Het gezicht van Máxima

wa

In de publiciteit bestaat niets als er geen beeld van is. Het Vaticaan gaf deze foto vrij van het bezoek van Koning Willem-Alexander en zijn gezin aan paus Franciscus afgelopen maandagmorgen 25 april 2016. Vorsten besteedt er in een bericht aandacht aan. De foto dient als bewijsstuk van een overwinning. De foto is de triomf van de ingehouden emotie en onthult een geheim. Maar het gaat niet om het geheim, maar om de onthulling ervan. Of de suggestie voor de goede verstaander. Die grenst aan overmoed. Hybris. Dat moet getoond. Dat moet naar buiten. Het geheim kan niet verklapt wordt omdat de inhoud te politiek beladen is. De foto brengt aan de wereld het bericht over dat de mythe van de onfeilbaarheid maakbaar is. De foto lacht om alles.

De foto verbergt het mysterie van de gemaakte afspraken en gezichten. Door de gezichtsuitdrukking verraadt de foto wie de initiatiefnemer van de afspraak is: Máxima. Zij glundert omdat ze als katholiek een beetje thuiskomt. De rest van het gezin doet het als noordelijke calvinisten plichtmatig en beleefd af. Máxima die in 2008 in het geheim 200.000 dollar schonk aan de toenmalige Argentijnse aartsbisschop van Buenos Aires, Jorge Bergoglio die nu paus Franciscus is en Máxima terugbetaalt met een privé audiëntie. Een reis met geheimen. Máxima die in 2008 van haar uitkering uit de Nederlandse schatkist van maandelijks 19.000 euro zo’n 12.000 euro aan de katholieke kerk schonk. Máxima die bij haar huwelijk de conservatieve priester Rafael Braun een schriftlezing liet doen. Braun die herhaaldelijk in opspraak kwam en zich liet kennen als een verdediger van de junta, waar de vader van Máxima als staatssecretaris van landbouw deel van uitmaakte.

In de foto schemert het bruine verleden van Máxima door dat nog steeds vermengd is met haar huidige leven. Zij heeft zich in Nederland een modern en links profiel aangemeten met behulp van WRR-adviseurs als Pauline Meurs, de RVD en een stoet communicatiedeskundigen. Journalisten en opinie-makers hebben zich laten inpalmen. Kritiek op Máxima’s verleden is afgekocht en weggewerkt. Máxima’s binnenlandse profilering staat haaks op hoe ze zich in het buitenland opstelt als lid van een Argentijnse conservatieve, katholieke elite. Dat gaat verder dan het jetsetterige aspect en wordt zichtbaar als ze de keuze heeft. Zoals voor Rafael Braun.

De foto onthult waarom Máxima ongeschikt is als echtgenote van het Nederlandse staatshoofd. Nog steeds geldt wat oud-hoogleraar internationaal volkenrecht Paul de Waard in maart 2002 verklaardeHet gaat erom of wij de troonopvolger geschikt vinden, met inbegrip van zijn partnerkeuze. Hij gaf als antwoord dat Willem-Alexander zich door de keuze voor Máxima gediskwalificeerd heeft als troonopvolger. Na jarenlange Oranje-propaganda ligt dat antwoord nog steeds voor de hand. Maar het mag niet gehoord worden. Wij mochten niet vinden of we de troonopvolger geschikt vonden. Daarom maar een foto om het te laten zien.

Foto: ‘Foto van koninklijk gezin bij paus’ op 25 april 2016, in Vorsten.

9 gedachten over “Het gezicht van Máxima

  1. Waarom zou iemand een paar ton aan een priester geven? Ongeloofwaardig wel, als er geen motief is. Verder heeft niemand iets afgezworen qua geloof en katholicisme is een behoorlijk rechtschapen geloof. Uiteraard is het imago erg beschadigd door a die oude misbruikzaken, het goede is dat het niet meer kan gebeuren want er werken geen geestelijken in tehuizen. In dezelfde tijd hebben ze wel alle hulpverlening opgezet en leerden ze de derde wereld lezen. Stank voor dank, in ’65 is een pater oudoom die ik niet erg kende, ontsnapt toen de Congolezen blanken in mootjes hakten, ook paters.

    Ik vond de kerken mooi in Zuid-Amerika, jammer van onze beeldenstorm want er zal een hoop vakmanschap verloren gegaan zijn. Ik weet weinig van de religie, raar dat ze in het zwart waren. Het zou wel OK zijn hoor, een beetje aandacht voor de kerk. We hebben het over joods-christelijke maatschappij maar als niemand nog weet waar we nog steeds 95% op baseren ( en de kerken worden binnen 15 jaar of afgebroken of krijgen een andel doel) dan heb je weinig argumenten. Bv. Als moslims eisen stellen, dat zien we al.
    Dus kom maar langs, Franciscus, dan zien we gelijk hoe hypocriet links is; die gaan helemaal los, terwijl ze net zo hard opkomen vóór de de invasielanders. Want katholiekenbashen ga je niet aan dood.

    Like

  2. @Basterix
    Iedereen moet voor zichzelf maar beslissen wel of niet een godsdienst te kiezen. Of hoe daarover te oordelen en welk eigen wereldbeeld daaruit te vormen. Daar gaat het hier niet om.

    Het gaat om de foto van Máxima. Om haar dubbelhartigheid die door de overheid bewust uit de publiciteit wordt gehouden. En om de vraag of de keuze voor zo iemand het staatshoofd geschikt maakt. Ik heb er mijn twijfels over.

    Like

  3. Valt u op dat de paus in het wit is (onfeilbaarheid) en dat de rest in het zwart is. Let op, dit is in 99 % van de gevallen zo als er bezoek is bij de paus. De paus is de baas, de rest moet buigen. Niet voor niets geloofden de hervormers dat de paus de antichrist is en dat is ie nog steeds. Dat Maxima zijn slaafse en onderdanige volger is zegt veel welke richting we in Nederland opgaan. Na 80 jaar strijd als protestantse natie den de nodige strijd daarna, is hieraan kennelijk een eind gekomen.

    Like

  4. Dat kan wiki wel zeggen, maar die weet (helaas) ook niet alles. Het zwarte geldt niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen (zoals je zelf kunt zien).

    Like

  5. @J
    Nee, daar gaat het niet om. Het voorrecht om wit te dragen bij een pauselijke audiëntie is weggelegd voor enkele katholieke monarchen. Dat zegt niks over het dragen van zwart. Anders gezegd, Maxima Zorreguieta is een katholieke monarch in een protestante omgeving en draagt daarom geen wit waar ze volgens haar geloof ‘recht’ op zou hebben, maar zwart.

    Like

  6. Blijf geloven wat je wilt. De paus is de machtigste man in de wereld en hij bepaalt wie wat doet of niet doet. De rest van de wereld zijn slaven van hem, dit is de hierarchie. Blijf doorstuderen.

    Like

  7. @J
    Ik heb niks met religie. Ik heb ook niks met de paus van Rome. Het enige wat ik deed was het toelichten van de kledingvoorschriften van katholieke monarchen bij een pauselijke audiëntie. Ok, ik studeer door, goed advies.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.