Surkov Leaks en Glazyev Tapes tonen inmenging Kremlin bij oorlog in Oekraïne aan. Maar Westerse media zwijgen

In een artikel voor Open Democracy besteedt Andreas Umland aandacht aan de Surkov Leaks en de Glazyev Tapes. Deze hacks tonen de betrokkenheid van het Kremlin bij het organiseren van de opstand in Oost-Oekraïne aan.  Ze weerleggen de suggestie dat het in Oekraïne een burgeroorlog betreft en bevestigen de inmenging en orkestratie van het Kremlin in een heuse Russisch-Oekraïense oorlog. Die alleen in het Westen nauwelijks die naam mag hebben. Vladislav Surkov en Sergey Glazyev zijn beide officieel adviseur van Putin.

De onthullingen tonen de nauwe betrokkenheid van medewerkers van president Putin aan in de aanloop naar de recente ontwikkelingen van februari en maart 2014 in Oekraïne, en kort daarna. Ze maken duidelijk dat de zogenaamde burgeroorlog in de zogenaamde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk en op de Krim geen reactie was op de Oekraïense opstand (Euromaidan), maar er aan vooraf ging. Met andere woorden, het was een door het Kremlin met behulp van Russische speciale troepen georganiseerde en op touw gezette geheime operatie die tot bezetting door Russische troepen van grote delen van Oekraïne had moeten leiden. Maar dat mislukte omdat de Russisch sprekende Oekraïeners niet warm liepen voor deze agitatie door het Kremlin. Hun ‘bedreiging’ zou een voorwendsel voor een militaire invasie zijn geweest. De ‘burgeroorlog’ was plan B.

Umland stelt de vraag waarom de lekken in de Westerse media zo weinig aandacht kregen. De wereld gonsde de afgelopen maanden over de door WikiLeaks gelekte Podest Emails die de kansen van Hillary Clinton op het presidentschap hielpen verkleinen. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten een actie waarbij Russische hackers en overheidsdiensten waren betrokken. Westerse media pikten dat gretig op. Maar de Surkov Leaks en de Glazyev Tapes kregen weinig tot geen aandacht. Terwijl ze belastender zijn dan de Podesta Emails.

Het is merkwaardig dat als het lekken betreft die het Kremlin in diskrediet brengen Westerse media zo goed als zwijgen. Een verklaring kan zijn dat Russische veiligheidsdiensten professioneler opereren dan Oekraïense. Ook door het verschil aan middelen en financiën. Of dat bij Westerse establishment media te weinig expertise en menskracht voorhanden zijn om Russisch-talige berichten correct te duiden. Gevoegd bij het feit dat de aandacht ervoor commercieel weinig oplevert. Ook oppert Umland dat het mogelijk is dat een deel van de Oekraïense politiek of overheidsdiensten geen belang heeft bij openheid. Want dat er nog steeds mollen hoog in de Oekraïense politiek en overheid opereren die nog in hoge mate ge-Sovjetiseerd is leidt geen twijfel.

De EU in Brussel en in de hoofdsteden van de EU-lidstaten zou er verstandig aan doen om beter dan nu te beseffen en in het openbaar te erkennen hoe veelomvattend de inmenging van het Kremlin in Oekraïne is. En hoe ondermijnend dat uitpakt. Daardoor kan dit land maar steeds geen goede start maken op weg naar democratisering en hervorming. Deels heeft Oekraïne dat aan zichzelf te wijten, maar deels wordt dat veroorzaakt door de Russische militaire interventies en de Russische inmenging tot op het hoogste niveau in de Oekraïense politiek. De EU moet beseffen dat de afspraken van Minsk niet bedoeld kunnen zijn om een agressor te belonen. Het Kremlin als partij die zegt geen partij te zijn in Oekraïne claimt een speciale status voor de zogenaamde Volksrepublieken die het zelf heeft gecreëerd op het grondgebied van een ander land. Dat is volkenrechtelijk onaanvaardbaar. Zelfs in de pragmatische of neorealistische opvatting van geopolitiek.

9 gedachten over “Surkov Leaks en Glazyev Tapes tonen inmenging Kremlin bij oorlog in Oekraïne aan. Maar Westerse media zwijgen

 1. Men is bang voor Rusland. In Europa weten we niet goed wat we aan de USA hebben en alleen kunnen we niet veel. Plus dat veel landen graag handel met Rusland willen drijven. Maar het is vooral een gebrek aan leiding door de USA. Overigens heb ik zelf geen moment getwijfeld dat Rusland betrokken was.

