Waarom kiest actiegroep Stop Oppressive Stereotypering voor anonimiteit? Het moet beter nadenken

sos

De leden van de actiegroep ‘Stop Oppressive Stereotypering’ (SOS) willen zich niet bekendmaken. RTL Nieuws vat het samen in een bericht: ‘ Op de Facebookpagina van ActiegroepSOS wordt journalist Kevin Roberson aangewezen als woordvoerder. Hij zegt dat de actievoerders kiezen voor anonimiteit en de communicatie naar de media via hem verloopt.’ Een posting op de FB-pagina van The Roberson Report spreekt echter tegen dat hij woordvoerder is: ‘Wij willen duidelijk maken dat Kevin P. Roberson geen woordvoerder is voor de actiegroep.  Hij is een onafhankelijke journalist.’ Alsof een onafhankelijke journalist geen woordvoerder kan zijn. Roberson is de contactpersoon die zijn naam en adres leent. Erachter schuilt ‘wij’ dat massa suggereert.

De actiegroep ageert tegen de attracties van de Efteling en tegen white supremacy in het algemeen. Het vindt dat ze vooroordelen bevestigen. In een posting geeft de actiegroep antwoorden op veelgestelde vragen en maakt hiermee haar positionering duidelijk. Maar ook de onderbouwing van de argumenten. Op de vraag ‘Waarom protesteren jullie dan niet tegen de stereotyperingen van witte mensen?’ volgt het antwoord ‘Witte mensen zijn nooit door niet witte mensen gekoloniseerd, tot slaaf gemaakt, of als groep vermoord om verschillen in etniciteit, religie, cultuur, verblijfsstatus etc. Racistische stereotyperingen werden juist geintroduceerd om deze verschillen te benadrukken en zo niet witte mensen af te schilderen als inferieur.

Zelfs iemand die de moeite neemt om 10 minuten op internet te surfen kan weten dat dit klinkklare onzin is. Het negeren van de feiten zet de hele intellectuele onderbouwing van deze actiegroep op losse schroeven. Zie bijvoorbeeld de onderdrukking van blanken door de Mongolen in de 13de eeuw, het antisemitisme in de Arabische wereld of de Barbarijse zeerovers die gedurende enkele eeuwen naar schatting 1 tot 1,25 miljoen blanke christenslaven maakten. De leden van de actiegroep die zich in anonimiteit hullen nemen een loopje met de feiten en kunnen weten dat te doen. SOS leidt zelf aan vooroordelen, gemakzucht of lui denken.

Maar het gaat de actiegroep om wat het ziet als onrecht: stereotypering van niet-blanken. En dat is een zinvol onderwerp dat volop debat verdient. Er kondigt zich echter een probleem aan met deze actiegroep. Want met een ‘van dik-hout-zaagt-men-planken’-houding kan men aandacht krijgen in de publiciteit, maar wat dan? De leden van SOS zouden niet bang moeten zijn om zich bekend te maken en aangesproken te worden op hun standpunten. Dat is een volwassen houding. Als ze in Nederland een maatschappelijke dialoog willen over racisme, dan moeten ze beseffen dat ze meer bereiken als ze meer doen dan zenden vanuit de anonimiteit.

Foto: Schermafbeelding van FB-paginaStop Oppressive Stereotypes’, 6 juli 2016.

4 gedachten over “Waarom kiest actiegroep Stop Oppressive Stereotypering voor anonimiteit? Het moet beter nadenken

 1. willen zich niet bekend maken ?

  dit zijn de 4 personen van SoS waarvan je nummer 4 wel kent.

  1 Saidy smeenk
  2 Michael van Zeijl
  3.Renaldo Soeters
  4 4meinietvoormij of te wel Christa Noëlla.

  Like

 2. @Anoniem
  Dank voor de toevoeging. Is de actiegroep SOS zelf met deze namen naar buiten gekomen of zijn ze via onderzoek achterhaald? In hun publiciteit zeiden ze voor anonimiteit te kiezen. Ik ken nummer 4, Christa Noëlla niet. Nooit van haar gehoord.

  Like

 3. Het is mij (en anderen) na onderzoek en ervaring met deze mensen vrij snel duidelijk geworden dat het hier inderdaad deze vier personen betreft. Hun totale werkwijze, termologie en taalgebruik is exact hetzelfde. Ook toen ik iets op de SOS pagina plaatste had ik binnen een halve inuut reactie en wisten ze exact wie ik was. Dat is niet zo vreemd, want in het programma Hollandse Zaken heb ik naast Christa “Noella” Soeters gezeten, die mij toen overigens al bekend was van haar ‘4 mei niet voor mij’ actie op facebook. Het was een aardig antwoord wat ze me gaven, dat heeft die halve minuut zeker in beslag genomen om dat te typen. Er is absoluut geen tijd geweest om mij ook maar te Googlen of iets dergelijks. Daarnaast is het filmpje wat ze gemaakt hebben opgenomen in een kraakpand in Utrecht, waar Michael van Zeijl woont. Buiten mij om zijn vele anderen die dit groepje van 4 op de voet volgt tot exact dezelfde conclusie gekomen. Als je het filmpje van ze bekijkt, Bambi is Christa, daar heb ik geen enkele twijfel over. De maniet van praten, lopen, houding spreekt boekdelen voor iemand die haar een beetje kent.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.