PvdA Amersfoort stelt vragen over financiële problemen van Museum Oud Amelisweerd

pvda1

pvda2

In juni 2012 besloot het College van Amersfoort om ‘het vertrekkende Armando Museum’ een bruidsschat van 1 miljoen euro mee te geven. Vele partijen onder wie de PvdA maakten bezwaar, zoals dit nieuwsbericht aantoont. De kritiek ging er niet alleen over dat de wethouder van cultuur Mirjam Barendregt de raad niet tijdig en volledig geïnformeerd zou hebben, maar ook dat een bruidsschat voor een museum dat het College uit Amersfoort liet vertrekken onlogisch en buiten proportie zou zijn. Het was een afkoopsom voor onbehoorlijk bestuur die alle betrokkenen tevreden moest stellen. Voor 1 miljoen euro kocht Amersfoort dit dossier af en schoof het door naar de gemeente Utrecht. Het wordt in 10 jaarlijkse termijnen uitbetaald. Wethouder Barendregt trad overigens af in september 2011 wegens kostenoverschrijdingen van het Eemhuis.

Nu stelt PvdA’er Louis de la Combé bovenstaande raadsvragen aan het College van Amersfoort. Hij creëert trouwens op twee aspecten onduidelijkheid. De bruidsschat van Amersfoort aan Museum Oud Amelisweerd (MOA) wordt niet uitbetaald in 10 gelijke delen, zoals het betalingsschema verduidelijkt. In het begin is er naar verhouding meer uitbetaald. Verder is de gemeente Utrecht niet voornemens om ‘een subsidie van 4×75.000 te schrappen’, maar neemt het College van Utrecht een advies van een Advies Commissie Cultuur uit mei 2016 niet over. Reden dat het College dit advies niet overneemt is een motie die het College bindt om zeker tot 2022 (de looptijd van de bruidsschat) geen cent bij te dragen aan de exploitatie van het MOA.

De raadsvragen van De la Combé zijn interessant omdat ze de belangrijkste aspecten op een rijtje zetten. De PvdA wil weten of de Amersfoortse bruidsschat eraan meehelpt om het MOA een gezonde financiële basis te geven. Het vermoeden dat het geld in een bodemloze put verdwijnt wordt vertaald in vragen naar de bijzonderheden. De PvdA vraagt naar de exacte verwoordingen van het contract tussen Amersfoort en Stichting MOA als huidige exploitant van het MOA. De PvdA wil de garantie dat bij een faillissement van de Stichting MOA in bijvoorbeeld 2016 de bruidsschat over 2017-2021 niet wordt uitgekeerd. En wil weten wat de afspraken van de afwikkeling zijn. Te denken valt aan de vraag aan wie rente over de hoofdsom toevalt.

Vraag 4 over de privécollectie van Armando is er na de opmerking  van bestuurslid Geert Noorman van de Stichting MOA in een artikel in ’t Groentje (Bunnik) alleen nog maar relevanter op geworden. Hij zei in november 2015 na het verschijnen van het jaarverslag 2014 dat afsloot met een tekort van 136.000 euro: ‘En we kunnen altijd nog in kosten snoeien. Of desnoods werken van Armando verkopen, mocht hij daar toestemming voor verlenen.’ Het is van groot belang dat er geen vermenging optreedt tussen kunsthandel en overheidssubsidie. Musea worden daar door hun ethische code ook aan gehouden. De constructie met de bruiklenen van Armando via de Armando Stichting aan de Stichting MOA is verwarrend en vraagt om zorgvuldig toezicht. Inclusief op de jaarlijkse depotkosten van omstreeks 30.000 euro.

Zie hier en hier voor de meest recente stukken -met relevante verwijzingen- over Museum Oud Amelisweerd.

Foto: Schermafbeelding van schriftelijke vragenFinanciële problemen Museum Oud Amelisweerd’ van de PvdA aan het College van Amersfoort, 22 september 2016.

Advertentie

4 gedachten over “PvdA Amersfoort stelt vragen over financiële problemen van Museum Oud Amelisweerd

 1. Armando kwam 87 jaar geleden in Amersfoort ter wereld. De stad eerde haar zoon met een eigen museum, gevestigd in de Elleboogkerk. Vóór de brand, die het gebouw en de collectie in 2007 verwoestte, trok het museum – in het centrum van de stad – ternauwernood elfduizend bezoekers op jaarbasis. Na restauratie van de monumentale kerk had de gemeente Amersfoort ineens geen trek meer in Armando. Want het is leuk, zo’n befaamde stadgenoot, maar bij nader inzien kostte het wel erg veel geld. Exit Armando. Entree Herenleed. Ware het niet dat de voorzienigheid ingreep. De directeur van het Armandomuseum had verkering met Edwin Jacobs, de (scheidend) artistiek directeur van het Utrechtse Centraal Museum. En Jacobs – o, zoet toeval – was door de gemeente belast met de opdracht een culturele bestemming te vinden voor het oude landhuis in Rhijnauwen. Ja, het Museum Oud-Amelisweerd (MOA) is uit liefde geboren.
  http://www.ad.nl/dossier-utrecht/sloopkogel-door-het-eigen-glazen-paleis~a982aa75/

  Like

 2. COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD 2016-170

  Klik om toegang te krijgen tot Situatie_Museum_Oud_Amelisweerd.pdf

  Van : Burgemeester en Wethouders
  Aan : Gemeenteraad Portefeuillehouder : A. Houwing

  Reg. nr. Datum Programma
  : 5340385
  : 10-10-2016 : 11. Cultuur

  ONDERWERP
  Situatie Museum Oud Amelisweerd

  AANLEIDING
  In de media zijn berichten verschenen, waarin de sluiting van Museum Oud Amelisweerd (MOA) wordt aangekondigd. Dit in verband met het besluit van het college van B&W van de gemeente Utrecht om geen subsidie te verlenen. Het bestuur van MOA heeft de situatie in een bestuurlijk overleg toegelicht. Volgens afspraak koppelen we dit terug aan uw raad.

  BERICHT
  Tijdens een bestuurlijk overleg met wethouder Houwing heeft het bestuur van MOA de gebeurtenissen toegelicht. Het museum heeft een meerjarige subsidie van jaarlijks € 75.000,- aangevraagd bij de gemeente Utrecht, voor de periode 2017-2020. In afwijking van het advies van de Adviescommissie Cultuurnota, heeft het Utrechts college van B&W de stichting laten weten geen subsidie te zullen verlenen. (Zie de nota Subsidievoorstellen Cultuurnota 2017- 2020 voor de argumentatie: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/9.digitaalloket/Subsidies/2016-09-nota-subsidievoorstellen-cultuurnota-2017-2020.pdf.pdf
  Het definitieve besluit hierover zal door de Raad van Utrecht genomen worden bij de begrotingsbehandeling in november 2016.

  Het bestuur van Museum Oud Amelisweerd vindt dat de gemeente Utrecht een bijdrage moet leveren aan de instandhouding van het museum, aangezien de stichting de openstelling van het landhuis Oud Amelisweerd en het bezoekerscentrum mogelijk maakt. Indien de raad van de gemeente Utrecht in november het besluit van het college bekrachtigd, zal het museum de deuren sluiten.

  De gemeente Amersfoort besluit jaarlijks of de subsidie voor MOA voor het daarop volgende jaar verleend kan worden. De behandeling van de subsidieaanvraag van MOA voor 2017 is uitgesteld tot eind november. Dan is duidelijk hoe de begrotingsbehandeling van de gemeente Utrecht is verlopen en of er toekomst is voor MOA.

  VERVOLG
  Eind november zal er opnieuw een bestuurlijk overleg zijn met het bestuur van MOA en de gemeente. Hierna zullen wij uw Raad informeren over de vervolgstappen, afhankelijk van de dan ontstane situatie.

  INLICHTINGEN BIJ: Woon & Werkklimaat, C. de Boer 4694907

  Like

 3. Pingback: Debat in Utrechtse coalitie over Oud Amelisweerd gaat voorbij aan de realiteit en de echte problemen van de huidige exploitant | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.