Nederland heeft duizenden gevangen islamitische vrouwen. Het probleem is al jaren bekend. Tijd voor harde aanpak?

bra

In Amsterdam zitten zo’n 300 islamitische vrouwen opgesloten in hun eigen huis, gevangen gehouden door hun man. De Marokkaanse Rafia probeert ze te bevrijden.’ Aldus de toelichting bij een reportage van het programma Brandpunt. Rafia is hulpverleenster Rafia Allouch van de Stichting Home Empowerment (SHE) die is ‘gespecialiseerd in het bestrijden en terugdringen van huiselijk geweld’. Keklik Yucel heeft vandaag namens de PvdA kamervragen gesteld aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Zij wil weten hoeveel vrouwen er in Nederland in huis gevangen zitten, of de minister het aanvaardbaar vindt dat ze van hun vrijheid worden beroofd en wat hij er aan gaat doen om een einde te maken aan deze situatie.

Het probleem van de vooral islamitische vrouwen die in Nederland gevangen worden door hun man is al meermalen geconstateerd. Zoals in het rapportLeven in gedwongen isolement’ uit 2015 van het Verwey-Jonker Instituut. De schatting was toen dat er alleen al in Den Haag 190 tot 250 vrouwen in gedwongen isolement leefden. Volgens onderzoekster Lisanne Drost zou ’gezien de complexiteit van het probleem’ dat aantal nog hoger kunnen liggen  Waarna golven van publiciteit volgden. Maar er weinig veranderde aan de leefsituatie van deze vrouwen. Al in 2012 constateerde Drost dat er in Amsterdam ‘naar schatting enkele honderden vrouwen gedwongen geïsoleerd’ leven. Naast in Nederland zouden ze vooral in Marokko, Turkije, Suriname, Irak en Somalië zijn geboren. Dat wijst opnieuw op een islamitische achtergrond.

Het gedwongen thuishouden van deze voornamelijk islamitische vrouwen is een schande voor de Nederlandse rechtsstaat. Ondergeschikt is of de motieven worden ingegeven door religieuze of culturele aspecten, of een combinatie daarvan. Deze vrouwen hebben recht op bescherming en recht op een eigen leven dat niet door mannen geleefd wordt. De vrijheid van godsdienst garandeert dat ieder individu de keuze heeft om zijn of haar godsdienst of levensovertuiging vrij te belijden. De overheid dient te waarborgen dat ieder in Nederland wonend individu in de praktijk die vrijheid heeft. Een misverstand is dat ingrijpen de vrijheid van godsdienst aantast. Juist niet ingrijpen door overheden tast de vrijheid van godsdienst aan. Overheden moeten ingrijpen.

Naschrift: Een berekening leert dat het voor heel Nederland om duizenden vrouwen gaat. Als Den Haag 250 gevangen vrouwen heeft op 520.000 inwoners en Amsterdam 300 gevangen vrouwen op 835.000 inwoners, dan komt dat alleen al voor de grote steden neer op 1 gevangen vrouw op 2500 inwoners. Voor de kleinere steden en het platteland zullen naar verwachting de cijfers lager zijn omdat er naar verhouding minder islamitische gezinnen wonen. Het probleem is nauw verbonden met de armoede, die volgens het SCP in de grote steden en de noordelijke provincies naar verhouding het grootst is. Deze onderliggende gegevens lijken een voorzichtige schatting te rechtvaardigen dat er in Nederland duizenden gevangen vrouwen zijn.

Foto: Schermafbeelding van artikel ‘Rafia: “Ze willen een traditionele vrouw. Hoe onderdaniger, hoe beter!”’ van Brandpunt, 26 september 2016. Zie hier voor reportage.

Advertentie

6 gedachten over “Nederland heeft duizenden gevangen islamitische vrouwen. Het probleem is al jaren bekend. Tijd voor harde aanpak?

 1. Als zij bevrijd wil worden, zou ze kunnen beginnen met haar kleding en zeker die hoofddoek af!!!
  Zolang zij dit draagt, onderwerpt zij zich vrijwillig aan de man en het geloof. Dus zijn het krokodillentranen en wil zij gewoon een seksslavinnen blijven.

  Like

 2. @Wil Verschuur
  Vaak zijn deze vrouwen zich er niet van bewust hoe ze hulp moeten zoeken. Dat is triest.

  Iedereen is vrij om de eigen kleding te dragen. Als vrouwen door mannen gedwongen worden om een hoofddoek te dragen, dan is dat verwerpelijk. Daar moet immers de vrouw zelf over gaan, en niet de man. Als een vrouw echter vrijwillig voor een hoofddoek kiest, dan moet ze die ongestoord kunnen dragen.

  Vaak is het verschil tussen het een en het ander moeilijk te maken. Mensen kunnen geïndoctrineerd en geconditioneerd worden om iets tegen hun wil te doen zodat ze gaan denken dat ze het zelf willen. Maar achteraf bleek dat dan niet zo te zijn. Er op voorhand van uitgaan dat elke vrouw die een hoofddoek draagt dat tegen haar wil doet is echter ook weer niet aantoonbaar.

  Like

 3. @Knight
  En u gaat controleren wat vrijwillig is? Doe me een lol! Ik zal ze straks ongetwijfeld weer tegenkomen bij 32 graden met een luchtvochtigheid waar een goudvis zich prima in voelt. Lekker vrij in die zwarte zweetlappen terwijl de goegemeente flaneert in luchtig linnen of katoen. Een tropisch land waar u vier keer daags doucht omdat het transpiratievocht al kolkt voor u in de auto stapt. En dan hult een vrouw zich geheel spontaan in een zwart zak met nauw oogvenster, maar natuurlijk! En haar man kiest daarom voor ene korte broek en een luchtig shirt…..
  Whoopwhoop.

  Like

 4. @Toetssteen
  Laten we het serieuze probleem van vrouwenonderdrukking niet reduceren tot kleding, zoals een hoofddoek of burka. Het gaat in genoemde onderzoeken, de aanpak van SHE en de reportage van Brandpunt om het gevangen worden gehouden van vrouwen. Ik pleit ervoor dat de politiek ingrijpt en nu eindelijk eens verder gaat dan rapporten, intenties en constateringen dat dit niet kan. Handhaven dus.

  U maakt trouwens een karikatuur van de mening van Wil Verschuur en mijn reactie erop. Dat ging over het dragen van een hoofddoek in Nederland. Niet om het dragen van een burka in tropische landen. Van mij hoeft geen enkele vrouw zich tegen haar zin in kledij te hijsen omdat mannen in haar omgeving dat eisen.

  Like

 5. Pingback: Nederland heeft duizenden gevangen islamitische vrouwen. Het probleem is al jaren bekend. Tijd voor harde aanpak? – Fenixx.org

 6. @Toetssteen, Deze vrouwen hoeven zich zeker niet aan de eisen van hun man te houden, maar het risico (om mishandeld of in het ergste geval gestenigd te worden) is ook niet zo’n leuk vooruitzicht! Zo lang Nederland niets durft te doen aan hun verwerpelijke primatencultuur, staan deze vrouwen met hun rug tegen de muur!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.