Petitie aan het IOC: Klokkenluidster Stepanova verdient geen straf, laat haar toe tot Spelen in Rio

ys1

Een petitie op Change.org roept IOC-voorzitter, de Duitser Thomas Bach op om de Russische atlete Julia Stepanova niet te straffen, maar deel te laten nemen aan de Olympische Spelen in Rio. In een onnavolgbaar besluit van het bestuur van de IOC werd klokkenluidster Stepanova uitgesloten omdat ze ooit  betrapt is op doping. Dit gaat niet om sport, dit gaat niet om de Russische Federatie en dit gaat niet om sportpolitiek en anti-dopingmaatregelen. Dit gaat om de geloofwaardigheid van klokkenluiders. Als ze vanwege het algemeen belang hun nek uitsteken, dan verdienen ze bescherming. Het voelt onrechtvaardig om ze te straffen.

Klokkenluiders zijn kwetsbaar zoals ook het geval Edward Snowden onderstreept naar wie de petitie verwijst. Door intrekking van zijn paspoort door de regering Obama strandde hij in in 2013 in Rusland toen hij de massale spionage door de NSA in de openbaarheid bracht. Dat werd hem niet in dank afgenomen door het Amerikaanse economische, politieke en militaire establishment. Bij Julia Stepanova is iets soortgelijks aan de hand. Deze keer is het de Russiche politiek van het Kremlin en de internationale sportwereld zoals die wordt vertegenwoordigd door Bach die menen een klokkenluider te moeten straffen in plaats van te belonen.

ys2

Foto: PetitieDo not punish the whistleblower – Julia Stepanowa (Yuliya Stepanova) for Rio’ van Kaj Beuter.

4 gedachten over “Petitie aan het IOC: Klokkenluidster Stepanova verdient geen straf, laat haar toe tot Spelen in Rio

 1. Ben vóór bescherming van klokkenluiders, dat ten eerste.
  Bij Stepanova was natuurlijk bekend dat haar actie gevolgen voor alle sporters kon hebben, haarzelf incluis.

  Het verschil met een klokkenluider als Ad Bos is dat je ook niet kon verwachten dat het bedrijf waar hij voor werkte wèl door mocht gaan met dubbele boekhouding, indien je hem op een vergelijkbare manier als de Stepanova-petitie voorstelt zou horen te belonen.

  Zij zou bijvoorbeeld voor haar leven kunnen vrezen, gezien de betrokkenheid van de Russische staat.
  Ziedaar nog een maatwerk-verschil.

  Of niet-deelnemen voor haar een ‘straf’ is, ook in de zin van een onverwachte tuchtiging, mag ik betwijfelen.
  Haar inzet moet geweest zijn dat er een einde zou komen aan slecht anti-doping beleid (en/of het actieve pro-doping beleid). Een sportief iemand zou dan niet willen dat er uitzonderingen gemaakt werden, omdat zoiets de essentie van haar actie aan zou tasten.

  Dat de politiek en de media er een nummer van maken, deze petitie daarbij inbegrepen, laat zich raden.
  We horen het dan liever van haarzelf.

  Like

 2. @dutchguy
  Stepanova’s inzet is een eerlijke kans voor deelname aan de Spelen nadat ze haar straf vanwege doping uitgediend heeft. Zij en haar man zijn van mening dat het IOC Julia oneerlijk behandeld heeft en de uitsluiting met verkeerde argumenten beredeneert. Ze zou door de atletiekunie IAAF ‘geschoond’ zijn en zelfs lof ontvangen hebben als klokkenluider. Een gevolg van de beslissing van het IOC is dat allerlei Russische sporters die deelnemer waren van het Russische staatsdopingprogramma wel deel mogen nemen aan de Spelen van Rio.

  In commentaren heeft Thomas Bach gezegd dat hij per definitie geen verbod van de Russische Federatie wilde. Om de belangen en rechten van individuele Russische sporters te behartigen, zo meent hij. De anti-doping organisaties maken een andere afweging. 13 Anti-doping organisaties verwoorden dat in een brief aan het IOC: ‘Through its response to the Russian doping problem, which has been percolating for some time, the IOC failed to protect the rights of clean athletes.’ Een onoverbrugbaar verschil in perspectief.
  https://www.theguardian.com/sport/blog/2016/jul/31/ioc-russia-doping-athletes-rio-olympics

  Stepanova heeft afgelopen zaterdag een brief aan het IOC geschreven die overeenkomst met de inhoud van deze petitie en om heroverweging van de uitsluiting en de uitsluitingsgrond vraagt. Mogelijk kan een driekoppig IOC-comité die de besluiten van de internationale federaties toetst een mogelijkheid vinden voor deelname van Stepanova omdat ze niet door de IAAF uitgesloten is. Dat zou haar dopinggeschiedenis en haar positie uniek kunnen maken.
  http://www.heraldscotland.com/sport/14653722.IOC_trio_to_have_final_say_on_Russians_in_Rio/

  Like

 3. https://www.change.org/p/do-not-punish-the-whistleblower-julia-stepanowa-yuliya-stepanova-for-rio/u/17460419?tk=69jdkNwzWem12ii55Us5AHvo-I7l2P5ZUOcDNqv5YDY

  2 AUG 2016 — Hello everyone,

  We are 100,000 supporters asking for Julia Stepanowa be allowed to compete at Rio 2016. Incredible! Thank you very much for your support!

  A couple of days ago I wrote a long email to the IOC and put forward our ask. Yesterday I received an answer – we were listened to. However the email of the German press secretary of the IOC was full of talking points, there was no answer to my request to deliver all of our signatures.

  His email says e.g.: “The decision of the IOC EB was unanimous and final. […] The IOC EB expressed its appreciation for Mrs Stepanova’s contribution to the fight against doping and the integrity of sport. Therefore the IOC invited Mrs Stepanova and her husband to the Olympic Games Rio 2016 as a guest.”

  That cannot be enough. As a reminder: The International Association of Athletics Federations (IAAF) supports the participation of Stepanowa in Rio 2016, the Court of Arbitration for Sport (CAS) cleared the way. Anti-doping experts like investigators, functionaries and athletes like. discus thrower Robert Harting. are demanding a change of course. We are not alone.

  That’s why I want to ask you for one last thing: Please login to Twitter now and retweet our campaign picture. We’ve tagged important IOC officials in it – this way we can make each one of our signatures visible for the whole world:

  This is our last chance of a campaign action before the beginning of the games for Julia Stepanowa for Rio 2016. I am looking forward to your engagement and hope we can move something.

  Many greetings to the whole world,
  Kaj Beuter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.