Merkwaardig artikel van Frans Verhagen in NRC dat voorbijgaat aan Bernie Sanders als Clinton om gezondheidsredenen afhaakt

hc

NRC plaatste gisteren een artikel van Frans Verhagen over Hillary Clinton en haar gezondheid. Een actueel onderwerp nu deze 68-jarige presidentskandidate van de Democratische partij (DNC) longontsteking heeft. Wat zij verborgen heeft gehouden. Verhagen is geen medewerker van de krant en in de aftiteling wordt hij als volgt voorgesteld: ‘Frans Verhagen is journalist. Van hem is net verschenen: Founding Fathers, De grondleggers van de Verenigde Staten.’ Het is onduidelijk wat de noodzaak voor de plaatsing van dit artikel is.

Verhagen meent dat de beoogde vice-president Tim Kaine zonodig het stokje van Clinton over kan nemen. Grappig is de titel ‘Kaine is minstens zo goed als Hillary Clinton’. Dat is echter nietszeggend omdat hij over Clinton verre van positief is. Dat bleek ook in juli 2016 uit een artikel van Verhagen met de onheilspellende titel ‘Hillary, de paranoïde president’ dat NRC plaatste. Hij maakte Clinton hierin met de grond gelijk.

Er is iets merkwaardigs aan de hand met deze artikelen van Frans Verhagen. Hij gaat volledig voorbij aan Bernie Sanders die 46% van de stemmen in de Democratische voorverkiezingen haalde. Meer dan 12 miljoen personen stemden op hem. Hoe bijzonder dit resultaat was blijkt wel uit het feit dat Donald Trump die de Republikeinse voorverkiezingen won 13,3 miljoen stemmen behaalde. Niet zoveel meer dan Sanders.

Verhagen is van mening dat als Clinton om gezondheidsredenen moet terugtreden Tim Kaine een goed alternatief is. Het zal wel. Elke serieuze kandidaat is vergeleken bij Hillary Clinton een goed alternatief. Maar de beantwoording van de vraag wat het passeren van de achterban van Sanders electoraal zou betekenen gaat Verhagen uit de weg. Uit kiezersonderzoek blijkt weliswaar dat vele fans van Sanders met forse tegenzin op Clinton zullen stemmen omdat ze aanvaard hebben dat zij de kandidaat is. En zij beseffen dat Trump een ramp zou zijn als president. Maar dit betekent niet dat de DNC straffeloos het stokje aan Kaine kan overgeven als Clinton om gezondheidsredenen stopt. Des te meer omdat na haar nominatie hacks in de openbaarheid zijn gekomen waaruit blijkt dat door manipulatie en partijdigheid van de leiding van de DNC Sanders een eerlijke kans op nominatie is onthouden door het establishment. Het valt niet in te zien hoe de progressieve kiezers overtuigd zouden moeten worden om op de niet progressieve kandidaat Kaine te stemmen die als gelovig katholiek voor abortus is en er geen blijk van heeft gegeven progressieve standpunten te steunen.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelKaine is minstens zo goed als Hillary Clinton’ en reacties op Facebook-pagina van NRC, 12 september 2016.

3 gedachten over “Merkwaardig artikel van Frans Verhagen in NRC dat voorbijgaat aan Bernie Sanders als Clinton om gezondheidsredenen afhaakt

 1. @dutchguy
  Die meningen liegen er niet om. Maar het komt zo persoonlijk over. Ik ben het met Verhagen eens dat Hillary Clinton een rampzalige presidentskandidaat is. Niet alleen een slechte politica, maar ook een iemand met een dubieus karakter. Dat zij in de peilingen geen afstand kan nemen van Donald Trump diskwalificeert haar. En haar strategie: zij heeft na de conventie geen draai naar links, maar naar rechts gemaakt. Welke Democraat wil nou vriendschappelijk omgaan met en een waarderend woord hebben voor de neo-conservatieve olifant Henry Kissinger? Een teken aan de wand is dat Clinton nu ineens gevierd is bij allerlei Republikeinen. Dat kan niet anders betekenen dan dat zij flink naar rechts is opgeschoven. De keuze voor de niet-progressieve Tim Kaine duidt daarop.

  Haar vermeende onbetrouwbaarheid, opportunisme en paranoïa maken Clinton op zich nog geen slechte kandidaat. Het is pas haar beleid dat leunt op het bedrijfsleven en Wall Street dat haar diskwalificeert. Maar Verhagen heeft een geheel eigen opinie over de relatie tussen kandidatuur en programma.

  Verhagen kwalificeert de minpunten van Sanders zo: ‘oud, socialist maar hij heeft geen kans, is alleen kandidaat om de onderwerpen aan de orde te stellen.’ Dat is klinkklare onzin van deze zelfbenoemde Amerika-specialist. Sanders heeft vanaf het begin meegedaan om te winnen. Dat heeft hij in talloze interviews talloze keren gezegd. En hij had ook een nog grotere kans gehad als de DNC Hillary Clinton niet op vele manieren had voorgetrokken. En Team Clinton niet de establishment media tegen Sanders had gemobiliseerd. Zoals dat interview in de New York Daily News in april 2016 dat Sanders en zijn buitenlandes politiek in diskrediet probeerde te brengen. Waarom Verhagen Sanders zelfs tot op de dag van vandaag niet serieus wil nemen is opmerkelijk. Wellicht moet de buitenlandredactie van NRC hem dat maar eens vragen.

  Like

 2. If Hillary Clinton were forced to leave the presidential race due to health reasons, Democrats would want Sen. Bernie Sanders (I-Vt.) to replace her as the party’s nominee, a new Rasmussen poll finds.
  http://thehill.com/blogs/ballot-box/presidential-races/296283-rasmussen-dems-want-sanders-running-if-clinton-drops-out

  The latest Rasmussen Reports national telephone and online survey finds that 48% of Likely Democratic Voters believe Vermont Senator Bernie Sanders, Clinton’s primary rival, should be their party’s nominee if health issues forced her out of the race. Twenty-two percent (22%) say Vice President Joe Biden should be the nominee, while only 14% opt for Virginia Senator Tim Kaine, the current Democratic vice presidential candidate.
  http://bit.ly/2ccBENH

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.