Wat is er nodig om benoeming van Trump in Electoral College te blokkeren?

Heeft president-elect Donald Trump te vroeg gepiekt? In de zin dat hij zich te hard heeft gekeerd tegen de Amerikaanse inlichtingendiensten voordat hij officieel benoemd is door het Electoral College op 19 december? John Schindler spreekt in een artikel zelfs over de oorlog die Trump aan deze inlichtingendiensten verklaard zou hebben. En herinneren we ons de uitspraken van ex-generaal Michael Hayden in februari 2016 in de show van Bill Maher dat de krijgsmacht president Trump zou negeren als hij de nationale veiligheid in gevaar zou brengen? Mogelijk in reactie op die dreiging benoemt Trump historisch veel generaals in zijn kabinet. Achter de schermen is het nu in ieder geval oorlog. Welke Republikeinen durven Trump de voet dwars te zetten?

Er is een beweging op gang gekomen -de Hamilton Electors– om Trump niet te benoemen, maar het lijkt niet dat veel Republikeinse kiesmannen aan deze oproep gevolg zullen geven. Maar de kritiek is ongekend.

Het is een chaotische overgang van Obama naar Trump. Er zijn de vele onverklaarbare onregelmatigheden bij de verkiezingen. Zo bericht The Detroit News dat in 37% van de districten meer stemmen werden geteld dan er geregistreerd stonden. Gevolg van technische defecten, bestuurlijke manipulatie op lokaal niveau of van hacks in opdracht van het Kremlin? De door de Groene kandidaat Jill Stein geïnitieerde hertellingen in de sleutelstaten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania komen niet serieus van de grond. Zie hier voor de details.

In juni 2016 waren er hacks in de kiessystemen in Arizona, Florida en Illinois die zijn herleid naar Russische hackers en relatief weinig publiciteit kregen. Op 9 december is in opdracht van president Obama een ‘volledig onderzoek‘ gestart door de inlichtingendiensten naar de Russische inmenging bij de verkiezingen. In de Senaat maken Republikeinse hardliners John McCain en Lindsey Graham zich hard om de benoeming van de huidige baas van oliegigant Exxon Rex Tillerson met uitgesproken pro-Russische standpunten tot minister van Buitenlandse Zaken te blokkeren. En dan is er nog de vermenging van zakelijke en politiek belangen op nationaal en internationaal niveau van Trump. Hij wil die belangen niet in een blind trust onderbrengen.

12 gedachten over “Wat is er nodig om benoeming van Trump in Electoral College te blokkeren?

 1. De (democratie?) heeft in de VS gesproken, naar het schijnt hebben de haviken problemen met de persoon Trump, laten we hen beoordelen op z’n beleid en niet op zijn grote ordinaire praatjes, misschien moeten we el blij zijn met die man.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Als nu al blijkt dat Trump door buitenlandse invloed president is geworden, dan is dat een wettelijke reden om hem niet te benoemen.

  De vraag die aan de orde is en die door het onderzoek van de inlichtingendiensten verder verduidelijk moet worden is of de democratie met de verkiezing van Trump inderdaad heeft gesproken. Of dat er een buikspreker heeft gesproken. Zo’n onderzoek heeft een tweeledig doel. Het kan de legitimiteit van Trump vergroten als werkelijk blijkt dat hij op eigen kracht gewonnen heeft of het toont aan dat hij niet op eigen kracht gewonnen heeft en dan verdient hij het niet om president te zijn.

  Sommige haviken hebben zeker problemen met Trump. Maar zeker niet alle. De verschillen lopen door partijen heen. Maar je hebt gelijk dat er een zekere spanning is tussen de veiligheidsindustrie/krijgsmacht, de verdeelde veiligheidsdiensten (FBI: pro-Trump; CIA: anti-Trump?) en de politiek. Hoe dan ook verzwakt die verdeeldheid de kracht van de VS. En dat is exact wat het Kremlin beoogt.

  Hoe we (?) in hemelsnaam blij kunnen zijn met een man die miljonairs, miljardairs, racisten, generaals, Goldman Sachs-bankiers en topbestuurders van ondernemingen in zijn kabinet benoemt is me een raadsel. Naar nu al blijkt heeft de kiezer die op Trump stemde niets van hem te verwachten. De sociale voorzieningen zullen afgeschaald worden, big money van Wall Street krijgt het nog meer dan onder Obama voor het zeggen en Trump gebruikt de politiek om zijn bedrijf te bevoordelen.

  Ik zie geen andere groepen dan rechts-nationalisten en Wild West-kapitalisten die blij kunnen zijn met de verkiezing van Trump. En Putin.

  Like

 3. THERE ARE SOME good reasons to believe Russians had something to do with the breaches into email accounts belonging to members of the Democratic party, which proved varyingly embarrassing or disruptive for Hillary Clinton’s presidential campaign. But “good” doesn’t necessarily mean good enough to indict Russia’s head of state for sabotaging our democracy.
  https://theintercept.com/2016/12/14/heres-the-public-evidence-russia-hacked-the-dnc-its-not-enough/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.