Wat is het belang van NRC om een vertekend beeld van de Amerikaanse verkiezingsstrijd te geven?

Onderstaand bericht in NRC over de Amerikaanse voorverkiezingen is aantoonbaar onjuist. Het zegt in de kop dat Hillary Clinton na de laatste voorverkiezingen in Puerto Rico nog 28 gedelegeerden nodig heeft ‘om te winnen‘. In werkelijkheid heeft ze nog 215 gedelegeerden nodig. Zoals Cenk Uygur in bovenstaand fragment beredeneert is het onjuist om gekozen gedelegeerden en door de partij aangewezen supergedelegeerden op een hoop te gooien. De eersten zijn als uitkomst van het electoraal proces definitief ‘toegezegd’ aan een kandidaat, de laatsten niet. Zoals Uygur zegt liggen de stemmen van de supergedelegeerden pas vast op de conventie op 25-28 juli. In 2008 switchten zo’n 100 supergedelegeerden van Clinton naar Barack Obama.

Dat de Amerikaanse gevestigde media op de hand van het establishment zijn en de hand prijzen door wie ze gevoed worden is logisch. Deze media zijn bezit van grote ondernemingen en hebben er belang bij om de kandidaat te steunen die de gevestigde orde in stand wil houden: Hillary Clinton. Maar het electoraal proces is vertekend. Al 8 maanden voordat de eerste voorverkiezingen plaatsvonden had een grote meerderheid aan supergedelegeerden zich aan de kant van Clinton geschaard. Media telden deze supergedelegeerden die feitelijk bobo’s van de Democratische partij zijn vanaf het begin mee in de totaalstand. Zodat de positie van Clinton rooskleuriger leek dan het was en de media actief meewerkten om die vertekening te benadrukken.

Dat de vooringenomenheid overslaat naar Nederland is onbegrijpelijk. Wat is het belang van Nederlandse media om bewust een vertekend beeld van het Amerikaanse electoraal proces te geven? De NRC die zich in de marketing ooit opwierp als de ‘slijpsteen van de geest’ volgt de vertekening door de Amerikaanse gevestigde orde zonder noodzaak. Via persbureau AP. Waarom? Dit is onbegrijpelijk en een journalistieke doodzonde. Het kan ook niet voortkomen uit naïviteit omdat Amerikaanse progressieve media al maandenlang kritiek hebben op deze bewuste vertekening van de stand tussen Clinton en Sanders door de gevestigde media.

Als de NRC niet langer wenst uit te gaan van de feiten, dan kan het maar beter duidelijk maken dat het niet langer doet aan journalistiek, maar aan politiek activisme. Andere Nederlandse media als de NOS of De Telegraaf zijn trouwens geen haar beter en volgen dezelfde lijn van onzorgvuldigheid. Ze verschuilen zich achter onwetendheid, maar doen verregaande uitspraken die ze feitelijk niet voor hun rekening kunnen nemen. Dit soort pseudo-Amerikaanse journalistiek  is een slecht voorbeeld voor de Nederlandse media.

nrc

Foto: Schermafbeelding van deel artikelClinton weer dichter bij nominatie door winst op Puerto Rico’ in NRC van Joram Bolle, 6 juni 2016.

10 gedachten over “Wat is het belang van NRC om een vertekend beeld van de Amerikaanse verkiezingsstrijd te geven?

 1. Spicer pointed out that superdelegates will not officially count toward either candidate’s delegate total until after they vote at the Democratic National Convention in July.

  “That means according to the [Democratic National Committee] DNC’s own rules, if Hillary Clinton doesn’t hit 2383 pledged delegates after Tuesday’s contests, any attempts to anoint Hillary Clinton the presumptive nominee will be premature,” he said.
  http://thehill.com/blogs/ballot-box/presidential-races/282270-rnc-clinton-nomination-not-a-done-deal

  Like

 2. Misschien komt het vertekent beeld voort uit onwetendheid over het Amerikaans politiek systeem en over de wijze waarop het kandidaten selecteert voor de presidentsverkiezing in november. Het is dan wel een onwetendheid die voorkomt uit gemakzucht.

  Like

 3. Daar hebben we NRC toch voor? Als dit waar is, dan zitten er een stel onbenullen in Amerika ons voor te lichten.

  Like

 4. @Ximaar
  PBS geeft dus evenmin correct weer wat de rol van de supergedelegeerden is. Het valt niet in te zien dat Clinton 2383 gedelegeerden op 7 juni na California en New Jersey etc achter zich heeft. Supergedelegeerden blijven van belang. Dan maakt bovenstaande discussie wel degelijk uit. Trouwens een andere discussie dan mijn kritiek op de weergave door NRC.

  Like

 5. @King Billy
  Dat bedoel ik dus. Een gekleurd verhaal van Chris Cillizza. Zijn naïviteit blijkt naar mijn idee uit het volgende citaat: ‘Why would superdelegates — no matter why they were for Clinton at the start — change their minds now?’ Dat is de verkeerde vraag. De vraag moet zijn waarom zo’n 500 supergedelegeerden 8 maanden voor de eerste voorverkiezing zich al aan de kant van Clinton schaarden. Zonder dat ze wisten wie de tegenkandidaten zouden zijn. No matter why, dat is exact de essentie die Cillizza als essentie weigert te zien. Het antwoord is duidelijk. Omdat ze tot het Clinton kamp behoren en daar hun carrière en wellicht ook hun toekomst met het vooruitzicht op een nog mooiere functie aan verpand hebben. Ik vind niet dat Cillizza hier objectief en open ingaat op de rol van de supergedelegeerden.

  Like

 6. Cillazza maakt een eenvoudig rekensommetje. Om Clinton te verslaan, moet Sanders alsnog 400 supergedelegeerden verzamelen, die vervolgens 30.000.000 Clinton kiezers in de Primaries in de kou zetten. Fouten in het verkiezingssysteem hebben beide partijen mee te maken. Bovendien, in de open Primaries is de ‘rauwe’ kiezersverhouding, zonder supergedelegeerden, 56-44% ten gunste van Clinton.
  Afwachten wat op 25 juli tijdens de Democratische partijconventie gebeurt.

  Like

 7. @King Billy
  Oh, ik denk ook dat de race gelopen is. En dat Clinton wint. Mits er geen bijzondere omstandigheden zijn zoals een aanklacht die volgt uit een FBI-onderzoek tegen haar, onthullingen over de inhoud van de emails op haar privéserver, onthullingen over tegenprestaties aan de Clinton Foundation of verdere bijzonderheden over de banden met Wall Street en de inhoud van de toespraken voor Goldman Sachs. Het is zeker niet onrealistisch om met die bijzondere omstandigheden rekening te houden. Daarom is het niet onverstandig dat Sanders als backup-kandidaat in de race blijft. Ondanks het feit dat het partijkader van de DNC hem niet pruimt.

  De rol van de supergedelegeerden binnen de DNC is ongelukkig. Veel omvangrijker dan bij de Republikeinen die met de modernisering van het electoraal proces verder zijn en het belang van de supergedelegeerden al hebben afgeschaald. Mijn kritiek is dat Cillizza hun rol onvoldoende en gekleurd beschrijft. Los van hun electoraal belang hebben de supergedelegeerden vanaf het begin Clinton publicitaire rugwind gegeven. We zagen dat zelfs vandaag nog door de claims op nominatie (‘secret win’) vanuit de Clinton campagne.

  De verhouding van de pledged delegates Sanders – Clinton is op dit moment 45,5 – 54,5%. Dat zal na de verkiezingen vandaag 7 juni in Californië en andere staten niet veel meer veranderen. Clinton haalt de meerderheid van de pledged delegates van 2026, maar juist door het aantal van 712 supergedelegeerden waarschijnlijk niet het aantal van 2382 zonder inzet van de supergedelegeerden. Dat belastert in de ogen van de Sanders supporters toch haar prestatie in een electoraal proces dat niet als eerlijk en open wordt beoordeeld door die rol van de supergedelegeerden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.