Brexit is een zegen voor EU als het eendrachtig uitlegt wat het betekent

Over een week is op 23 juni het Britse referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten moet. De uitslag is niet te voorspellen. Martin Wolf is de economische commentator van de Financial Times en hij zet de politieke en economische punten op een rijtje. Het valt te bezien of zijn conclusie dat een Brexit meer na- dan voordelen heeft door een meerderheid gedeeld wordt. De campagne is volkomen ontspoord en vooral het LEAVE-kamp maakt zich schuldig aan nationalisme, ‘nativisme’, racisme, islamofobie, simplisme en stemmingmakerij met een beroep op emoties. Het gaat het LEAVE-kamp allang niet meer om de argumenten.

Onderstaande cartoon van Ben Garrison verscheen afgelopen zondag als onderdeel van de LEAVE-campagne. Het bevestigt het beeld van verbeten populisme dat niet overtuigt, maar overbluft. Robert Mackay analyseert het in een artikel voor The Intercept en legt bloot welke vooroordelen, onwaarheden en stereotyperingen erin schuilen. De cartoon is de nuance en humor voorbij. Een voorbeeld voor toekomstig geschiedenisonderwijs.

Ckwk-BvWsAEAzES.jpg-large

Martin Wolf lijkt overtuigend in zijn betoog dat een Brexit schadelijk zal zijn voor het Verenigd Koninkrijk. En dan komt hij nog niet eens aan toe aan de positie van Schotland dat in meerderheid in de EU wil blijven en bij een Brexit al het recht heeft geclaimd om via een referendum uit het Verenigd Koninkrijk te stappen. Vraag is of een Brexit buiten Europa opgevat wordt als een keuze tegen de EU, zoals Wolf meent. Dat beeld kan de EU door goede voorlichting rechtzetten door erop te wijzen hoe racistisch, anti-immigratie, nationalistisch en out of control de LEAVE-campagne was en dat politieke en economische argumenten er geen rol in speelden.

Als de Britten in meerderheid voor een Brexit kiezen dan moet de EU snel met missies die de hoofdsteden van de wereld afreizen uitleggen dat het zo’n Verenigd Koninkrijk dat zich bezondigt aan simplisme en continue politieke obstructie liever kwijt dan rijk is. De boodschap is dat de EU zo’n Engeland kan missen als kiespijn. Dat het de Britten alleen gunstige handelsvoorwaarden kan bieden als het zich voor 100% aansluit bij het beleid van de EU waar het nu voor weg lijkt te vluchten. Canossa gaat naar Londen. Vanaf hun toetreding blokkeerden Britten de hervorming van de EU. Paradox is dat de LEAVE-campagne die verwijten aan Londen nu omdraait. Een Brexit is een zegen voor de EU als eendrachtig wordt uitgelegd wat het exact inhoudt.

Foto: Cartoon van Ben Garrison, tweet van LEAVE.EUOfficial , 12 juni 2016.

6 gedachten over “Brexit is een zegen voor EU als het eendrachtig uitlegt wat het betekent

 1. Het STAY-kamp heeft zich net zo goed schuldig gemaakt aan misleiding. Alleen al die horror-scenario’s wat een Brexit wel niet allemaal aan economische rampen opleveren zal. Nu verwacht ik niet dat een Brexit veel voordeel op zal leveren. De nadelen zullen waarschijnlijk de voordelen (voor wie?) ruim overtreffen. Maar men dient zich wel te realiseren dat een Brexit niet meteen de day-after (dus 24 juni) plaatsvindt. Dat kon wel eens proces van jaren worden. Maar de toetreding van een land gaat net zo min van de ene dag op de ander.

  Like

 2. @Raymond
  Inderdaad zijn de REMAINERS niet zonder blaam. Dat werkt zo ook niet in een strijd tussen twee partijen waar men zich aan elkaar spiegelt. Maar toch maken de LEAVERS het vele malen bonter door elke deskundige weg te zetten als irrelevant en gewoonweg steeds weer met weerlegde feiten te komen en die te presenteren als waarheid. Zoals over Turken die visumvrij naar het VK zouden kunnen reizen terwijl het land niet eens deel uitmaakt van Schengen. Dus klinkklare onzin die iedereen met zelfs maar een klein beetje kennis van Europese politiek makkelijk kan weerleggen.

  Het is de vraag hoe de EU zich bij een Brexit opstelt. Boris Johnson wijst zonder dat hij daarvoor enige garantie heeft naar een overgangssituatie van 3 jaar. Maar ik kan me voorstellen dat een eendrachtige EU de Britten zo godallemachtig beu is dat ze de boedelscheiding veel sneller willen laten verlopen. En Johnsen rekent op gunstige handelsvoorwaarden met de EU. Nou, de EU zal dat ten koste van alles eerder aanscherpen en keihard spelen om geen precedent te laten ontstaan voor andere landen die willen uittreden.

  En de VS en landen als Japan of China gebruiken het VK vooral als springplank naar de EU. Het zou van de Britten dom zijn om te denken dat het die landen om het VK te doen is en niet om de veel grotere economische ruimte van de EU. Maar het lijkt erop dat de Britten zichzelf om de tuin aan het leiden zijn.

  Like

 3. The Labour MP Jo Cox has died after being shot and stabbed multiple times after a constituency meeting.

  Armed officers responded to the attack near a library in Birstall, West Yorkshire, on Thursday afternoon. A 52-year-old man was arrested in the area, police confirmed. The suspect was named locally as Tommy Mair. (..)

  Police also confirmed a man in his late 40s to early 50s nearby suffered slight injuries in the incident. They are also investigating reports that the suspect shouted “Britain first”, a possible reference to the far-right political party of that name, as he launched the attack.
  https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/16/labour-mp-jo-cox-shot-in-west-yorkshire

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.