George Knight

Debat tussen links en rechts

Japanse rechter oordeelt inhoudelijk over kunst. En veroordeelt ‘vagina kunstenaar’ Rokudenashiko wegens ‘obsceniteit’

leave a comment »

ig

Een bericht van Tokyo Reporter over het proces tegen de Japanse kunstenaar Megumi Igarashi, ofwel de ‘vagina artist’ zoals ze zich op haar Twitter-account profileert. Zij is door een rechtbank in Tokio veroordeeld tot een boete van 400,000 yen (3200 euro). Megumi Igarashi -artiestennaam Rokudenashiko (‘nergens-goed-voor-kind’)- heeft een historie van rechtszaken vanwege haar vaginakunst waarmee ze obsceniteitswetten zou overtreden. Nu is ze vrijgesproken voor haar kajak in de vorm van een vagina, maar veroordeeld voor de verspreiding van 3D-afdrukken van haar vagina. Deze veroordeling past in het beeld van een puriteins Japan dat moeite heeft met de openbare verspreiding van afbeeldingen van vagina’s. In Europa is dat minder een probleem zoals deze video over Petra Beenhakker of de chocolade afdrukken van Nicole Deane leren. Met haar vaginale kunst heeft de poezelige Rokudenashiko in Japan marketingtechnisch een gat in de markt ontdekt.

Opvallend aan de motivatie is dat de aanklager een oordeel uitspreekt over de artistieke kwaliteit van kunst: ‘De vorm is zodanig dat het duidelijk vrouwelijke genitaliën zijn. Het kan niet worden gezegd dat er een hogere artistieke kwaliteit is die haar obscene natuur vermindert.’ Het is nog maar helemaal de vraag waarom een werk dat weinig afwijkt van de werkelijkheid of ‘de obscene natuur‘ niet vermindert geen hogere artistieke kwaliteit zou hebben. De aanklager hanteert een gelegenheidsargument dat onzinnig, onhoudbaar en niet onderbouwd is. De aanklager plaatst allerlei gevestigde kunstuitingen die nauw aansluiten bij de werkelijkheid of een obsceen karakter hebben buiten de kunst. De aanklager doet hier een uitspraak over kunst die verder gaat dan de interpretatie van obsceniteitswetten, en mengt zich in een debat over de inhoudelijke toetsing van wat kunst is. Vanwege ontbrekende expertise is dat geen taak voor juristen. Recht gaat niet voor kunst.

img_7440

Foto 1: Schermafbeelding van fragment artikel ‘Tokyo court fines ‘vagina artist’ ¥400,000 in trial over ‘obscene’ art’ in de Tokyo Reporter, 9 mei 2016.

Foto 2: Omslag van ‘What is obscenity’door Rokudenashiko.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: