George Knight

Debat tussen links en rechts

Petitie: Sluiting van Museum De Bevelanden in Goes desastreus

with 3 comments

goes

In een petitie roepen de Vrienden, medewerkers en vrijwilligers de gemeenteraad van Goes op om Museum De Bevelanden te blijven steunen. Het is het enige museum in deze gemeente van 37.000 inwoners dat de geschiedenis van stad en streek toont, maar in wisseltentoonstellingen ook hedendaagse kunst laat zien. Het college van CDA, VVD en SGP/CU heeft het voornemen de subsidie te verminderen tot 110.000 euro in 2019.

Dit bezuiningsvoorstel wordt op 10 november besproken. Als het aangenomen wordt houdt dat sluiting in, de doodsteek zoals wordt gezegd. Dat zou volgens de initiatiefnemers ‘desastreus zijn voor het historisch erfgoed en het culturele aanbod van Goes in het algemeen en voor het museum in het bijzonder.’

De gebruikersonvriendelijke website van de gemeente Goes met een onvolledige en niet geactualiseerd raadsinformatiesysteem maakt het lastig om de onderliggende stukken in te zien. Dit vraagt om de petitie ‘Gemeente Goes geef openheid van zaken en ontsluit de raadsinformatie’. Dit wijst op een gesloten bestuurscultuur waar het voornemen om het museum te sluiten waarschijnlijk ook een voorbeeld van is.

Foto: Schermafbeelding van petitieHet historisch museum in Goes mag niet sluiten’.

Written by George Knight

16 oktober 2016 bij 10:52

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Historisch Museum de Bevelanden in Goes voert actie tegen de geplande bezuinigingen. Zaterdag 29 oktober mag iedereen gratis naar binnen.
  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-10-19/1052058/actie-museum-gratis-toegang

  Like

  George Knight

  19 oktober 2016 at 13:29

 2. De bezuinigingen op het historisch museum De Bevelanden in Goes zijn van de baan. De gemeenteraad van Goes schaarde zich donderdagavond unaniem achter een motie waarin de bezuiniging van 50.000 euro wordt afgewezen.
  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-11-11/1059323/bezuiniging-museum-goes-van-baan

  Like

  George Knight

  12 november 2016 at 02:29

 3. Antwoord per e-mail van de petitionaris aan de ondertekenaars:

  IN HET KORT
  De voorgenomen bezuiniging op het historisch museum in Goes gaat niet door.

  HET ANTWOORD
  Tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november 2016 is besloten de subsidie niet te verminderen zoals het college van burgemeester en wethouders had voorgesteld. De partijen uit de oppositie in de gemeenteraad hebben hiermee ingestemd. De vergadering is terug te luisteren. Er waren veel bewoners aanwezig op de publieke tribune.

  Er stonden ook meerdere ingezonden stukken op de lijst over dit onderwerp, waaronder zelfs een historisch boek opgestuurd vanuit de Verenigde Staten om het verzoek het museum te sluiten niet te steunen.

  De heer Gruijters heeft de petitie overhandigd tijdens het spreekrecht met een toelichting over de financiële situatie. De burgemeester gaf een compliment voor de vorm van de gevoerde actie.

  De oppositiepartijen in de raad (SP, D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor Goes ) waren van het begin af tegen de bezuiniging op het museum. Maar 11 van de 25 zetels is niet genoeg. De coalitiepartijen (CDA, SGP/CU en VVD) kwamen met een motie het museum “voorlopig” niet op zijn subsidie te korten. Na een discussie in de raad hierover werd besloten het woord “voorlopig” te schrappen. Dit was op 11 november voor de hele raad aanvaardbaar.

  REACTIE VAN DE PETITIONARIS
  Het bestuur van de Vereniging van Vrienden van het Historisch Museum de Bevelanden is u erkentelijk voor de steun die u ons gegeven hebt door de petitie te ondertekenen. Zoals u misschien uit de media begrepen hebt is onze actie succesvol geweest. De Raad van de gemeente Goes heeft niet ingestemd met het voorstel van B&W om de subsidie aanzienlijk te verminderen, waardoor het museum zou moeten sluiten. Zonder uw steun was dat anders gelopen!

  Uit uw steun begrijpen wij dat u sympathiek staat tegenover ons museum. Daarom vragen wij u lid te worden van onze vriendenvereniging. Om lid te worden verwijzen wij naar de site, op de pagina over de vriendenvereniging. Daar kunt u zich aanmelden. U kunt ook bellen met ons bestuurslid Rien Freriks, telefoon 0113 227840.

  Uw steun hebben wij hard nodig!

  Peter Gruijters
  Voorzitter

  Like

  George Knight

  8 december 2016 at 10:57


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: