Een Vandaag brengt twee dagen voor referendum reportage over diefstal Westfries Museum zonder nieuwswaarde. Journalistiek?

wm

Een Vandaag had vanavond een reportageWestfries Museum slaat alarm over onderzoek roofkunst’ dat de vraag opriep in welke categorie journalistiek het thuishoort. Het was geen onderzoeksjournalistiek zoals we die afgelopen week zagen bij de Panama Papers of de onthulling van Julian Röpcke van het Duitse Bild over de Donbas-regering. Een Vandaag bleef steken in veronderstellingen en suggesties. Het kwam niet met (nieuwe) feiten en baseerde zich op twee getuigen die hun eerdere verhaal mochten herhalen: museumdirecteur Ad Geerdink en kunstonderzoeker Arthur Brand. Twee betrokkenen die in december 2015 stelling hadden genomen dat extreem-rechtse Oekraïeners en de voormalige chef van geheime dienst SBU waren betrokken. Dat zette het museum zelfs in een schema. De twee mannen kregen van Een Vandaag de kans om dat verhaal te herhalen. Maar wat is de nieuwswaarde ervan? Een Vandaag noemt zelfs politiemol Mark Milczarek niet.

Opvallend is dat Een Vandaag dit twee dagen voor het Oekraïne-referendum uitzendt. Dus zonder dat er enig nieuw feit wordt vermeld. Het enige ’nieuwe’ dat gemeld wordt is dat er weinig voortgang in het onderzoek zit. Een onderzoek dat al 9 maanden loopt. Is het dan toevallig dat Een Vandaag daar twee dagen voor het Oekraïne-referendum aandacht aan besteed? Had de reportage niet gewoon volgende week uitgezonden kunnen worden om het referendum niet te belasten met suggesties en veronderstellingen? Of als het Een Vandaag om serieuze onderzoeksjournalistiek te doen was geweest had het aan dit onderwerp aandacht kunnen besteden op het moment dat het een nieuw feit te melden had gehad of een getuige had opgespoord.

Dat Oekraïne en door en door corrupt land is leidt geen twijfel. En dat de veiligheidsdiensten er niet volgens Westerse normen werken is ook geen geheim. Ze moeten bijklussen omdat ze slecht worden betaald.  De rechtsstaat functioneert er niet naar behoren. Niemand zal ontkennen dat onderzoeksjournalistiek duur is en tijd en expertise vraagt, zeker als het zich afspeelt in het buitenland. Goede onderzoeksjournalistiek verdient respect. Maar wat Een Vandaag doet is van een ander kaliber. Het presenteert de meningen van Geerdink en Brand over Oekraïne als bewijs. Feitelijk hoeven ze er niet eens naast te zitten, maar journalistiek die dat vervolgens niet hard kan maken schiet tekort. Wat dan overblijft is de sensatie. De suggestie. De compensatie voor een gemiste bron of getuige. Juist de hervormers in Oekraïne die een eind aan de corruptie willen verdienen betere journalistieke ondersteuning dan wat Een Vandaag in haar gemakzucht heeft laten zien.

Foto: Schermafbeelding van artikelWestfries Museum slaat alarm over onderzoek roofkunst’ van Een Vandaag, 4 april 2016.

Zie hier voor reportage van Hromadske TV van 3 maart 2016.

Advertentie

9 gedachten over “Een Vandaag brengt twee dagen voor referendum reportage over diefstal Westfries Museum zonder nieuwswaarde. Journalistiek?

 1. Je hebt het helemaal niet begrepen. Eenvandaag toonde dat getuigen onder druk zijn gezet en dat verklaringen zijn verdraaid. Dat is verdomd goede onderzoeksjournalistiek. Dat ze de namen niet noemen van de getuigen is volstrekt logisch. Er zijn mensen voor minder verdwenen in de Oekraine. En men heeft een verklaring moeten ondertekenen dat er niet gesproken mocht worden over de verhoren op straffe van gevangenisstraf. In plaats dat jij je druk maakt over deze schandalige tegenwerking van de Oekrainse geheime dienst, ga je weer zinspelen op een complot. Je hebt duidelijk geen journalistiek gestudeerd.

  Like

 2. En ja, ook ik weet wie die getuigen zijn. Het feit dat jij totaal niet ingaat op de beschuldigingen van getuigen dat ze onder druk zijn gezet en dat hun woorden verdraaid zijn, geeft aan dat je gewoon niet geïnteresseerd bent in de waarheid. Het is namelijk nogal wat, een grove schending van internationale verdragen. Maar ach, wat boeit jou dat…

  Like

 3. @Arthur
  We zijn het erover eens dat het een zooitje is in Oekraïne. Daar gaat mijn kritiek niet over en dat wil ik ook helemaal niet weerspreken. Mijn kritiek gaat evenmin over u, directeur Geerdink of het Westfries Museum.

  Mijn kritiek betreft de reportage van Een Vandaag die ik beneden de maat vind. Het vertoont niet de kenmerken van goede journalistiek zoals die gangbaar is. Het blijft hangen in suggesties en veronderstellingen en komt op geen enkel moment met concrete feiten. Het is nodeloos vaag. Terwijl er wel steeds wordt teruggekeken met u en directeur Geerdink worden eerdere feiten zoals die onder meer werden gepresenteerd in de twee reportages van regionale omroep RTV NH niet meer gememoreerd. Zo ontstaat een bouwwerk van suggesties en veronderstellingen dat zich verwijdert van serieuze journalistiek. Ik zie er trouwens geen complot in, maar vooral gemakzucht en scoringsdrift.

  Nou zou je nog kunnen beweren dat als de feiten te gevoelig liggen om te vermelden of het verhaal niet compleet rond is er weinig anders rest om de sfeer van intimidatie, corruptie en een wegglijdende rechtsstaat indirect te beschrijven. Dat kan. Maar dan is het weer onduidelijk waarom zo’n ‘tijdloze’ sfeertekening over de haperende staat Oekraïne toevallig twee dagen voor het Nederlandse referendum uitgezonden wordt.

  Dat is niet toevallig en kan door de hoofdredactie van Een Vandaag zo ingepland zijn om aan te haken bij de publiciteit die er vanwege het referendum voor Oekraïne toch al bestaat, zonder verdere bijbedoelingen. Dan gaat het vooral om de profilering van Een Vandaag. En ik begrijp ook dat Een Vandaag dat wenst te verbergen.

  Maar dan wordt weer onduidelijk waarom Een Vandaag dan geen context over de corruptie geeft en bijvoorbeeld studiogasten laat debatteren of de associatie-overeenkomt wel of niet dit soort wetteloosheid en banditisme kansrijk kan bestrijden en doen verminderen. Nu geeft de reportage door associatie de suggestie dat Oekraïne corrupt is zonder dat te duiden. Dat is op z’n minst onvolledig te noemen.

  Het ontgaat me waarom u meent zo fel en bot te moeten en te kunnen reageren. Ik ben het helemaal niet oneens met wat u beweert. Ik acht het zelfs heel waarschijnlijk. Daar hebben we eerder discussie over gehad. Ik ben het oneens met de vorm en timing van de reportage van Een Vandaag. Juist een lastig en complex verhaal als deze kunstroof die zich over verschillende regimes, strijdgroepen en sfeer van belangen afspeelt verdient goede onderzoeksjournalistiek. En niet een gemakzuchtig vluggertje.

  Like

 4. George,
  Je zou die uitzending ook kunnen zien als een waarschuwing, zo van kijk met wat voor lieden we in zee dreigen te gaan.
  Het is dom om te denken dat wij een bijdrage kunnen leveren aan de verbeteringen in de Oekraine,gewoon omdat de chaos hier in het westen ook alleen maar groter wordt.
  Roberto

  Like

 5. @Roberto
  Exact. Dat lees ik er ook in. En dat heb ik er dus op tegen. Omdat het te simpel is.

  @Arthur
  Het ontgaat me wat in Italië gestolen schilderijen die in Odessa opduiken te maken hebben met de reportage van Een Vandaag. Wat wilt u nou beweren met deze verwijzing?

  Like

 6. Nou zo vlak voor het referendum… als daar de paus niet achter zit 😉 Kennelijk heeft de Oekraine nogal een probleem met gestolen schilderijen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.