Wall Street dreigt Hillary Clinton om Elizabeth Warren niet als vice-president te nemen. Hoe reageren de Sanders-supporters?

Cenk Uygur van The Young Turks kan zijn cynisme met moeite onderdrukken. En zijn genoegen over een artikel van Ben White in Politico. Het gaat om de Clinton-campagne die naar de pijpen van het grote geld moet dansen en daar sterk door afgeraden wordt om Elizabeth Warren als vice-president te nemen. Als Clinton dat doet riskeert ze miljoenen dollars aan bijdragen van geldschieters. De progressieve senator Warren is tegen belastingverlaging voor Wall Street, terwijl dat voor de geldschieters juist de voorwaarde voor hun steun aan Clinton is. Zij dient dat er in de eerste 100 dagen van haar presidentschap door te drukken. In hun carrière hebben de Clintons al 3 miljard dollar bij mega-ondernemingen opgehaald en Hillary Clinton heeft zo’n 1,5 miljard nodig voor de komende campagne tegen de vermoedelijke Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Vraag is of de supporters van Bernie Sanders Clinton in haar race tegen Trump willen steunen. Terwijl zij zo duidelijk in de tang van het bedrijfsleven zit en er nu zelfs publiekelijk door gestuurd wordt. De verwachting van het establishment van de Democratische partij is dat de progressieve, jonge kiezers knarsetandend voor het minste kwaad Clinton zullen kiezen. Maar het valt nog maar helemaal te bezien of dat ook echt zo uitpakt.

Velen aan de linkerkant van het politiek spectrum menen dat Clinton een aantoonbaar conservatieve koers vaart en dat bij de onberekenbare Trump nog maar aangetoond moet worden. De kans is aannemelijk dat de Sanders-supporters thuis blijven of stemmen op Jill Stein, de presidentskandidaat van de Groene Partij. Als Clinton Elizabeth Warren niet uitpikt als vice-president dan zal dat door vele progressieve Democratische en onafhankelijke kiezers opgevat worden als de bevestiging dat Clinton in de kern niet deugt en onbetrouwbaar is. En Clinton zich zonder principes voegt in wat de big money van Wall Street haar opdraagt om te leveren.

3 gedachten over “Wall Street dreigt Hillary Clinton om Elizabeth Warren niet als vice-president te nemen. Hoe reageren de Sanders-supporters?

 1. Waren het nou wel of niet hackers in dienst van de Russische overheid die de website van zowel de Democratische partij (DNC) als de Clinton Foundation hebben geïnfiltreerd?

  The Hill volgt een bericht van Bloomberg en meent dat het Russen waren:
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-21/clinton-foundation-said-to-be-breached-by-russian-hackers
  http://thehill.com/policy/cybersecurity/284324-russian-hackers-infiltrated-clinton-foundation-report

  Anderen zoals Zero Hedge hebben hun twijfels over Russische betrokkenheid en wijzen naar de vermeend Roemeense hacker Guccifer2 die alleen zou opereren.
  http://www.zerohedge.com/news/2016-06-21/clinton-foundation-vulnerabilities-document-leaked-after-foundation-says-it-was-hack

  Maar niemand weet de exacte gang van zaken en in de Amerikaanse media wordt gespind om de eigen positie te beschermen.

  Als het Kremlin beschikt over gevoelige informatie van de Clinton Foundation of de DNC dan maakt dat Clinton kwetsbaar voor chantage door de Russen. Gevoegd bij Trump die opvallende links heeft naar het Kremlin ontstaat zo een merkwaardige situatie. Namelijk de conservatieve maverick Trump die op de hand van Putin is en door hem geholpen kan worden via lekken over Clinton; de progressieve conservatief Clinton die chantabel is; de ‘zogenaamde’ socialist Sanders die als enige van de belangrijke kandidaten niet beïnvloedbaar lijkt door machinaties van het Kremlin. Wordt vervolgd.

  Like

 2. Weet je zeker dat Clinton nog zoveel tekortkomt, gezien The Donalds kaspositie? Kan natuurlijk ook strategische misleiding zijn, maar miljarden lijken niet noodzakelijk meer. Arnaud

  Like

 3. @Dutchguy
  Ja, dat is zeker. Zoveel kost nu eenmaal een campagne. In 2012 haalden Obama en Romney respectievelijk $1.123 miljard en $1.019 miljard op. Tarieven zullen nu door de aantrekkende economie iets hoger liggen. zodat men uitkomt op een bedrag tussen de 1 en 1,5 miljard dollar.

  Inderdaad is de kaspositie van Trump slecht. Maar die van de Republikeinse partij niet. En kijk wat de grote geldschieters (Koch broers, Sheldon Adelson) nog bereid zijn om te geven aan een Republikeinse kandidaat. Op hun voorwaarden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.