling om het dan ook maar gelijk niet meer goed te doen. Het filmpje begint met de claim ‘NPO opent jouw wereld’ en tuigt dat op met verlichting in een Gooise straat. En sluit af met de dooddoener ‘December vier je samen’. Zo kunnen er 12 filmpjes gemaakt worden: ‘Januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november vier je samen‘. Het is gissen welke doelgroep zich in de visie van de NPO hier aangesproken door moet voelen. En voor wie de NPO de wereld in het Gooi opent. Vooralsnog lijkt dit vooral een feestje van BN’ers van de tweede categorie die hier voor 300 euro zonder reiskosten ingehuurd worden.

Kerstmis mag uit politieke correctheid blijkbaar niet meer zo worden genoemd. We noemen het voortaan ‘December’. En het islamitische Suikerfeest noemen we ‘Juli’ en het hindoeïstische Divali-feest ‘November’. Dat is de nieuwe fragmentering door de kalenderisering van de samenleving. En de niet bestaande dag van het atheïsme heet voortaan ‘April’. Of de dag van het oergezellige samenzijn rond de barbecue ‘Augustus’.

Maar dat zou wel eens snel achterhaald kunnen worden door een nieuwe politieke correctheid die tegen deze kalenderisering ingaat. Die observatie geeft aan wat de Nederlandse publieke omroep verkeerd doet. Dat gaat verder dan kritiek op dit halfslachtige en daarom lafhartige filmpje. Met veel zelfgenoegzaam gelach, maar zonder humor. Het betreft ook de berichtgeving over het populisme. De publieke omroep volgt en probeert te signaleren, is doodsbenauwd om niet in lijn met de politieke correctheid te handelen en ontspoort daarom door gebrek aan eigen smoel. De NPO opent de wereld van BN’ers van de tweede categorie voor ons. Gezellig. 

3 gedachten over “Volgens NPO vier je december samen. Angst voor politieke correctheid

 1. Donald Trump heeft de ‘oorlog tegen Kerstmis’, die volgens hem en conservatief Amerika al jaren gaande is in de VS, voor beëindigd verklaard. ‘We gaan weer gewoon vrolijk Kerstmis zeggen’, roept Trump al dagen. En dus niet het politiek correcte ‘happy holidays’. Maar een universiteit in Texas heeft conservatieven donderdag weer de gordijnen in gejaagd met tips om rekening te houden met de gevoelens van moslims en andere gelovigen rond de kerst.
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/trump-beeindigt-oorlog-tegen-kerst-we-zeggen-weer-vrolijk-kerstmis~a4434722/

  Like

 2. AH is ook al op de toer van ‘voor-koken’ dat je los van Kerstmis doet om alvast de routine te krijgen (en waarvoor dus wat meer spullen uit de AH-schappen moet meenemen). Zo krijg je de maand wel gevuld met consumptiegedrag. Het wachten is op de eerste boeken met ‘December-verhalen’, waarin ongetwijfeld vreemdelingen uit verre streken hongerig voor de ramen staan.

  Like

 3. @Dutchguy
  Mee eens. Typisch toch hoe bedrijven en publieke omroep achter de omslag in de publieke opinie aanhinken? Dat geeft aan dat ze onvoldoende zicht op hun publiek hebben. Heerlijk autonoom in hun eigen bubbel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.