Noodlijdend MOA wil korten op beheer Armando Collectie. Of wil Armando zelf weg met zijn collectie?

naamloos-2

Een opvallend bericht in het AD over het ‘noodlijdende’ Museum Oud Amelisweerd in Bunnik. Het onderzoekt de mogelijkheid om een deel van de Armando Collectie af te stoten om zo het tekort te verminderen. Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Het is daarom de vraag of problemen met de tekorten op de exploitatie de echte reden zijn voor de afstoting van delen van de Armando Collectie of dat er iets anders speelt.

In het Jaarverslag 2015 van de stichting MOA wordt voor het collectiebeheer een bedrag van 53.733 euro opgevoerd. Als delen van de Armando Collectie worden afgestoten en bijvoorbeeld naar het Cobra Museum verhuizen, dan zal dat bedrag kleiner worden. Nog steeds resteert er dan een tamelijk groot exploitatietekort. Feitelijk is dat geen 70.382 euro zoals het AD zegt, maar 230.382 euro door een lening van de provincie Utrecht van 160.000 euro die de kosten naar de toekomst verschuift, en in 2021 dient te worden afgelost.

De opmerking van Kees Spaan dat hij een rondje gaat maken ‘daar waar Armando’s wortels liggen’ heeft een wrange bijsmaak. Die wortels liggen in Amersfoort waar Armando in 2010 met pek en veren werd weggejaagd toen het toenmalige college de afspraken uit 1998 over de museale huisvesting van de Armando Collectie eenzijdig opzegde. Onbehoorlijk bestuur werd dat genoemd door de toenmalige voorzitter van cultuurkoepel Amersfoort-in-C. Maar wrang is het ook omdat de voorstanders van de huisvesting van Armando’s werk in landhuis Oud Amelisweerd sinds 2010 hebben beweerd dat Armando hier thuiskwam en zeer op zijn plek was. Directeur Ploum liet niet na om in interviews te beweren dat de combinatie Armando, Chinees behang en historische buitenplaats ideaal was. Nu de financiële problemen voor het MOA zich op blijven stapelen lijkt dit om pragmatische redenen ineens anders te liggen. Gaat Spaan nu opnieuw op onderzoek in Amersfoort?

Deze berichtgeving over de kosten van de collectie lijkt een schijnbeweging van de Stichting MOA en de Armando Stichting om te verhullen dat Armando heeft besloten dat hij weg wil bij het MOA. Dat vertelde iemand uit zijn naaste omgeving me afgelopen dinsdag. Mogelijk is ook dat Armando op andere gedachten is gebracht om de positie van het MOA niet te beschadigen. Dat het daarom in de publiciteit minder definitief wordt voorgesteld. Een harde scheiding wordt zo gebracht als een zachte scheiding. Maar logisch is het niet dat problemen worden opgehangen aan de kosten van het collectiebeheer terwijl er geen nieuwe feiten zijn die dat actueel maken. Die kosten bestaan al sinds de oprichting. Het valt niet na te gaan of wat Doeser en Ploum beweren dat Armando blijft exposeren in het MOA in tegenspraak is met wat Armando zelf besloten heeft. Maar de liefde tussen Armando en de Stichtingen die hem ‘vertegenwoordigen’ lijkt voorgoed over.

Foto: Schermafbeeding van deel artikelNoodlijdend museum wil ‘Armando’ afstoten’ in het AD, 26 november 2016.

Advertentie

3 gedachten over “Noodlijdend MOA wil korten op beheer Armando Collectie. Of wil Armando zelf weg met zijn collectie?

 1. Beste George Knight. In de eerste plaats hartelijk dank voor uw reactie op de petitie ARTInSJOK. U heeft gelijk. Het is, een samengeperst opgewonden standje dat daardoor ook rommelig oogt. Mocht u de uitgebreide versie van mijn betoog wensen? Dan raad ik u een het essay over de deplorabele situatie van hedendaagse kunst en beroepskunstenaars in Nederland getiteld ARTInSJOK te lezen. De Tweede Kamer contacten die in de cie OCW voor Cultuur zitten hebben het maandag op hun bureau in Den Haag.
  Uw reactie sterkt ons in onze actie om de situatie van beeldende kunst en kunstenaars onder de aandacht te brengen en voorstellen ter verbetering aan te dragen. Die zijn opgenomen in het essay. Blijft het feit dat we 1000 handtekeningen voor de petitie nodig heb om in Den Haag op tafel te slaan en het op te nemen voor de hedendaagse beeldende kunst ,de kunstenaars en hun promotoren c.q. de galeriehouders. Misschien heeft u nog een idee om de verkrampte kunstenaars en galeriehouders in- en buiten de randstad in de pen te doen klimmen? Groet Dimp Nelemans

  Like

 2. @Dimp Nelemans
  Ik zal uw advies opvolgen en de uitgebreide versie lezen. Als geboren Zeeuw voel ik me aangesproken door uw initiatief. Maar ik weet ook dat galeries in de Randstad het moeilijk kunnen hebben.

  Hoe de galeriehouders tot actie te brengen? Dat is een lastige vraag. Ze zijn zo divers. En hun belangen zijn zo uiteenlopend. Hoewel ze ook veel gemeenschappelijks hebben. De oplossing moet toch komen van de politiek. En die politiek heeft zich de afgelopen 5 jaar niet dol getoond op kunst. Er zich zelfs deels van afgekeerd.

  Het lijkt een Nederlandse oplossing, maar ik denk dat een goede aanpak zou zijn om eerste een inventarisatie te maken. Of oude inventarisaties te actualiseren. Want sinds de crisis van 2008 is er veel in het galeriewezen verslechterd. Een masterstudent zou twee sporen kunnen bewandelen. 1) Een inventarisatie wat is er aan plannen in politiek, rijkscultuurfondsen en belangengroeperingen als Kunsten ’92 voor geldelijke ondersteuning van kunstgaleries. 2) Een actualisatie van die plannen door interviews van de galeries. Daaruit zou 3) een aanbeveling voor het vervolg kunnen komen waarmee u of de organisaties met wie u contact zoekt de politieke partijen kunt benaderen. Wellicht is de opleiding Cultuurwetenschap in Tilburg daarvoor geschikt. Als ik u was zou ik daar proberen een gesprek te regelen.
  https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderwijs/masteropleidingen/kunst-en-cultuurwetenschappen/

  PS Kunt u de reactie bij het betreffende commentaar plaatsen? Dan kunnen we daar een mogelijke discussie voortzetten. Dan verplaats ik er deze reactie ook heen.

  Like

 3. Pingback: Armando beëindigt bruikleenovereenkomst met MOA. Alternatieven komen in zicht | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.