Initiatiefnemers Oekraïne-referendum vallen door de mand. Het gaat om centen, marketing en profilering. Niet om democratie

resolve-2

Het referendum lijkt nergens op. Zoals Luuk Koelman gisteren schreef in een artikel dat niet door de censuur kwam van de Telegraaf Media Groep: ‘Dit referendum gaat niet over Oekraïne. Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote PR-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken. Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten. Knap gedaan. Het kost dan wel 40 miljoen euro gemeenschapsgeld, maar hé, een kniesoor die daarop let.

Op 11 november 2015 reageerde ik op een artikel van Geen Stijl in dezelfde bewoordingen: ‘Want GeenStijl moet als poot van TMG (De Telegraaf) constant aan de weg blijven timmeren om zich commercieel waar te maken. Net winstgevend of zelfs net verliesgevend -daarover verschillen de verklaringen van TMG- moet GS de vlucht naar voren nemen om zichzelf waar te maken. Ten koste van alles wat zich voordoet. Thierry Baudet probeert zich te profileren als conservatieve denker. Beide grepen het referendum aan ter eigen profilering. Daar is niets mis mee, maar het is jammer dat GeenStijl en Baudet dat niet gewoon toe willen geven en met ingewikkelde verhalen over democratie, invloedssferen en Rusland hun ware bedoelingen verhullen. Echte mannen zijn oprecht en komen eerlijk voor hun motivatie uit.’  Dit waren geen echte mannen, maar namaak.

Een organisatie als Meer Democratie doorzag de opzet onvoldoende en gaf de oproep tot een referendum legitimiteit door met andere organisaties die welwillend stonden tegenover directe democratie aan te haken bij dit marketingconcept van Geen Stijl, Baudet, de SP en andere initiatiefnemers van het eerste uur. In een open brief aan Meer Democratie waarin ik me afvroeg waarom het zich met Geen Stijl wilde associëren stelde ik aan de orde dat het naar mijn idee om oneigenlijke redenen dit initiatief steunde: ‘Meer Democratie probeert nu zelfs m’n aandacht te vestigen op een politiek initiatief van GeenStijl dat haaks staat op het idee van democratie zoals ik dat voor me zie. En waarvan ik dacht dat Meer Democratie dat ook zo zag.’

Kortom, het commercieel belang van een Telegraaf-dochter heeft ons dit referendum ingerommeld. En tel daarbij op het partijbelang van de fervente tegenstander SP die zich heerlijk ruim een half jaar met Harry van Bommel kon profileren als anti-kapitalistisch en de persoonlijke profilering als zelfverklaard ‘intellectueel’ van Thierry Baudet met rechts-extremistische contacten en je begrijpt welke oneigenlijke redenen hier spelen. Democratie als marketing, als middel om het eigen ‘product’ te verkopen. Een wassen neus op de democratie.

Foto: ‘Feestartikelen. Klant kiest feestneus aan de toonbank van een winkel voor feestartikelen/schertsartikelen, Nederland 1929.

Advertentie

4 gedachten over “Initiatiefnemers Oekraïne-referendum vallen door de mand. Het gaat om centen, marketing en profilering. Niet om democratie

 1. Max van Weezel: ‘Ik weet nog niet of ik vóór of tegen ga stemmen, schreef ik drie weken geleden op de site van VN. Na nachtenlang getob ben ik eruit: het wordt ‘ja’. Ten eerste ben ik me in de loop van de campagne steeds meer gaan ergeren aan de onzinargumenten die de tegenstanders over ons uitstortten. Een voorbeeld daarvan is SP-leider Emile Roemer die in NRC Handelsblad volhield dat het associatieverdrag de opstap was naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne (in werkelijkheid heeft Brussel die deur juist met een harde klap dichtgesmeten). Hij noemde Oekraïne corrupt, zonder te vermelden dat de actiegroepen en NGO’s die tegen corruptie ijveren, juist hartstochtelijk vóór het verdrag zijn. Zo kan ik het ook!’
  https://www.vn.nl/max-op-vrijdag-oekraine-ja/

  Like

 2. Je hebt een punt met de corruptie trachten te bedwingen via de EU. Betrokkenheid kan geen kwaad. Zelfgenoegzaamheid is geen pre. Hoewel ik het ook niet zo goed weet. Mijn bedenking ligt in het feit dat de totstandkoming van de EU direct gevolgd werd door het uiteenvallen van Joegoslavië. Immers de EU is het menens met het federaliseren van Europa, en dat was bekend en heeft mogelijk een rol gespeeld in het uiteenvallen van dat land.

  Like

 3. @John
  Voortschrijdend inzicht, John. De EU-lidstaten zijn minder happig op uitbreiding. Ik zie het verband van de opmars van de EU met het uiteenvallen van Joegoslavië niet zo duidelijk. Dat laatste zou ik eerder verbinden met het einde van de koude oorlog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.