Rotterdamse Kunstraad negatief in advies over Wereldmuseum. Het zou ‘te ver ontmanteld zijn’

wr

Het Wereldmuseum wordt in het advies van de Rotterdams Raad voor Kunst en Cultuur met terugwerkende kracht gestraft voor het wanbeleid van de vorige directeur Stanley Bremer die in april 2015 moest vertrekken als bestuurder. Hij bracht het museum financieel, organisatorisch en publicitair aan de rand van de afgrond. De raad zegt in een motivatie dat ‘de juiste randvoorwaarden‘ om de collectie zichtbaar te maken ‘op dit moment’ ontbreken. Maar de raad bezondigt zich aan een cirkelredenering door het museum vervolgens niet de kans te geven zich te bewijzen: ‘De organisatie is te ver ontmanteld, zowel inhoudelijk als financieel.’

Dit advies is tegenstrijdig. Maar wat erger is, het klinkt onwaarachtig en vals. Enerzijds erkent de raad van hoever het Wereldmuseum afgelopen jaar moest komen om op vele aspecten orde op zaken te stellen. Maar van de andere kant heeft de raad geen geduld en vertrouwen om het museum echt tijd te geven een nieuwe start te maken. Het geeft toe dat het Wereldmuseum aan de verbetering van ‘de randvoorwaarden’ werkt, maar oordeelt tegelijkertijd dat ze niet gerealiseerd kunnen worden. Dit is onrechtvaardig voor de nieuwe wind die er waait en wordt gesymboliseerd door de aanstelling in mei 2015 van interim-directeur Jan Willem Sieburgh en onlangs van conservator Alexandra van Dongen. En de opening van de tentoonstelling Afrika010.

De aap uit de mouw is trouwens dat het budget dat de raad ter beschikking heeft te laag is om alle aanvragen te honoreren. Dat is niets uitzonderlijks bij dit soort adviezen die zijn op te vatten als een balanceeract van schipperen, afwegen en bekokstoven. De gevestigde culturele instellingen hebben hierbij een sterke positie opgebouwd en zijn niet zomaar te passeren. De raad beseft dat, gaat die strijd niet aan en kiest daarom voor de gemakkelijkste weg. Namelijk het opheffen van een instelling die toch al onder vuur ligt omdat het tijdens een vorig bewind is afgebroken. De raad voltooit met haar advies het afbraakwerk van de vorige directeur.

De raad laat het Wereldmuseum als een baksteen vallen: ‘De RRKC adviseert daarom geen Cultuurplansubsidie toe te kennen aan het Wereldmuseum voor instandhouding van het museum in de huidige vorm.’ De 450.000 euro die wordt toegekend dienen voor ‘onderzoek (..) naar mogelijke toekomstscenario’s’ en ‘voor het behoud en beheer van de collectie’. Een sterfhuisconstructie dus. De raad ziet geen perspectief in ‘een eigenstandig museum in het huidige pand’ en adviseert dat het Wereldmuseum ophoudt te bestaan als ‘eigenstandige organisatie’. De raad ziet twee opties: ‘samenwerking/fusie met het Nationaal Museum van Wereldculturen of samenwerking/fusie met het Rotterdam Museum en het Maritiem Museum’.

De vraag die dit advies over het Wereldmuseum van de RRKC oproept is hoe bruikbaar en integer het is. Opnieuw gaat deze adviserende raad hiermee op de stoel van de politiek zitten, zoals in april 2015 onder een vorig bestuur ook bij het Collectiegebouw gebeurde. Het besluit wat Rotterdam wil met het Wereldmuseum behoort uitsluitend in de gemeenteraad genomen te worden. Maar dan zonder dat het debat hierover vooraf belast wordt door een advies dat voorstelt een instelling niet meer eigenstandig te laten voortbestaan en suggereert dat het pand waarin het gevestigd is afgestoten moet worden. Dit is een slechte dag voor het Wereldmuseum, maar vooral ook voor de Rotterdamse politiek die de verantwoordelijkheid over de toekomst ervan niet zomaar kan afschuiven. Zo moet politiek waarop inwoners trots kunnen zijn niet willen werken.

Foto: Schermafbeelding van deel Cultuurplanadvies 2017-2020 (p. 405-409) over het ‘Wereldmuseum Rotterdam’ van de RRKC.

Advertentie

4 gedachten over “Rotterdamse Kunstraad negatief in advies over Wereldmuseum. Het zou ‘te ver ontmanteld zijn’

 1. STANLEY BREMER wil niet terugblikken op de gebeurtenissen en gooit – niet voor het eerst – de hoorn op de haak. Anderen willen wel hardop nadenken over waar het uit de rails is gelopen. Zoals bijvoorbeeld wethouder Visser. ‘College op college, raad op raad zijn er keuzes gemaakt die best verstandig kunnen zijn, als je nadenkt over het proces en het toezicht goed regelt’, zo trapt hij af. ‘Je kunt de subsidie verlagen en dat goedmaken met ondernemende activiteiten. Op veel plaatsen is het ook goed gegaan, kijk naar het Rijksmuseum dat avondopenstellingen voor bedrijven heeft. Ondernemen mag best, móet zelfs. Maar als de commerciële activiteiten het belangrijkste worden en je de museale functie vergeet, dan vlieg je dus uit de bocht.’
  http://www.groene.nl/artikel/ondernemen-is-geen-kunst

  Like

 2. Cru gesteld: de collectie wordt ‘te koop’ aangeboden, het museum ontmanteld. De vraag is of het Nationaal Museum voor Wereldculturen onder die condities is geïnteresseerd. Uit Leiden komt het antwoord van Stijn Schoonderwoerd, directeur van het NMVW, hierover: “Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd. Allerlei scenario’s waaraan eerder gedacht werd zijn hierdoor meteen afgevallen. Dus ook al lijkt de RRKC nog een toekomst voor het Rotterdamse museum voor ogen te hebben, feitelijk betekent dit advies de sluiting van het Wereldmuseum. En dat zou voor een internationale en multiculturele stad als Rotterdam een enorm verlies zijn. Het kan niet anders dan dat dit tweeslachtige en kortzichtige advies niet wordt overgenomen”.
  http://sleutelstad.nl/2016/06/01/nationaal-museum-van-wereldculturen-doet-deur-dicht-voor-wereldmuseum/

  Like

 3. Jan Willem Sieburgh, de interim-directeur die het Wereldmuseum weer nieuw leven moet inblazen nadat het vorig jaar door een forse bezuiniging van de gemeente en mismanagement op een faillissement afstevende, windt er geen doekjes om. Het oordeel dat de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) over zijn volkenkundige museum kan wat hem betreft zo de prullenbak in. De raad bracht woensdag zijn adviezen uit aan het gemeentebestuur over de culturele subsidies voor de komende vier jaar.
  http://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/rotterdamse-raad-voor-kunst-en-cultuur-sluit-wereldmuseum~a4311974/

  Like

 4. Pingback: Ruud van der Velden (PvdD) stelt vragen over RRKC-voorzitter Jacob van der Goot inzake advies Wereldmuseum | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.