Petitie vraagt om verbod vloeken en schelden op televisie. Een slecht idee

pet

De petitieScheldwoorden en vloeken op TV verbieden en wegpiepen’ roept op om het vloeken op televisie te verbieden of door censuur weg te filteren door het weg te piepen. Ongetwijfeld een goed bedoelde maatregel, hoewel de overheid terughoudend moet zijn met censuur. Handhaving is het probleem. Het is een slecht idee.

Er kleven twee nadelen aan de petitie. Het redeneert vanuit een achterhaald idee van lineaire televisie dat nog het meest de ouderen bedient, terwijl de realiteit de vermenging van internet, sociale media en ouderwetse televisie is. Ofwel, censuur dient om consequent en doelmatig te kunnen zijn zich ook te bemoeien met de interactiviteit van internet en sociale media. Het valt eenvoudig in te zien dat dat in capaciteit en mentaliteit onhaalbaar is. Daarnaast is het in een open, pluriforme samenleving onmogelijk om overeenstemming te bereiken over wat wel of niet scheldwoorden en vloeken zijn. Wat voor sommigen een vloek of scheldwoord is, zal dat voor anderen niet zijn. Daarbij veranderen vloeken en scheldwoorden continu van betekenis.

Dat in sommige landen zoals de VS op televisie vloeken en scheldwoorden worden weggepiept wil niet zeggen dat dat verstandig is. Nog los van het feit dat hiermee mensen die lijden aan het syndroom van Gilles de la Tourette van de buis worden verbannen. Vloeken en scheldwoorden hebben een functie, zoals beledigen een functie heeft. Het is een onlosmakelijk onderdeel van creatief taalgebruik. Censuur blokkeert dat. Daarbij is het een politiek middel. Want neem het voorbeeld dat een gelovige de lof zingt van zijn of haar God of religieus voorbeeld. Dat past binnen de vrijheid van godsdienst. Maar kritiek erop is dat ook. Het wordt dan meten met twee maten als de hemelhoge lof van overheidswege wordt toegestaan en de kritische en platte afwijzing ervan niet. Innerlijke beschaving kan per definitie niet opgelegd door censuur, maar dient verinnerlijkt te worden. Een gedragscode kan dat helpen bewerkstelligen, maar een verbod werkt averechts.

Foto: Schermafbeelding petitieScheldwoorden en vloeken op TV verbieden en wegpiepen’ op petities.nl.

6 gedachten over “Petitie vraagt om verbod vloeken en schelden op televisie. Een slecht idee

 1. Pas schreef ik nog over de ‘grote hoer’ in de Bijbel, dat is de commercialisering; naarmate die steeds groter wordt, wordt het woord verboden.

  Spreken zonder denken is het echte vloeken. Iemand die te veel vruchteloos heeft nagedacht, kan beter eens vloeken. Als er minder gevloekt wordt, zal er meer gelogen worden.

  Like

 2. Moet je nagaan hoeveel woorden online in de ban zijn. Buiten iedere context. En hoe harder ze je tergen, hoe meer regeltjes. Het sadomasochisme van Calvijn is springlevend.

  Kinderen hebben misschien een tijd dat ze alles nadoen maar ook juist niet, dus dat ze overal tegenin gaan. Uit Bruinisse, in de volksmond ‘Bru’ kwam ik eens iemand tegen die zei dat daar vroeger een schoolkrantje was, dat heette ‘Bru-taal’. Met de democratisering van het onderwijs mocht dat natuurlijk niet meer, maar nu zijn ze juist echt brutaal en in praktische zin. Men zegt dan wel dat daar in de eerste plaats óver mensen gepraat wordt in plaats van met, maar zelfs kinderen gaan je in die contreien achteraan om de verkeersregels uit te leggen en je daarbij uit te foeteren. En als je ze tegenspreekt krijg je het hele dorp achter je aan of word je nog gedreigd met een straatverbod. Het is echt gebeurd. Zelfs in de maffia zijn ze niet zo sentimenteel met hun kinderen, die zijn daar heilig. Maar daarvan is het afgekeken.

  Like

 3. Vloeken is relatief. Behalve als je (geestelijk) stilstaat. Dan is alles een vloek.

  Wat vandaag een waarheid is, is morgen een leugen.
  Wat gisteren een zegen was, is vandaag een vloek.

  Hoe groter de problemen zijn, hoe pietluttiger de oplossingen in dit land.
  Ze zijn daar levensgevaarlijk in.

  Like

 4. Pingback: Scheld er alstublieft op los | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.