Joseph Stiglitz over Obama en de financiële sector

Amy Goodman praat met econoom Joseph Stiglitz over de fouten van president Obama. Volgens Stiglitz. Naast handelsverdrag TPP is dat de onvoldoende hervorming van de financiële sector. Hij verklaart de Britse Brexit en de opkomst van Donald Trump vanuit ‘woede en een gebrek aan vertrouwen, en een sterk gevoel dat het systeem niet deugt’. Stiglitz heeft begrip voor de kritiek van mensen die door de globalisering en de financiële liberalisering hun baan hebben verloren. ‘Weet je wat’, zegt Joseph Stiglitz, ‘ik denk dat ze gelijk hebben’.

Advertentie

2 gedachten over “Joseph Stiglitz over Obama en de financiële sector

 1. Menen dat je een wereldwijd financieel systeem op poten kunt zetten terwijl het kleinschalig al in elkaar dondert. Well done.
  Laat me wel zijn, het lijkt inmiddels wel een wanhoopsoffensief om de banken te redden, maar ook dat zal falen. Die sok is leeg en de toiletrol idem.
  Dolle pret is beleggen nu. Aardig wat mee opgeschoten en belegd in zaken van werkelijke waarde. Ga nu weer een tijdje op de handen zitten.

  Like

 2. @toetssteen
  Er is geen alternatief dan hervorming. Politiek-sociaal en economisch-financieel.

  We kunnen financiële instellingen immers niet afschaffen. Betalingsverkeer blijft nodig. Stiglitz wijst op de noodzaak van die hervorming.

  Maar de financiële sector zelf die in vele landen de politiek in de zaak heeft, dus: heeft gekocht, wil niet hervormen. Zo moet de kritiek van Stiglitz op Obama begrepen worden.

  Het wal zal het schip keren. Of de financiële sector hervormt en geeft een groot deel van de eigen privileges op. Of de burgers pikken het niet langer en komen in opstand tegen de ongelijkheid en de te hechte verknoping van politiek en financiële sector. Ik hoop op het eerste, maar vrees het laatste door het gebrek aan flexibiliteit en realiteitszin van de banken. De klap zal hard zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.