Cenk Uygur, journalistiek en de moslimvrouw die de islam verlaat

Cenk Uygur vertelt het verhaal van een moslimvrouw die na een evenement naar hem toekwam en vertelde dat ze twijfelde aan haar religie. Maar bij haar familie die ze benaderde kreeg ze geen steun voor haar twijfel. Ze zou de islam er zelfs mee beledigen. De vrouw vertelde verder dat ze door naar TYT te luisteren de moed kreeg om haar twijfel als juist te zien. en de islam te verlaten. Tegen de sociale druk van haar omgeving in.

Dit is meer dan een bekeringsverhaal dat op sociale media te zien is. Zoals een christen die zich bekeert tot de islam of een moslim die zich bekeert tot het christendom. Of welke overstap van religie naar religie ook. Of van religie naar niet-religie en omgekeerd. Dat soort verhalen zijn onderdeel van propaganda en vaak valt niet uit te sluiten dat ze gefabriceerd zijn. Vaak zijn ze zo duidelijk propaganda dat het er lachwekkend op wordt.

Wat Cenk Uygur vertelt over de moslimvrouw die de islam verlaat is het gevolg van goede journalistiek. Zo krachtig kan het zijn. Journalistiek die uitgaat van de feiten, zich duidelijk uitspreekt en stelling neemt, en tot redelijke oordelen komt en die toelicht. Aan journalistiek ontbreekt doorgaans de toelichting over de eigen positie en het medium waarmee het opereert. Als gevolg daarvan ontstaat het begrip ‘establishment media’ wanneer een journalistiek medium tegen de macht aanleunt maar dat tracht te verhullen. En net doet alsof het geen eigen economische en politieke positie heeft waardoor het geleid wordt. Maar journalistiek is meer. Het kan mensen aan het denken zetten. Het kan meer dan de agenda van de macht volgen. Het kan door goede en evenwichtige informatievoorziening een macht in zichzelf zijn. Journalistiek kan een tegenwicht bieden aan extreme meningen en mensen aan het denken zetten. En tot handelen aanzetten. Zoals de vrouw die zonder dwang of oproep de islam verlaat. Gewoon omdat ze er zelf van overtuigd is geraakt dat de islam niet deugt.

Een gedachte over “Cenk Uygur, journalistiek en de moslimvrouw die de islam verlaat

  1. Brian Stelter: ‘Take Trump’s promotion of this voter fraud conspiracy idea. He said on Twitter “I won the popular vote if you deduct the millions of people who voted illegally.” The journalistic impulse was to say something like “Trump claims he won the popular vote.” I would suggest to you that better framing is “Trump lies again, embracing a far-right-wing conspiracy theory.” See, focusing on the falsehood createsmore confusion and gives the lie even more life. And that’s the wrong way to go. Focusing on Trump’s tendency to buy into BS gets to what’s really going on here. This calls for more reporting and for reporters to show our work, to show that we actually know the truth.’
    http://mediamatters.org/video/2016/12/04/cnns-stelter-explains-danger-journalists-parroting-trumps-lies/214706

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.