George Knight

Debat tussen links en rechts

Grenzen aan de journalistiek: Wilders als premier. Hoe realistisch is die projectie?

with 6 comments

dds

Soms valt de grens tussen journalistiek en activisme moeilijk te onderscheiden. En worden de feiten ondergeschikt gemaakt aan het eigen verhaal. Zo heet dat tegenwoordig, ‘het eigen verhaal’. Een voorbeeld hiervan is een artikel van Tim Engelbart voor DDS. Het projecteert Geert Wilders in het Catshuis. Het maakt trouwens ook interessante observaties. Dat vraagt om een antwoord. Met een eigen verhaal dat haaks staat op zo’n ander eigen verhaal:

Geert Wilders wil vooral zichzelf ‘great’ maken. Hij heeft niet eens een functionerende partij achter zich. En werkt evenmin aan de opbouw ervan. Hoe kan iemand vanuit zo’n positie het land gaan leiden? Dat is onmogelijk.

Behalve een aarzelende VVD wil geen enkele partij met Wilders samenwerken. Om twee redenen. De waarschuwing over hoe Wilders de stekker uit het VVD-CDA kabinet Rutte I trok en dat straks weer kan doen. En Wilders eigen radicalisering die voor andere partijen politiek te ver gaat.

Wilders moet met zijn PVV niet alleen winnen en de grootste partij worden om een kans te maken op regeren. Maar hij moet fors winnen. De andere partijen in een positie brengen dat ze niet om hem heen kunnen. Dat vraagt zeker meer dan 50 zetels. En dus zo’n 32% van het electoraat dat zich achter hem schaart.

Zelfs als Wilders met meer dan 75 zetels een meerderheid in de Tweede Kamer zou halen en alleen zou kunnen gaan regeren wacht hem nog de Eerste Kamer. Hierin heeft hij geen meerderheid. Voor wetgeving is hij afhankelijk van de senaat. En zelfs als hij met de VVD, VNL, FvD, SGP en 50Plus een kabinet zou vormen, heeft deze coalitie met steun van de Onafhankelijke Senaatsfractie nog geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Het valt in de Nederlandse parlementaire geschiedenis niet in te zien dat het Wilders gaat lukken om meer dan 50 zetels te behalen. Door de versplintering heeft sinds 1989 (CDA 54 zetels) geen enkele partij 50 zetels of meer behaald. Het is theoretisch mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Daarbij komt dat de PVV met VNL, FvD (Baudet), een naar rechts buigende VVD en nieuwe partijen die zich mogelijk nog melden voor de verkiezingen veel concurrenten heeft die in dezelfde electorale vijver vissen.

De winst van Trump wordt overdreven en kan niet vertaald worden naar het Nederlandse politieke systeem. Clinton die hevig faalde en een slechte kandidaat was haalde ondanks die wanprestatie nog zo’n 1% meer stemmen dan Trump. De uitslagen zijn nog niet definitief vastgesteld.

De Amerikaanse verkiezingen zijn zeker een les voor de zittende politiek in verschillende landen. Niet Trump won de verkiezingen, maar Clinton verloor ze. Alle peilingen wezen uit dat de progressieve kandidaat Bernie Sanders makkelijk Trump had verslaan. Met een landslide. Trump en Clinton zijn niet geliefd en hadden historisch lage ‘favorability ratings’. Deze twee slechte kandidaten konden alleen van elkaar winnen.

Om deze redenen en andere (rol media) moet uit de min of meer toevallige verkiezing van Trump ook weer niet te veel afgeleid worden. Met vergezichten naar een opkomend populisme. Dat wel bestaat, maar niet in de mate waarin dat nu door media van de daken wordt geschreeuwd. Het bestaat niet voor de VS en zeker niet voor Nederland. Media moeten verklaren, niet de sentimenten aanjagen.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelPeilingen: Geert Wilders strijkt zetelwinst op na overwinning van Donald Trump’ van Tim Engelbart voor DDS, 13 november 2016.

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Media moeten verklaren, niet de sentimenten aanjagen”. Daar heb je volstrekt gelijk in. Maar het zou een complete cultuuromslag zijn. Zolang media in elke tweet van Wilders voorpaginanieuws zien zullen ze hun doelgroepen een schijnwereld voorhouden.

  André Horlings

  14 november 2016 at 12:49

 2. Ik was wel eens voor de afschaffing van de Eerste Kamer, maar dat wil ik geloof ik bij nader inzien niet…

  Blewbird

  14 november 2016 at 21:56

 3. @Blewbird
  Meesterlijk.

  George Knight

  14 november 2016 at 23:29

 4. Zelfs als de PVV de grootste partij wordt, en in een regeringscoalitie komt, zal Wilders niet de rol van premier opeisen. Zou Pim Fortuyn ook niet hebben gedaan, ik schat dat Pim Fortuyn Wiegel naar voeren had geschoven. Dat zie ik Wilders niet doen.

  jankrosenbrink

  15 november 2016 at 04:20

 5. Men had in de VS gewoon geen zin in nog eens een koude oorlog. Het is de gezapige cultuur die wacht tot de balans doorslaat naar de andere kant die van meet af aan daarvan de oorzaak is. Men kan niet anders. Er zijn geen andere trucs meer. Het gepantserde glas waarachter Wilders opereert, is metafoor voor de rest. Dat de polarisatie rond immigranten zo ver is doorgeslagen was van begin af aan doorgestoken kaart. Immers naast hebzucht is narcisme het leidmotief. Men is daarnaast na twee dagen al vergeten waar het over ging. Behalve misschien in de universiteitscultuur. In de VS en hier bestaat er al uitgesproken minachting voor de ‘white male chauvinist’, simpele lieden die nergens vanaf weten en geen speciaal voer zijn voor de media, vooral rond emancipatie en gender kwesties.

  John

  15 november 2016 at 10:58

 6. John heeft iedereen door.

  André Horlings

  15 november 2016 at 22:22


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: