De progressieve, niet herkozen afgevaardigde Alan Grayson (D-Fla.) introduceerde afgelopen week in het Huis van Afgevaardigden zijn ‘None of the Above’ act. In een bericht licht de Orlando Sentinel het toe. Kiezers die vinden dat geen enkele kandidaten door de beugel kan kunnen de optie ‘None of the Above’ aankruisen. Bij de afgelopen presidentsverkiezingen bestond er veel ontevredenheid over de kandidaten van de twee grootste partijen Donald Trump en Hillary Clinton met hun historisch lage populariteitscijfers. Hoe het precies in z’n werk gaat is nog onduidelijk, en wacht op uitwerking. Maar het idee is dat andere kandidaten die nu worden verdrongen een kans krijgen die ze anders nooit kregen. Dat kan het politieke bestel helpen openbreken.
Voor Nederland lijkt de ‘None of the Above’ act niet toepasbaar. Ze kennen een uitgebreide keuze aan partijen en kandidaten. De meeste kiezers weten altijd wel een acceptabele keuze te maken. De optie zou echter wel om een andere reden ingevoerd kunnen worden op het stembiljet. Namelijk als vervanging van de ‘Blanco’ optie waarvan de status dubbelzinnig is. De optie ‘Geen van de bovengenoemden’ geeft wel aan wat het is.
Toch verdient het serieuze overweging om elk stembiljet bij Nederlandse verkiezingen te voorzien van de optie ‘Geen van de bovengenoemden’. Afgesproken kan worden dat een bepaald percentage voor deze optie tot een herverkiezing met deels andere kandidaten leidt. Verkiezingen worden er nog op een andere manier zuiverder door omdat proteststemmen niet of in mindere mate over partijen worden verspreid. Het effect is dat de optie ‘Geen van de bovengenoemden’ kiezers twee keuzes geeft. Uit positivisme kiezen voor een partij of kandidaat naar eigen keuze. Of uit negativisme kiezen voor de optie ‘Geen van de bovengenoemden’. Het is aan de politieke wetenschap om dit idee verder uit te werken en met een oriënterend verslag te komen. In het vervolg kunnen politieke partijen het dan oppakken en desgewenst in een wetsvoorstel verwerken.
Wat we in Nederland wel kunnen doen is het aantal ingenomen zetels afhankelijk te maken van de opkomst. Als maar 70% van de kiezers een stem uitbrengt blijft 30% van de zetels leeg. Terwijl de regel geldt dat de meerderheid de helft van de zetels plus 1 is. Dit zou politieke partijen er toe kunnen aansporen om meer moeite te doen door bijvoorbeeld meer aansprekender kandidaten op de lijst te stellen.
LikeLike
@Raymond
Ik denk dat dat het probleem verschuift en niet oplost. Want als een deel thuisblijft en de rest een keuze uit de kandidaten maakt, dan winnen de laatsten. Maar hoe dan ook is dit soort denken interessant. En nodig om tot vernieuwing van het politiek bestel te komen. Een mogelijkheid is ook om het te koppelen aan nieuwe techniek, zoals liquid democracy. Het lijkt of het denken hierover in Nederland stilstaat.
LikeLike
Of gewoon de stemplicht weer invoeren, ik vind het niet alleen een recht, maar ook een plicht.
Roberto
LikeLike
Misschien een burgerschapbewijs voor mensen hun stemrecht mogen uitoefenen. Sommige mensen zijn gewoon te onwetend om deel te kunnen nemen. Om een auto te besturen heb je tenslotte ook een rijbewijs nodig.
LikeLike