Panama Papers: wat doet de politiek met de onthullingen?

Media in vele landen publiceren de Panama Papers. Gehackte documenten uit de interne administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co waarvan het nooit de opzet was dat ze openbaar werden. Journalistiek zoals journalistiek bedoeld is. Niet om de macht naar de mond te praten, maar kritisch te volgen. In Nederland zijn het Trouw en het FD die meewerken aan dit project.Maar deze onthullingen krijgen pas betekenis als er gevolgen aan verbonden worden. Wordt het geld op Westerse rekeningen dat door de Russische president Vladimir Putin en zijn trawanten van het Russische volk gestolen is geconfisqueerd en teruggegeven als zich in de Russische Federatie de democratie aankondigt? Dan hebben de onthullingen zin, anders niet. GroenLinks heeft kamervragen gesteld en wil een debat over deze zaak. Wordt vervolgd. Of niet.

13 gedachten over “Panama Papers: wat doet de politiek met de onthullingen?

 1. Is president Poroshenko corrupt? Zonder twijfel zoals de Panama Papers aantonen:
  Details about the Roshen deal can be found in the Panama Papers, documents obtained from a Panama-based offshore services provider called Mossack Fonseca. The documents were received by the German newspaper Süddeutsche Zeitung and shared by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) with the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). (..)
  Poroshenko’s action might be illegal on two counts: he started a new company while president and he did not report the company on his disclosure statements.

  https://www.occrp.org/en/panamapapers/ukraine-poroshenko-offshore/

  Like

 2. Een cellist en jeugdvriend is het geheime contact van president Putin die helpt miljarden dollars naar het buitenland weg te sluizen:
  How did a cellist manage to build this colossal offshore empire and is it really his? Novaya Gazeta reporters found some of the answer in the Panama Papers, documents obtained from a Panama-based offshore services provider called Mossack Fonseca. The documents were received by the German newspaper Süddeutsche Zeitung and shared by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) with the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) and Novaya Gazeta.
  https://www.occrp.org/en/panamapapers/the-secret-caretaker/

  Like

 3. Honderden namen in de papers, Putin komt er niet in voor. Toch wordt zijn naam en foto’s als eerste gebruikt in msm en bevooroordeelde blogs. Propaganda en bias ten top. Tast enkel de geloofwaardigheid aan van hen die gebruik maken van dit soort tactieken.

  Like

 4. @Reggie
  Wat je zegt is naar mijn idee te kort door de bocht. Het zijn serieuze en gerenommeerde journalistieke nieuwsbronnen die met de onthullingen komen. Het is inderdaad uitgebreid, gaat om 11,5 miljoen documenten en 140 politici uit meer dan 50 landen. Wat anderen daar vervolgens mee doen valt de media die onthullen niet kwalijk te nemen. Ze zijn daar niet voor verantwoordelijk.

  In de Russische Federatie wist het Kremlin al enige tijd dat de onthullingen eraan kwamen. Die uiteraard wel over Putin gaan omdat hij de absolute leider is zonder wie zoiets niet kan bestaan. Woordvoerder Peskov -die overigens zelf wordt genoemd in de PP- probeerde het vanaf het begin klein te praten en de onthullingen als propaganda en bevooroordeeldheid te framen. Dat doet het Kremlin altijd als er journalistieke onderzoeken zijn die corruptie en onregelmatigheden in de top van de Russische politieke leiding aantonen. Ook als die uit Rusland zelf komen, zoals laatst in de documentaire Чайка:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/01/25/navalny-putin-is-tsaar-van-corruptie-bij-referendum-prima-focus-voor-de-ja-campagne/

  Daarnaast is het zeker zo dat deze onthullingen kunnen worden misbruikt door betrokkenen die de een of de ander in een extra kwaad daglicht willen stellen. Dat is onvermijdelijk. Maar dat wil niet zeggen dat de onregelmatigheden niet kloppen of dat er geen corruptie wordt gepleegd.

  Mijn inschatting is trouwens een andere. Want het gaat erom wat in de landen zelf gebeurt. Ik denk dat de Russische Federatie nauwelijks zal lijden onder de onthullingen, juist omdat de media er zo goed als gelijkgeschakeld zijn. De kritiek komt nauwelijks aan bij het grote publiek. De Russische Federatie dat erg op weg is naar de dictatuur is immuun voor kritiek gemaakt.

  Anders is het gesteld in Oekraïne dat nog wel een redelijk vrije pers heeft en waar president Porosjenko in een kwetsbare positie wordt gebracht door de onthullingen. Ze tonen immers aan zijn stellingname om steun te verlenen aan degenen die de corruptiebestrijders bestrijden -zoals tot voor kort de door het parlement ontslagen procureur-generaal Viktor Shokin- nauw verband houdt met zijn eigen zakelijke en persoonlijke belangen. Zo beredeneerd zijn de onthullingen van de PP veel bedreigender voor de genoemde politici in min of meer vrije landen dan voor politici in autoritaire regimes.

  Like

 5. Een cellist en jeugdvriend is het geheime contact van president Putin die helpt miljarden dollars naar het buitenland weg te sluizen:
  =================================================================
  Nou ,zo geheim is dat dus niet, als men dit daags na de onthullingen al weet te schrijven..
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Tot nu toe was niet bekend dat Sergeij Roldoegin de rol van tussenpersoon speelde. Dat is er geheim aan. Het is al lang geen geheim meer dat president Putin een van de rijkste mensen ter wereld is en gelden heeft doorgesluisd naar het Westen.

  Zo’n onthulling die wordt gebracht door vele media in vele landen wordt zorgvuldig voorbereid. Artikelen moeten worden geschreven, graphics moeten worden gemaakt en filmpjes moeten worden geschoten. Dat vraagt een lange voorbereidingstijd en een goede afstamming tussen alle nieuwsmedia.

  Je opmerking doet wat onnozel aan omdat onthullingen altijd een geheim openbaren dat tot dan toe niet publiekelijk bekend was, maar dat door die onthulling wel openbaar bekend wordt. Hoe kan het anders? Een geheim dat geopenbaard wordt zou in beginsel en achteraf geen geheim genoemd mogen worden? Dat is een onhoudbare stelling.

  Like

 7. Wel George,
  Is het intussen al bekend of er Nederlandse banken betrokken zijn bij de door Putin gestolen miljarden?
  Wanneer wordt zijn rekeningnummer bekend, en wat vooral belangrijk is wat staat er op, of met dat geheim blijven?
  Als dat allemaal waar is, zijn de betrokken westerse banken dan niet mede schuldig aan die praktijken?

  Bovendien, ik weet al jaren dat er in Nederland jaarlijks voor zo’n 18 miljard gefraudeerd wordt, dit mede door de regelgeving die er door de VVD ingevoerd is

  Like

 8. @Roberto
  Natuurlijk zijn Westerse banken of financiële instellingen schuldig aan deze praktijken. Dat is verwijtbaar.

  Waarom twijfel je eraan of dit waar is? Twijfel je ook aan WikiLeaks? PP is gehackte informatie die uiterst betrouwbaar is en door betrouwbare journalistieke media naar buiten wordt gebracht.

  Like

 9. Waarom twijfel je eraan of dit waar is?
  =====================
  Wie zegt dat ik er aan twijfel?
  Maar als men spreekt over westerse landen, wil dat nog niet zeggen dat ook Nederland daar aan schuldig is.
  Laat men gewoon man en paard noemen, duidelijker kan men niet zijn.

  Roberto

  Like

 10. @Roberto
  Ik meende in je opmerkingen twijfel te voelen of de aantijgingen wel waar zijn. Maar dat is dus niet zo. Ok.

  De publicaties zijn nog maar net gestart. Er zullen nog heel wat mannen en paarden genoemd worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.