Donald Trump gaf een afsluitende toespraak van 75 minuten op de Republikeinse conventie in Cleveland. Gitzwart en negatief, zonder hoop en met weinig beleidsvoornemens hoe het land gerepareerd kan worden om het weer op de rails te zetten. Nog los van het feit dat Trump geen idee heeft hoe een democratie werkt, welke instituties daarin samenwerken en waaruit het politieke handwerk bestaat om iets voor elkaar te krijgen. Het blijven grote woorden. De macht van de president is relatief klein, zoals president Obama ervaren heeft. Hoewel hij zich soms verschool achter die machteloosheid vanwege zijn besluiteloosheid. Maar in de praktijk zijn de marges voor een president klein en rechtvaardigen ze niet het beeld van almacht dat Trump schetst.
Als Trump al beleidsvoornemens schetst, zoals over de NAVO, dan zijn ze zo wereldvreemd en onrealistisch dat ze nooit gerealiseerd kunnen worden omdat internationale verdragen en afspraken ze in de weg staan. Intussen zorgen ze voor onrust en onzekerheid. Trump zaait verdeeldheid. Zijn toespraak ging niet over het bereiken van een ideale wereld (utopie), maar over het schetsen van een wereld met akelige kenmerken (dystopie). Hij begint steeds meer te lijken op de hoofdpersoon Charles Lindbergh uit de roman ‘The Plot Against America‘ (2004) van Philip Roth. Diens antisemitisme uit 1940 is vervangen door Mexicanen- en moslimhaat. De roman die 12 jaar geleden als waarschuwing opgevat kon worden dreigt realiteit te worden.
Trump wordt door vele Amerikanen gehaat, maar hetzelfde geldt voor zijn belangrijkste opponent Hillary Clinton die in de peilingen geen afstand van hem kan nemen. Volgende week is de Democratische conventie en te verwachten valt dat de Democraten wel hoop bieden en Trumps ongeschiktheid zullen benadrukken. Maar toch tekent zich het onheilsscenario af van een Amerikaanse president die alle kenmerken van een fascistische leider vertoont. Europese rechts-nationalistische politici als Geert Wilders en Nigel Farage steunen Donald Trump en zeggen zich met hem te identificeren. Die identificatie verraadt wie ze werkelijk zijn.
Het blijft jammer dat Bernie Sanders geen kandidaat namens de Democratische partij is. Dan zou tegenover Trump met zijn historische lage favorable ratings een kandidaat in het veld gebracht worden die positieve gevoelens bij grote delen van het electoraat losmaakt. Niet zo gehaat wordt als Trump en Clinton. Amerikanen moeten in november hun president kiezen. Dat kan zomaar Trump worden. De strijd binnen de Republikeinse partij kan het verschil maken. Veelzeggend is dat de Koch broers die 900 miljoen in de campagnes stoppen zich distantiëren van lokale kandidaten die zich met Trump verbinden, zoals Ron Johnson ervoer volgens een bericht in de Huffington Post. Een derde kandidaat als Gary Johnson kan zich ook nog in de race mengen.
Nate Silver zegt in een afrondende reactie op Trumps toespraak dat er geen peil is te trekken op de uitkomst: ‘Trump could become president, obviously. Or he could lose by 15 points. I’m not sure we really know a lot more than when the general election unofficially started six weeks ago.’ De race is onvoorspelbaar met een onvoorspelbare kandidaat en twee kandidaten die door grote delen van het electoraat diep gehaat worden. Europa moet op het ergste voorbereid zijn: een presidentschap van Trump. Een dictator als vriend. Awesome.
Foto: Tweet van Bernie Sanders, 22 juli 2016.
Er speelt iets anders: Trump en de GOP/Republicans beseffen erg goed dat in de huidige opgaande economie met een kandidaat als Clinton er geen gegarandeerde winst te verwachten is bij verkiezingen.
Dus, schaamteloos het volk ophitsen om als ‘waarschuwing’ na verkiezing door de Democrats te dienen, dat bijv. liberaal vreemdelingenbeleid door de aanhangers van Trump een direct gevolg op de volgende verkiezingen zal hebben (als de kiesgerechtigden zo’n lang geheugen hebben!).
Vandaar de totale va-banque en over-the-top acties, die alleen tot doel lijken te hebben de onvrede aan te wakkeren en de dreigende tanden te laten zien.
LikeLike
@Dutchguy
Dat scenario zou kloppen als de Republikeinse partij min of meer eensgezind was. Maar dat is het niet, zoals bleek uit de toespraak van Ted Cruz en het wegblijven op de conventie van oudgedienden als John McCain, Mitt Romney en de Bushes. De partij is overrompeld door Trump en probeert de schade te beperken. Waarbij de partijelite hem waarschijnlijk liever ziet verliezen dan winnen.
Trump bespeelt maar een register, dat van de keiharde aanval. Daarin sleept hij de partij mee die daar vanuit de Tea Party al aan gewend was. Maar het verschil is dat Trump geen religieuze, conservatieve agenda volgt.
Electoraal en demografisch zijn z’n grenzen bepaald. Het aanspreken van de witte, ‘echte’ Amerikanen die zo’n 20% van het electoraat uitmaken lukt hem wel. Maar hoe komt hij aan een meerderheid? Hoe legt hij de verbinding met etnische minderheden en onafhankelijken die nodig zijn voor de winst?
Ik ben het met je eens over die va banque-mentaliteit van Trump. Maar het lijkt eerder voort te komen uit de herhaling van hemzelf, dan uit een weldoordachte strategie. Maar de paradox is dat het kan werken als hij tegen alles en iedereen blijft schoppen. Inclusief de eigen partijelite.
LikeLike
Mee eens, dat zie ik ook wel. Maar er is blijkbaar geen vastomlijnd script in werking en het doel van zijn uitspraken kan niet anders dan als ‘vergaande compromisloosheid’ omschreven worden. Daar gaat hoogstens een soort brullende waarschuwing naar de toekomst van uit, waarbij alle zendtijd die Trump nog weet te krijgen voor hem persoonlijk winst is. Ik vrees dat het zo oppervlakkig als dat is en blijft. Van partijelites of teruggetrokken tegenkandidaten moet hij het niet hebben, zulks is zijn glazen plafond. Ironisch dat juist een vrouw hem daarvan bewust zal maken.
LikeLike
@Dutchguy
Nee, geen scenario, of het moet dat van een rampenfilm zijn.
LikeLike
Liberal filmmaker Michael Moore said he expects Donald Trump to be elected president and listed five reasons why the GOP nominee will win in November.
http://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/289053-michael-moore-5-reasons-trump-will-be-president
LikeLike