Media praten Trump nu al goed. Met voorop wensdenkende Amerika-deskundigen die weten dat hij binnen de lijntjes blijft

wp

Amerika-deskundigen zijn meesters in het achteraf goedpraten. Van zichzelf en hun analyses die de plank behoorlijk mis sloegen. De kern van hun antropologie is de cirkelredenering. Volgens ‘associate fellow bij Instituut Clingendael’ Willem Post in een artikel voor NRC zal het wel meevallen met Trumps dwaze avonturen. Hij zoomt in op de veiligheids- en buitenlandse politiek. Zijn betoog komt op het volgende neer: ‘Trump vertoonde in de campagne bizar gedrag maar is niet dom.’ En democratische instituties zouden een rem op Trumps gedrag zijn: ‘De Amerikaanse democratie, dat heeft de geschiedenis geleerd, is volwassen en kan heus wel tegen een stootje.’ Twee aannames die volgen uit de generalisaties van de Amerika-deskundige.

Of Trump binnen de lijntjes zal blijven is precies de hamvraag die onderzocht dient te worden en niet bij voorbaat beantwoord kan worden. Een goede analyse houdt slagen om de arm en trekt de lijn door die volgt uit de voorgeschiedenis. En verbindt die met actuele ontwikkelingen. Allerlei Amerika-dekundigen gaan ervan uit dat Trump netjes tussen de lijntjes van het politieke spel zal blijven. Hoe ze dat kunnen weten terwijl hij nog niet eens officieel gekozen of in functie is getreden is de vraag. Ze kunnen dat helemaal niet weten. De randvoorwaarden en voortekenen zijn niet gunstig. Trump is niet gekwalificeerd voor het presidentschap, heeft geen bestuurlijke of politieke ervaring, vertoont semi-fascistisch gedrag, heeft zijn partij beschadigd en vertrouwt op getrouwen waarvan zijn familie -schoonzoon Jared Kushner en dochter Ivanka- de kern vormt.

Het gaat vreselijk worden. Het zou ook de Nederlandse media sieren dat ze de berichtgeving over Trump niet normaliseren. Of sussende opinies zoals die van Willem Post die volgen uit een fikse portie wensdenken niet publiceren zonder disclaimer. Media moeten niet meegaan in de suggestie dat ‘het allemaal wel zal meevallen’ met president Trump. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid niet meevallen, maar tegenvallen. Of nou het oude establishment of de Alt-right beweging het laatste woord krijgt in de regering-Trump. Het is de taak van de media om daar van dag tot dag kritisch verslag van te doen. Media dienen in de berichtgeving en in de opinie Trump kritisch te blijven volgen en te blijven wijzen op de soort politiek die hij voert. Die verre van normaal is.

Als media normaliseren en Trump als norm gaan beschouwen, dan plegen ze verraad aan hun taakopdracht. In hun pseudo-objectiviteit die feitelijk het goedpraten van een semi-fascist is. En graven ze hun eigen graf omdat na Trump hun geloofwaardigheid opnieuw zal zijn afgenomen. Media moeten zich nu bezinnen.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel Het zal wel meevallen met Trumps dwaze avonturen’ van Willem Post, 16 november 2016 in NRC.

33 gedachten over “Media praten Trump nu al goed. Met voorop wensdenkende Amerika-deskundigen die weten dat hij binnen de lijntjes blijft

 1. And yet in the year 2016, most members of the American civilization don’t trust that the building blocks are sound. According to Gallup, Americans’ average confidence in 14 institutions is at only 32 percent. It is perhaps no coincidence that the country just elected Donald Trump to be president, choosing a Washington outsider with no experience in politics who ran on a platform of basically doing everything differently from how it’s being done now.
  http://fivethirtyeight.com/features/americans-dont-trust-their-institutions-anymore/

  Like

 2. Robeyns: “Zelfs als zijn presidentschap enorm mee zal blijken te vallen, dan heeft Trump nu al een enorme schade aangericht door een feitenvrije campagne te voeren vol persoonlijke aanvallen en grove taal. Dat heeft hij hiermee genormaliseerd, waardoor politici na hem en burgers overal in Amerika en in de rest van de wereld gaan denken dat het oké is om je te misdragen jegens minderheden, vrouwen en andersdenkenden.”
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/4417076/2016/11/17/Bestrijd-Trump-niet-met-feiten.dhtml

  Like

 3. Er zijn in NL 17 miljoen Amerikadeskundigen. Wat een on-woord! Ik heb al serieuze, welopgeleide, collega’s gesproken die hem eigenlijk wel hadden willen stemmen.

  Like

 4. Perhaps most alarmingly, white nationalists are celebrating Sessions’ appointment. Neo-Nazi site The Daily Stormer published an article saying the initial appointments to the Trump cabinet were “like Christmas” in that the president-elect appears to be giving actual governmental power to racists and white supremacists. MTV’s Jamil Smith tweeted that bigoted appointees in the Trump cabinet appear to be the norm:
  http://usuncut.com/politics/twitter-explodes-outrage-trump-chooses-outspoken-racist-attorney-general/

  Like

 5. While controlling the White House and both chambers of Congress is nice, the Holy Grail of politics for many conservatives would be to assemble a constitutional convention — and now they are really close.
  After all, any laws the GOP-dominated Congress passes next year and sends to President Donald Trump for his signature would still have to overcome pesky problems such as procedural hurdles in the Senate and a constitutional review by the courts. So wouldn’t it be nice to be able to skip that step and amend the Constitution directly without involving Washington politicians?

  http://whowhatwhy.org/2016/11/20/gop-rewrite-constitution/

  Like

 6. Pingback: When lights are low. Is Trump de nieuwe Hitler of Putin? | George Knight

 7. Pingback: Donald Trump is niet normaal, dus normaliseer hem niet | George Knight

 8. The president-elect’s unstinting and often ugly attacks on journalists, critics, and political opponents show clearly enough his contempt for democratic norms. He has demonstrated zero regard for such principles of international law as the obligation to accept refugees, or to refrain from the use of torture. His interest in democratic rights abroad is even more negligible. The foreign leaders he has most consistently praised, including Russia’s Vladimir Putin, Turkey’s Recep Tayyip Erdogan, and Egypt’s Abdel Fattah el-Sisi, are strongmen who put their critics in jail, and sometimes in the grave. Trump is already such a pal of Sisi that he was both willing and able to persuade him last week to drop a Security Council resolution condemning Israel’s ongoing settlement building.
  http://foreignpolicy.com/2017/01/03/donald-trump-is-making-the-world-safe-for-dictators/

  Like

 9. Pingback: Het is nu Trump tegen de EU. Wat is het antwoord op het nieuwe Amerika? Kan het EU-leiderschap het aan? | George Knight

 10. Pingback: Greenwald: FBI en CIA kozen Trumps kant in de presidentsverkiezingen | George Knight

 11. Trump. Van links naar rechts van onder tot boven inclusief de media in the US hadden zich al veel, veel eerder moeten bezinnen. Nu is reeds het hele circus van media en politiek rot tot op het bot. Bezinnen is te laat in deze uitgezaaide kanker. Chirurgie is mogelijk de enige oplossing. Maar wie kan er nog fris reflecteren op Trump?

  Like

 12. @Jeroen
  Ha, daar is de kop van de religieuze malloot Father Nathaniel weer. Ik had ‘m al even uit het oog verloren. Ik moet altijd vreselijk om hem lachen. Dank.

  Wat je zegt klinkt fatalistisch. Het tekent ook je wantrouwen in de veerkracht van de Amerikaanse democratie. Die elke dag weer bevochten moet worden op een regering die de instituties wil kortwieken of zelfs vernietigen.

  Met je conclusie ben ik het oneens. Juist de media doen nu hun uiterste best om niet weer in oude fouten te vervallen. Zoals het kritiekloos steunen van de Irak oorlog onder president Bush en hun kritiekloos weergeven van de standpunten en aanvallen op zijn tegenstanders door Trump tijdens de campagne van 2015-2016. De media hebben dus wat goed te maken en doen dat door onthulling na onthulling te publiceren. Dat is geen kanker, dat is vitaliteit.

  Ja, de Amerikaanse partijpolitiek is verrot omdat het in de macht van het grote geld is gekomen. Politici zijn pionnen van belangen en moeten bijna de helft van hun tijd besteden aan het binnenhalen van fondsen. Dat is geen werkbare en democratische situatie.

  Trump is daar geen oplossing of uitzondering op. Hij is er juist de bevestiging van door meer dan andere presidenten vertegenwoordigers van Wall Street in zijn regering te benoemen. Onder meer bankiers van Goldman Sachs. Dus Trump is geen oplossing voor die kanker door het moeras leeg te pompen. Hij vertegenwoordigt als geen andere president voor hem de belangen van het grote geld. Maar omdat zijn voorgangers dat probleem hebben laten ontstaan kan Trump er nu een toevallig symbool van zijn die de kans grijpt die sinds de jaren ’90 is ontstaan. Het tekort van Trump is het tekort van het Amerikaanse politieke systeem.

  Like

 13. Adam Schiff: ‘We have a president who takes issue with the first amendment, and describes the free press as an enemy of the people, and people in very top levels of Republican leadership who are unwilling to challenge that. You have a president saying our justice system is a joke and a laughing stock…we are tearing down our government from within. That is a serious problem.”’
  https://www.axios.com/schiff-we-are-tearing-down-our-government-from-within-2507504824.html

  Like

 14. Pingback: Normalisering van abnormale Trump gaat verder. Zonder krachtige binnenlandse reactie. De VS holt zichzelf uit en laat het passeren | George Knight

 15. Pingback: Amerika-deskundige Willem Post zit op zijn praatstoel bij WNL | George Knight

 16. Pingback: Trump is afgunstig op dictators omdat ze geen rekening hoeven te houden met democratie. Hij laveert rechtsstaat VS richting afgrond | George Knight

 17. That the institutions have not held against Trump was evident this week with the National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) ludicrous attempts to back up Trump’s six-day tantrum over being called out for doubling- and then tripling-down on his insistence that Alabama would potentially be hit by Hurricane Dorian (which had only been a possibility several days before he made the claim).
  https://www.rawstory.com/2019/09/americas-institutions-have-folded-against-donald-trump/

  Like

 18. Like

 19. Pingback: Bernie Sanders wint Nevada in race die verder gevorderd is dan het lijkt | George Knight

 20. Pingback: Ruth Ben-Ghiat waarschuwt voor Trump en concludeert dat de VS geen democratie is. Gevestigde journalistiek negeert dat goeddeels | George Knight

 21. Pingback: Aandacht voor Amerikaanse verkiezingen: Nederlandse publiek omroep lijdt aan de paradox van de geprojecteerde verwachting | George Knight

 22. Pingback: Media praatten vanaf het begin Trump (en Baudet) goed. Kritiek kreeg geen kans. Wat het ergst is, ze hebben er blijkbaar niks van geleerd – George Knight

 23. Pingback: Feiten geven aan dat Trump een 100% fascist is. De geschiedenis geeft het voorbeeld, maar is lastig te begrijpen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.