IOC buigt voor druk Russische Federatie. Geen uitsluiting van Rio

ap

Het IOC durft een algemene uitsluiting van de Russische Federatie niet aan. Afzonderlijk sportbonden mogen daarover beslissen zo luidt de uitslag van een teleconferentie. Deze houding sluit aan bij de Westerse opstelling tegenover de Russische Federatie die omschreven kan worden als gebrek aan zelfvertrouwen en angsthazerij. Gebrek aan ruggengraat. De wereldantidopingorganisatie WADA drong sinds december 2015 op uitsluiting aan nadat het zelf jarenlang signalen van systematisch dopinggebruik in de Russische Federatie had genegeerd. Internationale sportorganisaties falen in commissie. Hun opereren is lachwekkend.

Niemand in de sportwereld heeft blijkbaar zin om de confrontatie met het Kremlin aan te gaan. Men buigt voor de straatvechter en geeft voeding aan de beeldvorming van een verweesd en laf Westen dat niet voor de eigen waarden durft uit te komen. Of dat nou bij de Russische invasie van de Krim was toen de VS en het Verenigd Koninkrijk de veiligheidsgaranties voor Oekraïne van het Boedapester Memorandum niet wilden nakomen of bij de inmenging van Russische militairen in Oost-Oekraïne. Het Westen kijkt weg en geeft niet aan wat de grenzen van aanvaardbaar handelen zijn. Zodat het Kremlin de grenzen vervolgens kan verleggen.

De internationale sportwereld maakt zich niet ongeloofwaardig door dit besluit omdat het al ongeloofwaardig was. Zoals de politiek door niet passend op het Kremlin te reageren zich allang niet meer ongeloofwaardig maakt omdat het sinds februari 2014 al ongeloofwaardig is. Een laf besluit op een beschamende dag. De internationale sportwereld gooit het laatste restje ethiek dat het nog had uit het raam. Flying Down To Rio. 

Foto: Tweet van AP, 24 juli 2016.

5 gedachten over “IOC buigt voor druk Russische Federatie. Geen uitsluiting van Rio

 1. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft in een statement zijn verontwaardiging geuit over het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Russische sporters deel te laten nemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
  “Vele schone atleten en klokkenluiders hebben de moed getoond om een cultuur van staatsgestuurd dopinggebruik en corruptie in Rusland aan te tonen”, stelt Travis Tygart, voorzitter van het USADA.

  “Teleurstellend genoeg wordt op het belangrijkste moment voor alle schone sporters en de integriteit van de Olympische Spelen door het IOC geen leiderschap getoond.”

  “De beslissing om Russische atleten te laten deelnemen aan de Spelen zorgt voor een verwarrende rotzooi. Dit is een klap voor alle schone sporters”, aldus Tygart.
  http://www.nu.nl/rio-2016/4297869/usada-haalt-keihard-ioc-toelating-russische-sporters.html

  Like

 2. Britain’s world and Olympic long jump champion, Greg Rutherford, led the condemnation of the International Olympic Committee’s decision not to issue a blanket ban on the Russia team for Rio, calling it “a spineless attempt to appear as the nice guy to both sides”, and warning the IOC had thrown away the opportunity to make a clear statement of intent against those who cheat.
  https://www.theguardian.com/sport/2016/jul/24/greg-rutherford-ioc-decision-russian-team-rio-spineless

  Like

 3. De 30tiger jaren herleven weer. Ook toen was er geen moed om op te treden, Maar om op te kunnen treden zal het initiatief uit moeten gaan van de USA. Dat wil zeggen had moeten uitgaan van Obama. toen Obama het in Syrië na de gisgasaanval van 2013 liet afweten wisten de bullebakken van deze wereld genoeg. We kunnen onze gang gaan. En dat doen ze dus ook.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.