George Knight

Debat tussen links en rechts

Gedachten over de komende verkiezingscampagne. Tussenstand

with 3 comments

tumblr_n1iojufqdo1rtynt1o6_1280

Hoe moet een politieke partij de campagne aanpakken? Wat leidt tot winst en wat niet? Uit de verkiezing van Trump en de Brexit, en de reactie erop valt op te maken dat het niet om de economie gaat. Als het goed gaat, dan nemen de kiezers dat voor lief. Dus: partijen moeten de macro-economie niet centraal zetten. Wat wel telt is de inkomensongelijkheid en de verdeling van de welvaart. De verdeling van de taart houdt meer mensen bezig dan de grootte ervan. Zelfs als ze bij een ongelijke verdeling van een grotere taart toch een groter stuk krijgen. Dus: partijen moeten komen met uitgewerkte plannen voor een gelijkmatige inkomensverdeling en het terugdringen van inkomensverschillen; het niet overlaten aan zelfregulering door werkgevers. 

Het gaat evenmin om diversiteit of identiteitspolitiek. Dat is wat mogelijk een progressieve minderheid, maar niet een meerderheid bezighoudt, zoals historicus Mark Lilla onlangs constateerde. Homoseksualiteit, ras, man, vrouw, het doet er gewoonweg weinig toe. Merkwaardig is trouwens dat in statistieken niet valt terug te vinden wat het percentage witten in Nederland. De verdeling autochtoon-allochtoon (22%) is daar slechts een echo van. Inclusief een vertekening omdat herkomst niet alles zegt over etniciteit. Een schatting is dat het percentage witten uitkomt op 85-90%. Dus: partijen moeten het strijden voor identiteitspolitiek stoppen.

Zo kondigt zich een politiek programma aan: het moet niet gaan over economie of identiteit, maar wel over inkomensverdeling en -ongelijkheid. Grenzen dicht of de toestroom van asielzoekers stoppen is eerder een afgeleide van die inkomensverdeling, dan van identiteit. Want bedreigend voor de positie van arbeiders- en middenklasse. Islam, integratie en immigratie kunnen genoemd worden, maar een verstandige partij koppelt ze direct aan de arbeidsmarkt en het inkomen. Welke partijen passen op dit moment het best bij bovenstaand profiel? Dat zijn de PVV en GroenLinks. Partijen als D66 en PvdA die het moeten hebben van identiteit lijken niet verder te komen dan hun trouwe achterban. VVD en SP zitten vooralsnog verloren met een ideologische nadruk op de economie. In drie maanden kan nog veel veranderen als partijen hun campagne bijstellen.

Foto: Maskers, carnaval.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Als een overheid echt iets voor het volk willen betekenen, dan moeten ze het systeem veranderen.
  Brood en spelen hebben we al genoeg gehad, nu dan eens de macht bij het volk.
  Roberto

  Roberto la Verita

  10 december 2016 at 15:23

 2. Beste george, naar ik vrees ga je te kort door de bocht. Het klopt dat mensen in meerderheid niet blij zijn met de voortdurende druk van kleine progressieve groepen op identiteitsproblemen, naar ik meen zelfs ongeacht of ze het daar mee eens zijn of niet. Maar het is een vergissing om daaruit te concluderen dat identiteitspolitiek daarom geen topic is. Integendeel, juist het idee dat het topic ídentiteitspolitiek’ wordt opgelegd zien mensen als een bevestiging van de arrogantie en desinteresse van de élites’ (of iets wat daaronder verstaan wordt). Daardoor krijgt iets effect, terwijl het in zichzelf niet interessant gevonden wordt. Daardoor kan wilders ‘minder, minder’ roepen en vinden mensen dat niet interessant, maar wel dat nu naar hun mening zal blijken dat Den Haag hierin weer zijn wil wil opleggen. Niet de identiteit maar het haagse machtsdenken, dat daar ‘democratie’genoemd wordt naar verluid, geeft het probleem dat bij de verkiezingen de mensen gaat interesseren.
  De komende verkiezingen draaien om de vraag of den haag nu werkelijk desinteresse heeft betoond tegenover cruciale delen van de bevolking of niet. Rechts zal zwaaien met oekraine, met het wildersproces, maar vooral ook met de slechte zorg, de afbraak van voorzieningen , maar dat alles als bewijs voor die desinteresse, niet om de topics zelf.

 3. @Roberto
  Identiteitsproblematiek is naar mijn idee in de komende campagne geen topic als het niet direct aan de inkomensverdeling en inkomensverschillen wordt gekoppeld. Ik beweer niet dat identiteit er niet toe doet, maar wel dat identiteit als identiteit geen indruk maakt bij een meerderheid.

  George Knight

  10 december 2016 at 23:48


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: