Bestuur Piratenpartij stapt over naar Forum voor Democratie. Partij is in rechtse richting bijgebogen. Hoe nu verder?

pir

Het schip van de Nederlandse Piratenpartij (PPNL) heeft ernstige averij opgelopen. De NOS bericht dat alle bestuursleden zijn overgestapt naar het Forum voor Democratie (FvD). Het vehikel dat Thierry Baudet rond zich opgetrokken heeft en nu meedoet aan de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het bevestigt mijn vermoeden dat de PPNL de afgelopen jaren in rechts vaarwater verzeild was geraakt. De overstap van leden van de in beginsel toch links-liberale of links-anarchistische PPNL naar de rechts-populistische FvD is een politieke oversprong die vrijdenkende Piraten het schaamrood naar de kaken jaagt. Of lijsttrekker Ancilla van de Leest die interviews afneemt voor Café Weltschmerz in politiek opzicht zoveel anders is betwijfel ik.

Op 15 juli 2012 maakte ik hier in een commentaar bekend dat ik lid was geworden van de PPNL. Tegen mijn natuur in omdat ik een natuurlijk wantrouwen heb jegens politieke partijen. Het was de toenmalige lijsttrekker Dirk Poot die me over de streep trok. Hij is een voormalig VVD-stemmer met een links-liberaal wereldbeeld. Iemand die als een wetenschapper bleef uitgaan van de feiten en geen complottheorieën optuigde door feiten te verdraaien. Vanaf 2013 analyseerde hij in de media scherp en deskundig de gebeurtenissen rond Edward Snowden en de NSA. Mij bleef het een raadsel waarom Poot met zijn genuanceerd beoordelingsvermogen en digitale expertise niet ingelijfd werd door de journalistiek of een NGO. Of door de overheid die liever met Bas Eenhoorn in zee ging. Maar bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 12 september 2012 had de PPNL niet meer dan een halve zetel gehaald. Mijn stem en steunbetuiging aan de partij hadden niet geholpen.

In 2014 en 2015 raakte de PPNL uit mijn gezichtsveld. Ik hield me verre van partijbijeenkomsten. De partij haalde nauwelijks de media nog. Tot ik in oktober 2015 een nieuwsbrief van de PPNL las en me doodschrok. Erin stond: ‘De opstelling van de PP t.o.v. de GeenPeil actie is besproken en er is besloten hieraan steun te verlenen omdat alle uitbreidingen van de democratische inspraakmogelijkheden welkom zijn.’ Dat was in de periode dat Geen Peil (voor het commercieel aanjagen van Geen Stijl) in de zomer van 2015 het Oekraïne-referendum had opgestart. Met partners zoals FvD. Naar nu achteraf valt te reconstrueren gebruikten de voormannen Jan Roos (Geen Stijl) en Baudet (FvD) dit referendum als carrière-opstapje naar de partijpolitiek.

Ik schreef op 30 oktober 2015 een brief naar het partijbestuur en vroeg om opheldering: ‘Deze opstelling van de PPNL treft me onaangenaam. Niet alleen omdat ik de campagne van GeenPeil als een conservatief en rechts-populistisch geluid inschat en de PPNL daartoe geen afstand houdt, maar juist omdat de PPNL het nog ondersteunt ook. De reden die wordt gegeven komt me eerlijk gezegd tamelijk naïef voor en doet me opnieuw twijfelen aan het politiek-strategisch inzicht van de leiding van de PPNL. Waar staat de PPNL nou eigenlijk voor als het steun geeft aan een conservatieve EU-scepticus als Thierry Baudet die de belangrijkste geestelijke vader van de campagne tegen het Associatieverdrag met Oekraïne is? (..)// Graag nodig ik het bestuur uit om duidelijk te maken wat de overwegingen waren van de PPNL om steun te verlenen aan genoemde campagne van GeenPeil. Van het antwoord laat ik mijn besluit afhangen of ik mijn lidmaatschap opzeg. Dit laatste bedoel ik niet als dreigement, maar eerder om aan te geven welk belang ik aan deze kwestie hecht. Een lidmaatschap van een politieke partij vat ik op als een afspraak van twee kanten. Ik meende in juli 2012 lid geworden te zijn van een links-liberaal-anarchistische beweging met mooie kernpunten over internetvrijheid, bestuurlijke transparantie, democratisering en andere onderwerpen die me aan het hart gaan en waarin ik me helemaal kan vinden. // Sinds 2012 bespeur ik weinig voortgang in de opbouw van de PPNL en het doordringen van het Piratengeluid in de publiciteit. Op een incidenteel optreden van Dirk Poot na waarvan het me trouwens meestal onduidelijk is of hij voor de partij of op eigen titel optreedt. Ik begrijp de organisatorische en financiële  problemen van de PPNL en wil daar niet te hard over vallen. Maar als de PPNL nu ook al steun verleent aan de campagne van GeenPeil dat ik inschat als een vehikel om de democratie en de EU te verzwakken dan voel ik me niet meer thuis bij zo’n PPNL. Ik zie het als een teken van het wegglijden van de PPNL in een richting die niet de mijne is. Hoe dat dan ook komt. Een halszaak is het allemaal niet. Zo gaat het nu eenmaal. Mensen ontmoeten elkaar en nemen weer afscheid. Vat dit schrijven dan ook niet op als kritiek, maar als een tussenbalans, als een teken van een buitenstaander die hoe dan ook constructief staat tegenover de PPNL.’ 

Constructief was ik tot vandaag. Ik heb dit 11 maanden laten rusten. Maar nu het bestuur van de PPNL in zijn geheel overstapt naar het FvD en ik evenmin vertrouwen heb in de koers van de huidige lijsttrekker voel ik me niet meer gebonden om te zwijgen. De top van de partij heeft de eigen denkbeelden verloochend.

Op 21 december 2015 kreeg ik een mailtje van de nieuwbenoemde penningmeester als reactie op het mailtje waarin ik om opheldering vroeg. Het antwoord bevatte zinsneden die me tegen de haren in streken. Zoals ‘Wie denk jij wel dat je bent als jij de mening van zeer veel Nederlanders kan afdoen als populair of conservatief’ en ‘In een (politieke)discussie is er geen foute mening, maar vrijheid van mening’. Ik laat het hier maar bij, ik vond het niet van het niveau dat ik verwachtte van het hoofdbestuur van een politieke partij. Ik antwoordde op 21 december 2015: ‘Hierbij zeg ik per 1 januari 2016 mijn lidmaatschap op de PPNL op. Ik verzocht via de secretaris om een uitspraak van het bestuur en krijg een in mijn ogen kwalitatief bedenkelijk antwoord van de penningmeester dat naar mijn idee ook nog eens persoonlijke opmerkingen bevat. Dat alles was niet wat ik voor ogen had en verwacht van het landelijk bestuur van een politieke partij. Bestuurlijk en politiek-inhoudelijk voel ik me niet thuis bij de huidige PPNL.’ Ik heb nooit antwoord gekregen van het bestuur.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘Het rommelt binnen de Piratenpartij’ van de NOS, 26 september 2016.

11 gedachten over “Bestuur Piratenpartij stapt over naar Forum voor Democratie. Partij is in rechtse richting bijgebogen. Hoe nu verder?

  1. Erhmz, als er drie mensen overstappen, hoezo zou dan de rest dan rechts zijn? Dat is een beetje een drogreden. Dat is gewoon een incorrecte aanname. Zelfs als dat waar zou zijn: het is 2016, dat links-rechts denken is zoooo 1990.

    Like

  2. Ancilla ‘Privacy’ van de Leest is intussen in dienst getreden bij het beursgenoteerde (AEX Smallcap) Brunel, als sparring partner van Arjen ‘Security’ Kamphuis. Dat geeft een mens opeens en heel andere kijk op de wereld, ongetwijfeld.

    Like

  3. @numtek
    Ik zeg niet dat het opstappen van de drie bestuursleden naar het Forum voor Democratie de partij rechts maakt. Je kunt trouwens beter het omgekeerde zeggen, namelijk dat het er de PPNL juist minder rechts op maakt. Maar het is wel een signaal dat er iets opmerkelijks met de partij is gebeurd. Stel je voor dat drie bestuursleden van GroenLinks overstappen naar de PVV. Dan is er iets aan de hand.

    Mij gaat het niet om de personen, maar om het programma. En dat vind ik tamelijk behoudend en populistisch. Ik mis daarin de bravoure van de Piraten van het eerste uur, zoals Samir Allioui. En het internationalisme. Heel wat anders dan de nationale focus van Forum voor Democratie. Maar ook bij een andere Piraat, de Zweed Rick Falkvinge constateer ik soms een verandering die ik zou willen beschrijven als weg van realistische politiek richting complotdenken.

    De PPNL van de drie bestuursleden en van Ancilla van de Leest kwalificeer ik als verrechtst. Het is me allemaal best, als de leden dat in meerderheid vinden, dan moet een partij van richting kunnen veranderen. Maar niet met mij, ik voel me daar niet bij thuis.

    Links-rechts denken is enorm 2016. Het is denken uit de Efteling om te zeggen dat werkgelegenheid, zorg, steun aan banken. machtsdeling, digitale vrijheid, klimaat en nou maar op niet rechts en niet links zijn. Dat zeggen is het einde van de erkenning dat er verschillen in de politiek zijn die er toe doen en invloed op mensen hebben. Kijk ook naar Jeremy Corbyn of Bernie Sanders met een linkse agenda. Verschillen tussen links en rechts ontkennen of weg willen poetsen is een verhulde manier om de politiek te ontpolitiseren. Dat lijkt me onverstandig en niet in het belang van Nederland.

    @dutchguy
    Ja, ik heb het interview een tijdje geleden met verbijstering aangezien.

    Like

  4. Wel, george, het doet me deugd dat je hetzelfde zag in de piratenpartij als ik, met dit verschil dat ik er nog wel bij blijf. Een piepkleine partij als de piratenpartij moet zijn identiteit nog bepalen en het concept-programma dat circuleert is daar bepaald geen goede aanloop voor. Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed kan komen, het is een kwestie van intern debat en dat zal heus niet voor de tweede kamer-verkiezingen beeindigd zijn. En zeker zal dat niet ontkomen aan de nu eenmaal reeel bestaande links-rechtsverschillen, al hoop ik wel dat er een perspectief uit komt dat focust op de heruitvinding van de democratie m.b.v. de technieken en ideeen die we nu hebben. Het centrale idee dat er terug mogelijkheden voor mensen moeten komen om hun eigen leven te bepalen en daarover met anderen samen besluiten te nemen moeten nog helemaal implementatie vinden, maar daar wordt wel aan gewerkt.
    maarten van den oever

    Like

  5. @Maarten van den Oever
    Ik acht het niet onmogelijk dat ik weer lid word in de toekomst. Wie weet. Maar dat moeten een paar seinen die ik belangrijk vind wel op groen staan. Dus, wellicht verschillen we minder van mening dan het lijkt.

    Ik begrijp de problemen van een kleine partij. Dat heeft ook met de financiering te maken die in Nederland hard is voor nieuwe partijen. Duitsland heeft een vriendelijker systeem voor nieuwkomers en dat gaf de Duitse Piratenpartie wind in de rug.

    Maar er is meer. Want de partij is toch onderhand al sinds 2010 politiek serieus bezig. Dat is zes jaar. En nog steeds wacht de partij op de eerste overwinning. Zo weet het geen bruggenhoofd te vormen in de oude politiek. En dat in een periode die publicitair (NSA/Edward Snowden, geklungel Opstelten en Plasterk met afluisteren en bescherming data) ideaal was voor een partij als de Piratenpartij. Dat gebrek aan succes geeft te denken. Er moet dus bijna wel iets fundamenteel fout zijn gegaan. Maar wat?

    Ja, een heruitvinding van de democratie binnen de Piratenpartij. Dat lijkt me de noodzakelijke voorwaarde voor succes. Naar mijn idee moet de Piratenpartij geen light-versie van andere partijen zijn en evenmin te strikt met links-rechts verhoudingen bezig zijn. Maar het moet wel een basis vinden vanwaaruit het kan opereren. Als politieke partij, en niet als vereniging voor activisten.

    Naast de kernpunten als internetvrijheid, transparant bestuur/liquid feedback, auteursrechten zou ik graag weten waar de partij sociaal-economisch staat. Is het daarin realistisch of niet? Je ontkomt er naar mijn idee als partij niet aan om daar een standpunt over in te nemen. Anders blijft je profiel flets. Ook heb ik geen idee hoe de partij nou eigenlijk over de EU denkt. Afwijzen, omarmen of hervormen? Etc.

    Het komt er denk ik op neer dat de partij moet kiezen. En niet bang moet zijn om mensen van zich te vervreemden. Dat is inherent aan het wezen van een politieke partij. Of je moet een sterk centrum achter de schermen hebben zoals in Italië Beppe Grillo die met de zweep de discipline handhaaft. En daarom marges in z’n programma kan toestaan. Maar dat lijkt me voor Nederland ongewenst. Programmatisch kiezen lijkt me gepaster.

    Like

  6. @Jan Vlug
    Ok. Nee, ik had door het opzeggen van mijn lidmaatschap het niet meer gevolgd. Ik ben zeker benieuwd hoe het programma er uiteindelijk uit komt te zien. Maar dit conceptprogramma is (deels?) onder het oude bestuur tot stand gekomen.

    Daarnaast vind ik die democratie van onderop wel interessant, maar ook tamelijk omslachtig en vermoeiend. En soms: contra-productief. Ik heb enkele jaren geleden wel eens contact gehad over de communicatie en de website en stelde voor om het gesprek daarover te centraliseren. Vervolgens kwam ik in een jungle van stemmen en tegenstemmen terecht. Met als resultaat dat er niks gebeurde. Democratie van onderop kan zo ook een valkuil zijn.

    Like

  7. Pingback: Mijn kritiek uit 2015 op de verrechtsing van de Piratenpartij vindt een ontknoping in de zaak van Floor Drost tegen FvD – George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.