In december 2014 schreef ik dit commentaar over de martelgang van dit regionale vliegveld: ‘Groningen Airport Eelde wil een voorbeeldfunctie vervullen voor regionale luchthavens in Nederland‘, zo zegt het. Dus voor Rotterdam, Eindhoven, Maastricht, Enschede en Lelystad. Schiphol is eigenaar van Rotterdam, Eindhoven en Lelystad. Daarom valt niet in te zien hoe Groningen Airport een voorbeeldfunctie kan vervullen voor regionale burgerluchthavens die met steun en expertise van de Schiphol Group opereren. Een rapport uit 2004 van Rand Europe concludeert uit analyse van de aspecten bedrijfsresultaat, werkgelegenheid en milieueffecten, en reistijdwaardering en grondlasten dat Groningen Airport -samen met Enschede en Lelystad- ‘op basis van de beschouwde aspecten waarschijnlijk een negatieve toegevoegde waarde hebben’.
RTV Drenthe citeert directeur Evert Wind van het routefonds: ‘Wij hopen de komende jaren, en dat is ook het signaal van de aandeelhouders, dat men wel bereid is om het fonds verder te vullen om daarmee zoveel mogelijk nieuwe lijnvluchten te bevorderen en het vliegveld winstgevend te maken’. Aandeelhouders zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Assen en Groningen. Regionale luchthavens zijn als regionale professionele voetbalclubs of orkesten. Met een beroep op regionale trots en emotionele chantage op betrokkenen om niet af te haken, het voorspiegelen van toenemend bereik en winstgevendheid wordt tegen beter weten in een kaartenhuis van verwachtingen gebouwd. Maar Airport Groningen Eelde blijft een toegevoegde negatieve waarde houden. Ondanks alle mooie praatjes van lobbyisten. Dus: niet doen.
Het gaat alleen maar heel veel geld kosten. Belastinggeld en dan telt het blijkbaar niet. Jammer, je kunt vast iets beters bedenken om het geld aan uit te geven en zo niet kun je het altijd nog terug geven aan de belastingbetaler in de vorm va lagere belastingen.
LikeLike
@Gerrit Eikelboom
Bedankt. Goede toevoeging. In het jaarverslag over 2015 van Groningen Airport Eelde staat: ‘De Raad van Commissarissen heeft met genoegen vastgesteld dat het aantal passagiers dat van de luchthaven gebruik heeft gemaakt met ruim 10% is toegenomen tot ruim 220.000.’
https://www.groningenairport.nl/over-groningen-airport-eelde/de-organisatie/jaarverslagen-strategisch-plan
Maar de echte cijfers leren wat anders. Het CBS geeft over 2015 als ‘Totaal aantal passagiers’ van het vliegveld Groningen Eelde een totaalcijfer dat 40.000 passagiers lager is, namelijk 180.879. Omdat het aantal passagiers doorweegt in de havengelden is dit meer dan een kosmetisch verschil. Het raakt aan het economisch draagvlak van het vliegveld. Of beter gezegd, het ontbreken ervan.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?PA=37478hvv
LikeLike
Zolang de overheid zich hier dwingend tegenaan zal blijven bemoeien hebben we een garantie dat het nooit iets worden zal.
De potentie is er wel wel, het is echter de overheid die dit in de knop smoort. Om dan met een halfbakken oplossing te komen die een status quo in luidt. Kan ze weer mooi weer spelen https://www.youtube.com/watch?v=frlC609h_i8
Belachelijk natuurlijk.
We gaan Eelde airport geen steun geven.
Amsterdam ook niet.
De club die daarop vloog hebben we gekocht met een baantje voor een uitgerangeerde politicus die het in een echt bedrijf niet zo heel lang vol hield. (Camiel Eurlings)
Nu zijn we dus de zeggenschap kwijt omdat Camiel toch wat moest met zijn carriere, en van Wijk wel wilde cashen.
Iedereen zag het echeck aankomen zoals het zich nu aftekent.
Ik raad allen aan om dan ook nu niet meer te zeuren.
Je kunt nog steeds de KLM opkopen.
Voor de rest is het gewoon niet zeuren, geniet ervan hoe ons nationaal icoon uitgezogen word en naar de barrebiesjes gaat.
Uit alles wat wij gedaan hebben blijkt een satanisch genoegen om dit bedrijf te gronde te richten.
Nu is het zover, geniet ervan !
LikeLike
LikeLike
Pingback: Groningse politiek worstelt nog steeds met Groningen Airport Eelde | George Knight