George Knight

Debat tussen links en rechts

‘Pleurt op’ van Rutte moet gericht zijn aan de lange arm van Ankara of Rabat

with 2 comments

Een rechtsstatelijk geluid van historicus en NRC-columnist Zihni Özdil als reactie op het gedrag van sommige Turkse Nederlanders en het antwoord erop van premier Rutte. Özdil heeft gelijk, sinds de jaren ’70 hebben achtervolgende regeringen Turks-nationalistische organisaties legitimiteit gegeven door ermee in gesprek te gaan en overheidssubsidie te geven. Dat had nooit mogen gebeuren. Wat Rutte nu moet zeggen is ‘pleurt op’ tegen Turkse organisaties in Nederland. Niet door een verbod, maar het gesprek ermee te beëindigen.

Een liberaal als Mark Rutte zou moeten gaan voor individualisme en stoppen met groepsdenken. Want een ongewenst effect daarvan is dat het immigranten opsluit in een religie of een etniciteit en zo reduceert tot één identiteit. Vele ‘moslims’ zijn niet belijdend en hebben afscheid genomen van de islam of zijn er alleen nog mee verbonden vanwege de nestgeur. Het zijn culturele moslims, zoals vele ex-katholieken alleen nog verbonden zijn met het katholicisme vanwege de uiterlijkheden en de eigen achtergrond. Multiculturalisme is achterhaald omdat het door herzuiling de nieuwe Nederlanders apart zet. De lat moet hoger gelegd worden door te streven naar een Nederland dat alles en iedereen verenigt. Met als gevolg dat Nederland verandert.

Willen ‘moslims’ in Nederland zich onderscheiden door zich apart te zetten of willen ze de Nederlandse  gewoonten en manier van leven overnemen? Anders gezegd, worden ze uitgesloten of sluiten ze zichzelf uit? Een kwestie van de kip of het ei. Uit een onderzoek van PEW uit juli 2016 blijkt dat 42% van de Nederlanders meent dat ‘moslims’ zich willen aanpassen, terwijl 53% denkt dat ze dat niet willen. Hiermee denken de Nederlanders positiever over de wil tot integratie van ‘moslims’ dan de meeste Europeanen in dat onderzoek.

pew

De strategie van de overheid zou eruit moeten bestaan om de goedwillende ‘moslims’ geen strobreed in de weg te leggen bij hun integratie en ze actief te helpen. Ook in de beeldvorming. Met de rechtsstaat als enige referentie voor zowel burgers als overheid. Overheden moeten stoppen met het denken in groepen, religie en etniciteit en voortaan burgers als individu benaderen. Dat geldt vooral voor vrouwen uit etnische groepen die recht hebben op emancipatie en door de overheden niet overgelaten moeten worden aan de meest duistere religieuze en culturele krachten die in Nederland te veel ruimte hebben gekregen van de overheid. Overheden moeten hun gesprek met Marokkaanse of Turkse organisaties stoppen zoals Zihni Özdil bepleit. Ook dan nog blijven er ettertjes of migranten die niet begrijpen wat Nederland inhoudt en een elementair democratisch besef missen. Het zij zo. De tactiek bestaat eruit om iedereen gelijk te behandelen en leden van etnische minderheden als individu te benaderen en het belang van etniciteit en religie niet langer leidend te laten zijn.

Foto: Diagram van onderzoekMost Europeans say Muslims in their country want to be distinct’ van PEW, juli 2016.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rutte zou zich meer zorgen moeten maken dat een groep straatschoffies ongestraft voor de camera zodat heel Nederland kan mee “genieten” agentje kan pesten en deze agenten wel een heel hulpeloze indruk maken. De jongen en meisje in kwestie zouden ongetwijfeld prima service medewerkers kunnen zijn op een muziekfestival maar als handhavers van order en gezag? Laten we hier te veel op doorgaan maar vaststellen dat als die schoffies dat in Turkije hadden geflikt, ze zo verschrikkelijk klappen hadden gehad dat ze blij hadden mogen zijn om het na te kunnen vertellen. Het probleem is dat die schoffies maar ook hun ouders en medebewoners in die buurt dit ook weten en dus geen enkel vertrouwen meer hebben in de politie. En dat zou de regering zich moeten aantrekken.

  Like

  Raymond Horstman

  10 september 2016 at 18:26

 2. @Raymond
  Uit vergelijkende onderzoeken blijkt dat de Nederlandse politie het qua opsporing en handhaving slecht doet. Dat ligt niet aan de gewone agent, maar aan de leiding die ernstig tekortschiet. En aan de chaos die de achtereenvolgende VVD-bewindslieden op het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben gecreëerd. Bij niemand hebben ze gezag: noch bij politie, publiek, criminelen of politiek.

  Een ander probleem van de Nederlandse politie is dat het evenwicht tussen rechtshandhaving en een sociale wijkgerichte aanpak zoek lijkt. Het is als het nodig is uiteindelijk te soft. Zodat de agenten in Zaandam voor gek worden gezet door enkele Turks-Nederlandse opgeschoten jongeren omdat ze niet hard op mogen en kunnen treden. En het gebeurt in allerlei steden en dorpen van Nederland. Het is een beschamend gezicht dat de rechtsstaat beschadigt. Theedrinken en praten kan helpen, maar in de gevallen dat het niet helpt -zoals in het contact met deze jongeren die de grenzen van het toelaatbare opzoeken- . moet er een ander instrumentarium zijn. Maar dat ontbreekt of mag niet ingezet worden.

  Like

  George Knight

  10 september 2016 at 19:12


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: