Maakt Putin dezelfde fout als Hitler door het Westen te onderschatten? Wordt Aleppo de omslag?

sts

Heeft de Russische president Vladimir Putin zijn hand overspeeld door zijn buitenlandse avonturen in Georgië, Oekraïne en Syrië? Paul Goble trekt in een analyse een vergelijking met Adolf Hitler die in 1938 de reactie van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op het Verdrag van München verkeerd inschatte. Hitler vermoedde dat hij met zwakke leiders van zwakke landen te maken had waartegen hij een oorlog nooit zou kunnen verliezen. De geschiedenis leert anders. De inschattingsfout van Hitler was dat hij uit het feit dat leiders van democratische landen steeds meer toegaven om geweld te voorkomen, mensenlevens te sparen en geen onnodige risico’s te lopen, constateerde dat er geen grens (‘rode lijn’) was die hij niet mocht overschrijden. Maar die grens was er uiteindelijk wel. Vraag is waar de Westerse landen nu de grens trekken voor de agressie van Vladimir Putin.

Druk om in actie te komen is afhankelijk van onder meer de publieke opinie. Tekenend is de petitieStop the Slaughter in Aleppo’ van voornamelijk Nederlandse academici. Ze roepen op om de slachting van de bevolking van Aleppo te stoppen en wijzen naar de Russische luchtmacht: ‘The Syrian government together with the Russian Air Force has implemented a campaign of intense, continuous and indiscriminate aerial bombardment, spreading death and despair among the 250,000 inhabitants of the besieged neighborhoods of Aleppo.’ Zulke geluiden klonken niet op Westerse universiteiten toen het Kremlin Zuid-Ossetië, Abchazië, de Krim en delen van Oost-Oekraïne bezette. Beelden van Syrische kinderen die het slachtoffer zijn van Russische bombardementen lijken voor een omslag in de beeldvorming te zorgen. Dat gaat voorbij aan de Russische propaganda. Zoals het Amerikaanse leger vanaf 1968 ook niet meer wegkwam met de oorlog in Vietnam en het aflegde tegen de binnenlandse publieke opinie over onder meer het Bloedbad van Mỹ Lai.

Politici zoeken altijd een geschikte aanleiding. Ze willen breken op een geschikt onderwerp. Leiders van Westerse landen zijn al sinds het voorjaar van 2014 geïrriteerd door de Russische houding in de buitenlandse politiek en de ontkenning in de Russische media van agressie jegens andere landen. Die onvrede heeft zich in Parijs, Londen, Washington en andere Westerse hoofdsteden in 2,5 jaar opgebouwd. In een bericht meldt The Washington Post vandaag dat de CIA en de top van het Amerikaanse leger geheime luchtaanvallen willen tegen het leger van Assad. De inschatting is dat president Obama daarvoor geen toestemming geeft. Wellicht is het bericht een schot voor de boeg. Maar niet valt in te zien hoe Assad en Putin nog ooit straffeloos kunnen wegkomen met de vernietiging van de grootste Syrische stad en haar burgers. Vraag is niet of Putin een inschattingsfout heeft gemaakt, maar wanneer de Westerse landen hun economische en militaire overmacht tegen de Russische Federatie in willen zetten. Dat moment komt nader. Misschien wordt Aleppo de aanleiding.

Foto:Schermafbeelding van deel petitie ‘Stop the Slaughter in Aleppo’.

Advertentie

9 gedachten over “Maakt Putin dezelfde fout als Hitler door het Westen te onderschatten? Wordt Aleppo de omslag?

 1. Voor we iets kunnen beginnen tegen Rusland zullen toch eerste onze defensie moeten opbouwen. Daar hebben nog niet eens een begin mee gemaakt. Zonder de VS kunnen we in Europa helemaal niets. Pas na de verkiezingen in de VS weten we waar we aan toe zijn. Laten we tot die tijd proberen om de relatie met Rusland niet volledig uit de klauwen te laten lopen. Laten we het tot die tijd beperken tot verbaal geweld en sancties die Rusland raken waar het zeer doet. Laat ons voor zover het mogelijk is de oorlog koud te houden.

  Like

 2. Als de luchtaanvallen op het oosten van Aleppo zo doorgaan, zal de stad voor de kerst volledig zijn verwoest. ‘We kunnen een volgend Rwanda of Screbrenica niet passief accepteren’, stelt de VN-gezant Syrië, Staffan de Mistura. Duizenden bewoners zullen sterven en duizenden zullen vluchten indien de strijd tussen de rebellen en het Syrische leger ongehinderd voortduurt.
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/vn-gezant-vreest-dat-aleppo-voor-kerst-volledig-verwoest-is~a4390534/

  Like

 3. Nonetheless, this time there is a small chance that the US might act and provoke a Russian reaction or call Putin’s bluff. Frustration in Washington might be big enough by now to discover whether Russia is serious or not, e. g., by conducting pinpoint strikes on regime targets in Damascus, which is not covered by Russian air defense systems. However this is a risky endeavor as the consequences of a not-bragging Russia could still lead to a direct military confrontation between the two world powers.
  http://orient-news.net/en/news_show/124628/0/Is-a-Russian-US-showdown-looming-over-Syria

  Like

 4. Not to mention that Putin is surely aware that his window of opportunity is closing soon. The campaign of the very Kremlin-friendly Donald Trump is in free-fall, so Moscow will likely have to contend with an angry Hillary Clinton in the White House in a little more than three months. She knows all too well that the Kremlin has pulled out all the stops to hurt her election chances—between spying, hacking, intimidation, and leaks of Democratic emails—and if the Clintons excel at anything it’s personal vendettas. The time for Putin to act, therefore, is now. Get ready, it’s going to be a bumpy autumn.
  http://observer.com/2016/10/putins-activation-of-iskander-m-ballistic-missile-is-a-message-to-obama/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.