Iemand die met een bijl op mensen inhakt en ‘Allahu Akbar’ roept baseert zich op de islam. Waarom dat ontkennen?

Een 17-jarige vluchteling uit Afghanistan die al twee jaar in Duitsland verblijft hakte in een regionale trein in Beieren met een bijl in op een groep mensen uit Hong Kong. Dat zou gebeurd zijn onder het roepen van ‘Allahu Akbar’ (God is groot). Hij werd na het verlaten van de trein door de politie doodgeschoten. Hij woonde in een pleeggezin. Op zijn kamer werd volgens een bericht van Die Welt dat de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) citeert een zelfgemaakte vlag van IS gevonden. De islamistische terreurgroep heeft de daad opgeëist. Zoals bij al dit soort aanvallen valt dit niet te verifiëren.

Bovenstaande video van het Iraanse Press TV is voorspelbaar. Iemand die slecht doet in naam van de islam moet niet in verband worden gebracht met de islam. Het zou volgens de commentator een ‘incident’ zijn en ‘geen terrorisme’ en handelen om een ‘gestoord iemand’ die als ‘eenzame wolf’ zich niet op de islam baseert. Hoewel de commentator snel reageerde en hij nog niet alle feiten kende is dat ook met de kennis die hij had een onjuiste conclusie die niet uit de feiten volgt. Want iemand die met een bijl op mensen inhakt en ‘Allahu Akbar’ roept maakt zelf de verwijzing naar de islam. Ook als de 17-jarige vluchteling gestoord is baseert hij zich op de islam. Daarnaast is de uitleg dat Duitsland de grenzen goed heeft bewaakt onjuist omdat dit niet is gebeurd en vele migranten het land zijn ingekomen zonder voldoende gecontroleerd en geregistreerd te zijn.

Van de andere kant kan evenmin beweerd worden dat elke vluchteling uit een islamitisch land een terrorist is. Of een potentiële terrorist. Dat is een even onzinnig als te beweren dat iemand die ‘Allahu Akbar’ roept en een vlag van IS heeft nagemaakt niets met de islam te maken heeft. Islamofoben en islamofielen moeten accuraat en evenwichtig verslag doen en afstand nemen van hun eigen vooringenomenheid. Niet elke moslim is een terrorist, maar iemand die onder verwijzing naar de islam mensen om zeep probeert te helpen is wel degelijk een terrorist. Dat daarbij een religie bezoedeld of misbruikt wordt doet die religie geen goed, maar kan maar beter niet ontkend worden. Het verstoort de beeldvorming en uiteindelijk een gerichte en doelmatige aanpak van de risicogevallen onder de migranten. Ze moeten als de bliksem opgespoord en geïsoleerd worden.

10 gedachten over “Iemand die met een bijl op mensen inhakt en ‘Allahu Akbar’ roept baseert zich op de islam. Waarom dat ontkennen?

 1. Vanochtend viel in een vakantiepark een man van Marokkaanse afkomst een moeder met drie dochters aan die te luchtig gekleed zouden zijn volgens de aanvaller. De vrouw van de Marokkaanse man die twee kleine kinderen heeft en in verwachting is zou hebben gezegd dat haar man ziek is. Hij is in verzekerde bewaring (garde à vue) gesteld.

  Het journaal van TF1 meent dat de politie benieuwd is naar het motief en een religieus motief niet moet worden uitgesloten. In een tegenstrijdige uitleg zegt het dat het te vroeg is om van een terroristische daad te spreken die voortkomt uit de radicale islam, maar meet die optie wel breed uit.

  Like

 2. Ik vind dat dit soort mensen niet moet worden doodgeschoten. Daar leren we namelijk niks van. Ze moeten verhoord en gevraagd naar motieven, medeplichtigen, leveranciers van wapens, contacten en dergelijke. Daarna moeten zij door onafhankelijke rechters worden veroordeeld. Als er voldoende bewijs is, mogen zij hun gerechte straf ontvangen. Zo werkt dat toch in een rechtsstaat?

  Like

 3. @Blewbird
  Ja, zo werkt dat in een rechtsstaat. Maar als de dader de politieagenten te lijf gaat met een wapen dan wordt het er lastig op. Of het proportioneel is dat de 17-jarige jongen is doodgeschoten moet onderzoek uitwijzen.

  Like

 4. @Likoed
  Het ontgaat me volledig wat het een met het ander te maken heeft. Laten we de strijd uit het Midden-Oosten niet introduceren in Europa. De aanslag in de Duitse trein heeft niets met Palestina te maken.

  Like

 5. Nergens lees ik hoe z’n vriend in Afghanistan omkwam. Een VS drone aanvalletje ?

  Like

 6. @George Knight,

  Het is allebei onderdeel van de Jihad; de wens om te sterven als islamitisch martelaar en om zo naar het islamitisch paradijs te gaan. Waar dacht u dat die islamitische moordpartijen in de hele wereld anders vandaan komen?

  Like

 7. @Likoed
  Dat sommige geweldplegers de islam als inspiratiebron hebben en dat naar buiten brengen wil nog niet zeggen dat ze altijd op identieke wijze tot hun daad komen. De redenen van de geweldplegers in Europa en het Midden-Oosten bestaan uit verschillen en overeenkomsten. Het verschil is dat deze geweldplegers in Europa vaak -maar niet altijd- naar Azië of Noord-Afrika verwijzen voor hun daad. De verwijzing naar de islam zelf is inderdaad hetzelfde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.