Oekraïne achterhaalt gestolen schilderijen uit Verona. Wat zegt dit positief nieuws?

Soms roept een bericht meer vragen op dan het beantwoordt. Neem nou de vangst van schilderijen op een Oekraïens eilandje in de Dnister rivier aan de grens met Moldavië. Ze werden op 19 november 2015 gestolen uit het Castelvecchio museum in het Italiaanse Verona. De schilderijen van onder meer Tintoretto, Rubens, Hans de Jode en Mantegna zouden een waarde van 15 miljoen euro vertegenwoordigen. De in plastic zakken verpakte schilderijen werden gevonden door de grenspolitie. Dat geeft de Oekraïense president Porosjenko de kans om te praten over een ‘briljante operatie’ en ‘de doelmatige aanpak van smokkel en corruptie’. De president meent dat Oekraïne hiermee haar prestige bevestigd zou hebben door de ‘doelmatige actie’.

Er is veel onduidelijk in de berichtgeving. Stuitte de grenspolitie toevallig op de schilderijen of ging er een uitgebreide operatie aan vooraf? Of werden de Oekraïense autoriteiten getipt? De opdrachtgevers zouden uit Tsjetsjenië afkomstig zijn, een door Ramzan Kadyrov op autoritaire wijze geregeerde autonome republiek in de Kaukasus die zich onder diens leiding steeds onafhankelijker van Moskou opstelt. En het Kremlin door de eigenzinnige koers steeds meer hoofdbrekens kost. Waren Kadyrov en mensen uit zijn entourage betrokken bij de opdracht? En wat is de rol van de Russische, Oekraïense en Moldavische maffia in de diefstal?

Het is goed nieuws dat de schilderijen zijn teruggevonden. Immers openbaar kunstbezit. Ongemerkt maken Nederlanders een vergelijking met de diefstal in 2005 in het Westfries Museum in Hoorn. Vier schilderijen werden op 14 april 2016 teruggevonden in Oekraïne, maar nog veel is onduidelijk. Wie de uitvoerders en opdrachtgevers van die diefstal waren is nog steeds in nevelen gehuld. Ondanks de onduidelijkheid over de details werd in de Nederlandse publiciteit in de aanloop naar het Oekraïne-referendum van 6 april 2016 de diefstal door sommige media en het NEE-kamp gebruikt als stok om de Oekraïense regering mee te slaan. Maar evenmin als toen de ondoelmatigheid -laat staan de betrokkenheid zoals gesuggereerd werd vanuit het Westfries Museum- van de Oekraïense overheid werd aangetoond is nu de doelmatigheid aangetoond.

8195DFC226585E8D040506800B3C7122

Kunstdiefstal lijkt lucratief en is door het grensoverschrijdend karakter ervan lastig aan te pakken. Landen geven geen prioriteit aan opsporing. Dat schilderijen opduiken in een land als Oekraïne is geen toeval omdat in dat redelijk open land met de hoogste corruptie van Europa de georganiseerde misdaad er veel ruimte heeft. Het is er dit soort landen dan ook alles aan gelegen om in de beeldvorming de indruk te wekken dat het de misdaad bestrijdt. Die trouwens in dit geval in Nederland en Italië begaan werd. In ‘beschaafd’ Europa dus. Oekraïne is afgelopen jaren druk bezig geweest om de politie te hervormen en op Westerse leest te schoeien. Dat is succesvol verlopen. Dat Porosjenko nu de vruchten plukt is de publicitaire wetmatigheid. Feit is dat Oekraïne onder druk van de publieke opinie positief heeft meegewerkt aan het oplossen van twee diefstallen.

Foto: Hans de Jode, Zeehaven, olieverf op doek. Op 19 november 2015 gestolen uit het Museo di Castelvecchio in Verona.

3 gedachten over “Oekraïne achterhaalt gestolen schilderijen uit Verona. Wat zegt dit positief nieuws?

 1. Kijk George, een leuk stukje hoor, daar niet van. Maar toch een paar kanttekeningen.

  Toen wij op 7 december 2015 met onze onthullingen kwamen, werden we voor alles en nog wat uitgemaakt. Het was een schande dat wij überhaupt durfden te beweren dat de gestolen schilderijen uit Hoorn zich in de Oekraïne bevinden. Toen na onze aanhoudende druk en een Nee op het referendum ineens wel 4 stukken opdoken, trok iedereen zijn keutel gauw weer in. Nu deze uit Italië geroofde stukken ineens opduiken (na een tip van de Italiaanse politie) is iedereen daar ineens geweldig. Een teken dat er volop gestreden wordt tegen corruptie. Maar is dat zo? De Italiaanse politie had uit verhoren de verstopplaats van de gestolen werken achterhaald en die doorgegeven.

  Een goede journalist zou zich toch afvragen waarom er niemand is gearresteerd bij het opduiken van de 4 stukken uit Hoorn. Geen naam, niets. Dat geeft toch te denken 😉

  Like

 2. @arthur
  We zijn het erover eens dat de soep niet zo heet wordt gegeten als opgediend. Zoals je hebt gelezen heb ik mijn twijfels over de verdiensten van de Oekraïense grenspolitie. Publicitair opzetje, niet veel meer.

  Oekraïne is nog steeds het meest corrupte land van Europa. Zo simpel is het. Alleen, er zijn enkele positieve ontwikkelingen. Toevallig, de politie. Terugdringen van kleine, alledaagse corruptie dus. Maar de institutionele corruptie is nog steeds levensgroot hetzelfde.

  Wat anderen over het onderzoek vanuit het Westfries Museum zeiden zal ik niet tegenspreken. Dat is voor hun rekening. Het geeft inderdaad te denken dat er na het terugvinden van de vier schilderijen uit Hoorn geen arrestaties zijn gevolgd. Zoals ik zei in nevelen gehuld. Dat klopt dus niet. De rechtsorde in Oekraïne is nog lang niet gevestigd. Maar ondanks dat alles kunnen we blij zijn dat de schilderijen teruggevonden zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.