Brexit of toch Bremain? Verdeeldheid in Leave-kamp wat doorslag moet geven: single market of immigratie

Simon Ostrovsky gaat voor Vice News op reportage naar het Engelse Clacton-on-Sea in Essex. Hij peilt de stemming. Kan het Leave-kamp dat het referendum heeft gewonnen de belofte houden over de beperking van immigratie? Want als het Verenigd Koninkrijk om economische redenen toegang wil houden tot de single market van de EU, dan moet het in die Europese Economische Ruimte vrij verkeer van personen toelaten.

Zo tekent zich een splitsing aan in het Leave-kamp tussen fundamentalisten en realisten. De Conservatieve politicus Boris Johnson is een vertegenwoordiger van het laatstgenoemde kamp, UKIP-voorman Nigel Farage van het eerstgenoemde. Los van elkaar trokken ze de kar. Het lijkt erop dat Farage die geen machtspositie in het Britse parlement heeft op een zijspoor wordt gezet. Geldschieters die hem steunen willen hun economisch belang niet schaden door een vrijhandelspositie voor hun land te kiezen die leidt tot ongunstige voorwaarden.

Aaron Banks plant volgens een bericht in The Guardian een nieuwe partij die de resten van het Leave-kamp van Labour, Conservatives en UKIP bij elkaar veegt. Zonder Nigel Farage die er volgens Banks ‘genoeg van kan hebben’. Maar het lijkt eerder dat Banks en andere ondernemers genoeg hebben van Farage die ‘uitgewerkt’ is. De teleurstelling van de mensen die Ostrovsky spreekt zal immens zijn. Ze zullen zich verraden voelen.

De paradox is dat de enige manier om dit schisma binnen het Leave-kamp uit de weg te gaan afstel van een Brexit is. Dan kan Farage zijn machtspositie houden, is Johnson niet verplicht maatregelen uit te voeren die hij in de campagne afwees en hoeft er niet gekozen te worden tussen de ondernemers die een single market met de EU willen en kiezers die tegen immigratie zijn. Of de manier om dit te realiseren vervroegde verkiezingen of een tweede referendum zijn is een detail. Het wordt steeds duidelijker dat een Brexit velen slecht uitkomt.

4 gedachten over “Brexit of toch Bremain? Verdeeldheid in Leave-kamp wat doorslag moet geven: single market of immigratie

 1. Het lijkt me electoraal heel riskant om te doen als of de Britse kiezer zich niet voor Brexit heeft uitgesproken. Maar uitstel is er al. De procedure begint pas als de Britse regering de EU officieel om een Brexit verzoekt. Zolang dit niet gebeurt blijft de UK in de EU. Uitstel is er in elk geval tot oktober. Dan zullen de Conservatieven een nieuwe premier aanwijzen die een begin maakt met onderhandelingen die nog jaren zullen duren. Tot die tijd blijft de UK in de EU. Met alle rechten en helaas voor veel Britten ook met alle plichten. En dit is waar de hele Brexit om draait. De Britten zijn Europees Kampioen Freeriding.

  Like

 2. @Raymond
  De leden van de Conservatieve partij wijzen uiterlijk op 2 september een nieuwe leider, dus premier aan. Het is niet onmogelijk dat dat iemand uit het Remain-kamp wordt, bijvoorbeeld de huidige minister van Binnenlandes Zaken Theresa May die zich vanochtend officieel kandideerde. Want de gevestigde politiek was overwegend voor de EU en tegen een Brexit. En dezelfde politici zitten ook aan de knoppen van het vervolg.

  Het is nog maar de vraag hoe ondemocratisch of electoraal onverstandig het is om het referendum te overrulen. Of door een tweede referendum of door vervroegde verkiezingen. Nog maar enkele maanden geleden zei Nigel Farage dat hij zich niet neer zou leggen bij een 52-48% nederlaag omdat dat niet overtuigend genoeg zou zijn. Nou, dat geldt dan ook omgekeerd. Het Remain-kamp kan beweren dat de uitslag niet overtuigend genoeg was. Des te meer omdat de gevolgen groot zijn.

  Een tweede referendum om een eerste referendum te corrigeren oogt oneerlijk. En is het ook. Maar als in de praktijk blijkt dat een grote meerderheid, zeg meer dan 60%, om uiteenlopende redenen toch voor Remain is, dan is dat een nieuw feit dat meegewogen moet worden. Waarschijnlijk zijn vervroegde verkiezingen een beter middel om dat te bereiken. Nadat Labour-leider Jeremy Corbyn is vervangen door een pro-EU leider. Artikel 50 van het Lissabon verdrag over de aankondiging van een uittreding wordt dan gewoon nooit ingeroepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.