  Like

 2. @Raymond
  Ja, ik denk ook dat men bang is voor Rusland. Of meent bang te moeten zijn voor Rusland. Maar het is een vreemde angst. Want zowel economisch als militair is het Westen machtiger en krachtiger dan de Russische Federatie. Het Westen weigert alleen die kracht in te zetten tegen het Kremlin. Het is denk ik eerder een gebrek aan leiderschap van de EU, dan van de VS. Want die eersten hebben in 2014 niet het goede voorbeeld gegeven. Zodat de aarzelende en zwalkende Obama de EU niet hoefde te volgen.

  Weinigen kunnen twijfelen aan de betrokkenheid van de Russen. Op dit blog heb ik hier met een meerderheid aan Putin-Versteher vanaf februari 2014 menig robbertje uitgevochten toen ik exact dat beweerde dat nu in deze lekken staat. Namelijk dat het niet om een spontaan ontstane burgeroorlog ging, maar om een volwaardige oorlog tussen twee landen met de Russische Federatie als agressor. Niemand viel me in die fase bij.

  Om een mij toen al onbegrijpelijke reden wilde dat besef in de Westerse media en publieke opinie niet echt goed doordringen. In die fase zitten we naar mijn idee nog steeds. Terwijl toch iedereen weet dat de Russen de aanstichters zijn van deze oorlog en Oekraïne niet als volwaardige staat willen erkennen. En iedereen weet dat de Algemene Vergadering van de VN in maart 2014 in resolutie 68/262 de Russische agressie op de Krim en Oost-Oekraïne met 100 voorstemmen veroordeelde. En iedereen weet dat de Westerse sancties zijn ingesteld wegens de Russische agressie die in strijd is met internationale afspraken (Boedapester Memorandum 1994, Helsinki Final Act 1975) over soevereiniteit en territoriale integriteit van landen.

  De consequentie uit die feiten wordt maar niet echt getrokken. Deels komt dat door de succesvolle Russische misleiding en de op het Westen gerichte informatie-oorlog die een direct verlengde is van de gewapende strijd die het Kremlin voert als afleiding voor binnenlandse problemen. Maar deels is er in Europa ook een mechanisme werkzaam dat een sluier legt over de publieke opinie en tamelijk onverklaarbaar is. De aanstichter is bekend en al enkele malen op heterdaad betreft, maar toch blijft die bekendmaking ervan in de VS of de EU halverwege hangen. Ik begrijp slecht waarom dat zo is. Angst voor de Russen of angst voor onszelf om de volle waarheid te spreken?

  Like

 3. @Roberto
  Zo is dat. Daarom is openheid belangrijk. De taak van de media is niet het aanjagen van emoties, maar het in een begrijpelijk verband geven van de belangrijkste feiten. Met duiding van die feiten. Als venster op de democratie. Als Westerse media die taak verwaarlozen -wat ze steeds meer doen om commerciële en politieke redenen- dan fragmenteert de publieke opinie. En kan iedereen een eigen waarheid fabriceren en wordt het praktisch onmogelijk om velen aan de consensus van die ultieme waarheid te houden. Zo brokkelt de sociale cohesie en de samenleving af.

  Like

 4. George,

  Naar mijn gevoel is de ultieme waarheid niet in het belang van het Westen.

  Het rapport heeft n.m.m. niets meer toe gevoegd aan wat al bekend was.

  Roberto

  Like

 5. @Roberto
  Waarom zou de ultieme waarheid niet in het belang van het Westen zijn?

  Wat je zegt is relatief. De goed geïnteresseerden en geïnformeerden over wat er gebeurt in Oost-Oekraïne en op de Krim weten al sinds het voorjaar van 2014 over de Russische inmenging. Russische GRU-officieren als Igor Strelkov hebben in 2014 in de publiciteit toegegeven dat het een geheime Russische operatie betreft. Er zijn onderhand tientallen bronnen die op allerlei niveaus de Russische betrokkenheid op Oekraïense grond aantonen van individuele Russische militairen, krijgsmachtonderdelen, operaties en materiaal.

  Het verschil is dat de gelekte hacks een specifieke onderbouwing geven van die geheime operatie. Door namen en rugnummers te geven van de direct betrokkenen in het Kremlin. Het legt een direct verband met de top van het Kremlin en president Putin omdat nu de betrokkenheid van twee persoonlijke adviseurs van Putin aangetoond is. Dat maakt het ook voor een breed publiek begrijpelijk en overtuigend. Als de Westerse media de moeite namen om er voldoende aandacht aan te besteden. Wat ze niet doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.