George Knight

Debat tussen links en rechts

Hoort Dyab Abou Jahjah thuis bij De Bezige Bij? Pleidooi voor een ruime toetsing

with 8 comments

Er is een hoop gedoe bij uitgeverij De Bezige Bij. Onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Volgens een bericht in NRC kwamen de auteurs bijeen om te praten over de uitgave van twee boeken van de Libanees-Belgische activist Dyab Abou Jahjah en oprichter van de Arabisch-Europese Liga. Abou Jahjah is omstreden. Vooral Marcel Möring en het echtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher verzetten zich tegen zijn komst naar De Bezige Bij. Ze hanteren als argument dat dat ongepast is bij een uitgeverij met een verzetsverleden.

Op de achtergrond speelt het conflict in het Midden-Oosten dat ook buiten die regio doorgaans leidt tot een zwart-wit stellingname. Abou Jahjah kan gederadicaliseerd zijn, maar of dat een carrièrestap of het gevolg van zijn politiek-intellectuele ontwikkeling is valt niet op voorhand te zeggen. Hoewel het niet te meten is, maakt het wel een verschil: schijn of wezen. Dat iemand als Stefan Hertmans het voor hem opneemt pleit voor Abou Jahjah, maar van de andere kant maakt hij het met zijn antizionistische uitspraken die het bestaansrecht van de staat Israël ter discussie stellen niet makkelijk om het ondubbelzinnig voor hem op te nemen.

Deze kwestie gaat niet over Libanon, Israël, Palestina, het Midden-Oosten, de islam of Dyab Abou Jahjah en diens gewraakte uitspraken, maar over de identiteit van De Bezige Bij. Het is immers Nederlands immaterieel cultureel erfgoed dat ‘eigendom’ is van alle Nederlanders. Waarbij trouwens de reactie van Leon de Winter en Jessica Durlacher op Abou Jahjah weer de vraag oproept of ook zij nog wel bij de identiteit van De Bezige Bij passen. Hierbij speelt ook de afweging hoe pluriform een uitgeverij kan zijn zonder aan profiel te verliezen.

Het is een lastige en veelgelaagde kwestie om genuanceerd af te wegen. Mijn oplossing zou zijn om vanuit een humanistisch standpunt dat verder gaat dan een pure rechtsstatelijke opstelling alleen, te beoordelen of auteurs bij De Bezige Bij passen. Dus niet de vraag wat mag, maar wat past zou centraal moeten staan in de afweging of een auteur bij De Bezige Bij thuishoort. Dan is er denk ik veel voor te zeggen om zowel het echtpaar De Winter-Durlacher als Abou Jahjah niet in de fondslijst op te nemen. Ze hebben de schijn tegen.

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jodenhaters horen gewoon niet bij uitgevers die respectabel willen zijn – zeker niet met een uitgeverij waarvan de oprichters juist bereid waren hun leven in de waagschaal te stellen om Joodse levens te redden.

  Like

  likoednederland

  11 mei 2016 at 19:13

 2. @likoednederland
  Het is de vraag om het om een Jodenhater gaat. Dat is een eindeloze discussie waar men nooit uitkomt. Evenzeer kunnen sommigen beweren dat verzet zich in vele vormen kan manifesteren. Door dat met verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van De Bezige Bij af te bakenen moet men oppassen daarmee het debat niet af te snijden.

  Om die redenen koos ik voor een ruimere uitleg die probeert weg te komen van die eindeloze debatten die de problemen uit het Midden-Oosten importeren van landen die niet met elkaar door een deur kunnen. Van landen waar vooral de radicalen het voor het zeggen hebben gekregen en het redelijke midden zo goed als verdwenen is of het zwijgen is opgelegd. Daar heeft Nederland niets bij te winnen.

  Vandaar mijn verwijzing naar humaniteit en passend gedrag dat niet leunt tegen radicalisme of extremisme. Op het gevaar af dat de stem van sommigen in een uitgeverij net wordt gehoord, maar in elk geval de ongewenste referentie naar het Midden-Oosten niet leidend wordt. Oprichter Geert Lubberhuizen indachtig is de identiteit van De Bezige Bij gegrond in een mentaliteit van behulpzaamheid, gemeenschappelijkheid en redelijkheid. Niet in een mentaliteit van strijd en politiek gelijk. Polemiek mag echter wel, maar zou beter de eigen problemen voorop zetten en niet die van andere continenten of wereldbeelden. Dat leidt eindeloos af.

  Like

  George Knight

  11 mei 2016 at 21:50

 3. U schrijft zelf dat hij het bestaansrecht van Israel ontkent. Dit ontkennen van het recht van zelfbeschikking van Joden is antisemitisme, volgens de betreffende definitie van de EU. En dan halen wij vele andere uitspraken van hem er nog niet bij. Dus een Jodenhater, klip en klaar. Zou ik niet gaan verdedigen.

  Like

  likoednederland

  11 mei 2016 at 22:14

 4. @likoednederland
  Ik zeg niet dat Abou Jahjah het bestaansrecht van Israël ontkent, maar dat hij dat ter discussie stelt. Een andere nuancering. De rest van uw reactie volgt uit de verkeerde weergave van mijn woorden.

  Ik ben het wel met u eens dat het bestaansrecht van Israël of welk land dan ook niet ontkend moet worden. Ondanks het beleid van een zittende regering dat mogelijk kritiek verdient. Hetzelfde geldt dus ook voor landen in wording in het Midden-Oosten als Palestina of Koerdistan. Ook zij hebben recht op bestaan.

  Als ik zeg dat ik Abou Jahjah qua mentaliteit niet vind passen bij De Bezige Bij, dan kan ik niet inzien hoe ik hem verdedig.

  Like

  George Knight

  11 mei 2016 at 23:22

 5. Ach, kom nou toch niet met taalspelletjes. Natuurlijk wil hij Israel weg hebben. Hij noemt Israel ook een apartheidsstaat, nog een antisemitische bewering (Arabische vrouwen hebben nota bene in geen Arabisch land zulke rechten als zij in Israel hebben. De man is trouwens veroordeeld voor antisemitisme. De man is dus een antisemiet. Racisten horen simpelweg niet thuis bij respectabele bedrijven. Leon de Winter is geen racist en hoort er zeker thuis, gezien de geschiedenis van de Bezige Bij.

  Like

  likoednederland

  14 mei 2016 at 11:21

 6. @likoednederland
  Dit is geen kwestie van een taalspelletje. Trouwens dat verwijt is pas echt een taalspelletje omdat het bewust voorbijgaat aan de feiten. Spreek iemand aan op wat hij zegt en niet op wat u denkt of wenst dat iemand zegt.

  Ik zeg over Abou Jahjah: (..) maakt hij het met zijn antizionistische uitspraken die het bestaansrecht van de staat Israël ter discussie stellen niet makkelijk om het ondubbelzinnig voor hem op te nemen.’ Niet meer en niet minder. U moet mij niet in de mond leggen dat ik daar iets anders mee bedoel om het te vervangen door uw interpretatie van mijn woorden. Dat zet de bijl aan de uitgangspunten van een open en fair debat. U maakt er een karikatuur van.

  Wat u -of liever gezegd de anonieme woordvoerders van LikoedNederland die zich niet met naam en toenaam bekend maken, maar zich in de anonimiteit tot onderdeel maken van een lobbyapparaat en vanuit die anonimiteit zich menen van alles te kunnen veroorloven- doet is exact dat wat ik hier in eerdere contacten met ‘U’ heb veroordeeld. Namelijk het introduceren van het conflict uit het Midden-Oosten naar Europa. Mijn verzoek aan ‘U’ en Abou Jahjah is om uw woorden- en bommenstrijd in het Midden-Oosten uit te vechten en Nederland hier niet mee lastig te vallen. Europa kent genoeg eigen problemen die om een oplossing vragen.

  Like

  George Knight

  14 mei 2016 at 12:35

 7. Racisten horen niet thuis bij een respectabele uitgeverij, punt uit. Dat is niet hetzelfde als “niet makkelijk om het ondubbelzinnig voor hem op te nemen”.
  U haalt Leon de Winter erbij en doet dus net of hij ook op een lijn te stellen is met Jahjah. Niet dus.
  En het gaat niet over het Midden-Oosten conflict. Iedereen mag daarover schrijven, bij welke uitgeverij dan ook. Het gaat hier zoals u schrijft over de reputatie van de Bezige Bij. Onze stelling is dat het toelaten van een racist de doodsteek daarvoor is.

  Like

  likoednederland

  14 mei 2016 at 16:34

 8. @likoednederland
  U hebt als organisatie uw mening, en ik heb de mijne. We verschillen faliekant, maar zo gaan debatten nu eenmaal. U spreekt als medewerker van uw organisatie voor uzelf en ik doe hetzelfde. We kunnen andere meningen hebben over wat een nuancering is of hoe we de wereld zien. Als ik Abou Jahjah en De Winter op een lijn stel, dan staat me dat vrij om te doen. U zou kunnen vragen of ik die vergelijking verder wil uitwerken.

  Ik ben verheugd dat u als medewerker van uw organisatie bevestigt dat het niet over het Midden-Oosten gaat, of zou moeten gaan. Laten we dus alle emoties en problemen van het Midden-Oosten niet naar Nederland importeren.

  Like

  George Knight

  14 mei 2016 at 17:30


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: