Fijnzinnige voorspelling van Adjiedj Bakas: Merkel vergeleken met nazitop uit 1945

ab

Trendwatcher van beroep Adjiedj Bakas plaatste eergisteren bovenstaande tweet die reacties uitlokte. Hij zou volgens sommigen hiermee te ver gaan en smakeloos handelen. Daar ben ik het mee eens. Ik ben overigens van mening dat Merkel een grote fout heeft gemaakt door in augustus 2015 met haar uitspraak ‘Wir schaffen das’ de deur van Europa open te zetten voor vluchtelingen. De uitspraak had naar verluidt een aanzuigende werking en heeft Europese landen nodeloos veel ellende bezorgd. Maar om vervolgens kanselier Merkel gelijk te stellen met de nazitop die vanaf november 1945 in Neurenberg in een tribunaal werd berecht is buiten proportie. Er is nogal een verschil tussen een misdaad tegen de mensheid of een politieke inschattingsfout.

Om de tweet te begrijpen moet men begrijpen uit welk hout Bakas gesneden is. Hij trad af en toe op voor het YouTube-kanaal Café Weltschmerz dat zegt een basisgevoel van gezond wantrouwen tegen de bestaande orde te verwoorden. In praktijk treden er overwegend rechtse opinie-leiders op  De tweet is onder meer geplaatst (in gewijzigde vorm) door @NoThanksEU in de Brexit-campagne op 27 oktober 2015, door de Obama- en Clinton-kritische Eta Centauri op 27 oktober 2015 en op 11 januari 2016 door Trump-supporter en medewerker Linda Suhler. Het is een tweet die vanuit de Amerikaanse rechts-nationalistische hoek die het gedachtengoed van Donald Trump ondersteunt en de Democratische partij bestrijdt waardering ondervindt.

In een reactie op m’n tweet aan Bakas ‘Is dit bedoeld als humor? Het is nogal wat om Merkel met nazitop te vergelijken. Enfin, niet iedereen heeft historisch besef.’ antwoordt hij in een tweet met literatuurverwijzing: ‘Leestip: cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100627270 …’ Deze link verwijst naar de studie ‘Weapons of Mass Migration’ uit 2010 van Kelly Greenhill. Het is de vraag of in dit boek uit 2010 Merkels politiek uit 2015 beschreven wordt. Omdat Bakas een trendwatcher is die blijkbaar de toekomst naar het verleden kan brengen door vrij en losjes om te gaan met de historische werkelijkheid moet dit niet onmogelijk worden geacht. Het is duidelijk waar Adjiedj Bakas zijn voorspellingen vandaan haalt en hoe fijnzinnig hij is.

Foto: Tweet van Adjiedj Bakas, 23 juli 2016.

2 gedachten over “Fijnzinnige voorspelling van Adjiedj Bakas: Merkel vergeleken met nazitop uit 1945

 1. Adjiedj Bakas gaf al tijdens het Oekraïne Referendum blijk van een zonderling gebrek aan inzicht, zeker voor een ‘trendwatcher’.
  http://oekrainee.eu/adjiedj-bakas-we-moeten-wegwezen-uit-oekraine/

  Ziet niet in dat een belangrijke leverancier van IS strijders de Russische Federatie is, die daarmee enkele reisjes stimuleert en af wil van radicale islam-aanhangers. Als er iets is dat het Kremlin niet deed in Syrië is het wel het bombarderen en dwarsbomen van IS.
  Wie in politieke sprookjes wil geloven kan ik Bakas van harte aanbevelen.
  In lifestyle, hipster-trends en techno-watching is hij ogenschijnlijk geloofwaardiger, ook door de vaagheid van die voorspellingen die vaak naar onvermijdelijkheden neigen.

  Like

 2. @dutchguy
  Mooi gezegd. Ik kende die opinie van Bakas waar je naar verwijst niet. Ja, zijn politiek inzicht is immens. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat iemand met dit flinterdunne geklets meent de publiciteit te moeten zoeken? Misschien kan hij ook voorspellen dat zijn slecht onderbouwde opinie toch wel gepikt wordt.

  De Russen creëren door het steunen van de sjiitische Assad een ramp in hun eigen -voornamelijk- soennitische Kaukasus. En inderdaad inwoners uit de Russische Federatie waren de afgelopen tijd de grootste leveranciers van IS. Ze werden bereidwillig geloosd door hun leiders, maar komen met veel gevechtservaring terug naar de Kaukasus nu IS terrein verliest. Dat belooft weinig goeds.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.