Petitie: ‘Willem de Kooning Academie moet goedkoper’ gaat om meer dan eten alleen

pet

De petitieWillem de Ko(o)ning Academie-kantine moet goedkoper’ vraagt om verlaging van de prijzen in de kantine en een ander cateringbedrijf dan het Schiedamse Césant -‘volwaardige partner op het gebied van bedrijfscatering’- die nu de bedrijfskantine verzorgt. Het gaat om de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. De petionist vindt dat het eten niet vers is en zonder liefde bereid wordt. Het is een zinnige klacht.

Eten is belangrijk. Het kan samenbinden zoals het restaurant van de Jan van Eyck Academie in Maastricht laat zien waar met liefde gekookt wordt en het eten niet al te duur is. Het is een open ontmoetingsplek waar iedereen kan binnenlopen. Zodat studenten, kunstenaars, stadsbewoners en belangstellenden zich kunnen vermengen. Dat is bewust beleid dat door de academieleiding op de rails moet worden gezet en niet uitgaat van het bedrijfsresultaat, maar van een mentaliteit van openheid, diversiteit en vermenging. Ook om de monomanie van studenten te helpen doorbreken. Zo kan de kantine een symbool van de academie worden.

Wie valt het kwalijk te nemen dat de kantine van de Willem de Kooning Academie blijkbaar niet aansluit bij de sfeer van de academie? Of anders gezegd, dat de sfeer van de academie blijkbaar te gesloten is? Het is lastig te zeggen, maar het lijkt er sterk op dat de afstand tussen de academieleiding van de Willem de Kooning en de studenten te groot is geworden. Hier lijkt sprake van zowel bestuurlijk onvermogen van bestuur en directie als onverschilligheid en gebrek aan initiatief bij de studenten. Laat de studenten met een plan komen. Laat ze contact opnemen met de studenten en medewerkers bij de Jan van Eyck Academie en andere kunstacademies om daar goede ideeën op te doen. Laat ze die ideeën presenteren aan de directie. Laat ook de studenten uit hun ivoren toren komen zodat ze kunnen helpen de deuren open te zetten, zodat de leiding wel gedwongen wordt om te volgen. Zo levert een nieuwe kantine meer op dan goedkoper, vers en met liefde bereid eten.

ces

Foto 1: Schermafbeelding van petitie: ‘Willem de Kooning Academie-kantine moet goedkoper’.

Foto 2: Schermafbeelding van paginaBedrijfsrestaurant starten?’ van Césant.

Advertentie

2 gedachten over “Petitie: ‘Willem de Kooning Academie moet goedkoper’ gaat om meer dan eten alleen

 1. Hoi,

  echt heel jammer dat je dit zo ervaart, ik nodig je bij deze
  dan ook van harte uit om hier over te praten met ons.

  Binnen de diversen concepten die de Hogeschool Rotterdam heeft
  in de diversen gebouwen is uitgekomen dat wij het goedkoopst
  assortiment voeren in tegenstelling tot de andere locaties.

  Ik ben er morgen om 10.00 uur ik hoop je dan ook te ontmoeten
  en laten we er over sparren wat jij voor ideeën heb hierin.

  Gr. Patrick Verbeek
  Cesant Catering
  06-22520185

  Like

 2. @Patrick
  Ik ben niet de opsteller van de petitie, maar besteed er aandacht aan. Het is geen kwestie tussen de cateraar en de observator, maar tussen de academieleiding en de kritische studenten. De studenten moeten in mijn ogen het gesprek aangaan met de directie als ze misstanden menen te constateren en dat willen verbeteren.

  De kritiek van de studenten gaat verder dan de prijs alleen. Hoewel ze dat wel een belangrijk steen des aanstoots vinden. Waarschijnlijk zit een deel van het ongenoegen erin dat de studenten menen dat een commerciële cateraar niet bij hun academie past. Dat valt alleen op te helderen door het het bestuur dat hier door de studenten op aan wordt gesproken.

  Het is een tamelijk principiële kwestie die gaat over bedrijfsvoering, medezeggenschap, de relatie tussen het geheel (Hogeschool) en de delen (WdKA), en de spanning tussen openheid en geslotenheid van een academie. Over uw bedrijf heb ik geen oordeel omdat ik het niet ken. Dit debat gaat denk ik ook niet direct over uw bedrijf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.