Wilders: kabinet medeverantwoordelijk voor komende aanslagen. Alleen in eigen virtuele werkelijkheid heeft hij nog iets te zeggen

gw

Aldus een tweet van RTL Nieuws van vanmiddag naar aanleiding van een nieuwsbericht dat door PVV-leider Geert Wilders werd geretweet. Aanleiding zijn de terreuraanslagen van vandaag in Brussel die via persbureau Amaq door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zijn opgeëist, aldus een bericht van Reuters.

Wilders is de weg kwijt door te beweren dat als er in Nederland een aanslag plaatsvindt daarvoor het kabinet moreel medeverantwoordelijk is. Hoezo medeverantwoordelijk, praat het kabinet dan de daden van IS goed en neemt het geen maatregelen om de veiligheid te verhogen? Nee, dat is niet aan de orde. Met hetzelfde gebrek aan onderbouwing kan het omgekeerde beweerd worden, namelijk dat Geert Wilders moreel verantwoordelijk is als er een aanslag plaatsvindt. Ook dat is onzin. Want in dat geval is echt uitsluitend IS verantwoordelijk.

Wat Wilders hier zegt tekent niet zozeer zijn kracht, maar zijn zwakte. Om gehoord te blijven worden in de publiciteit moet hij steeds driestere uitspraken doen. Zijn argumenten worden steeds vergezochter en hebben steeds minder met de werkelijkheid te maken. Naar verwachting zal een steeds groter deel van de bevolking dit doorzien. Hoe dan ook maken dit soort uitspraken hem voor de andere partijen nog aanvaardbaarder dan hij al was. Wat volgt na kopvoddentaks, grenzen dicht, minder Marokkanen, nationalisme als wondermiddel voor alle klachten, en Rutte medeverantwoordelijk voor aanslagen van IS? Als rechtsbuiten zet Wilders zichzelf steeds meer buitenspel. De rest van het veld ziet het met afgrijzen aan. Wilders’ persoonlijke tragiek is dat hij als een van de langstzittende kamerleden (sinds 1998) geen alternatief heeft. Er is voor hem geen weg terug.

Foto: Tweet van RTL Nieuws, 22 maart 2016.

3 gedachten over “Wilders: kabinet medeverantwoordelijk voor komende aanslagen. Alleen in eigen virtuele werkelijkheid heeft hij nog iets te zeggen

 1. Anti-Muslim sentiment could also lead to more support for nationalist parties across the Continent. France’s National Front already receives substantial support in electoral polls. In Germany, the anti-immigration Alternative for Germany party recently achieved record performances in regional elections and is currently the country’s third most popular party. Both France and Germany will hold general elections in 2017, in votes that will happen against the backdrop of the immigration crisis and the multiple terrorist attacks. In both cases, the mainstream parties will be under electoral pressure from their nationalist rivals. As a result, they will likely adopt some elements of nationalist party platforms. The same can be expected in other Northern European countries such as the Netherlands or Sweden, which also have relatively strong nationalist movements. Political parties and groups that want the United Kingdom to leave the European Union could also use the recent terrorist attacks to justify greater isolation from the Continent.
  https://www.stratfor.com/analysis/brussels-attacks-tear-fabric-european-union

  Like

 2. Toch vind ik het minder onzin dat Wilders mede-verantwoordelijk is. Als je er je beroep van maakt een religie en daarmee verwante bevolkingsgroepen voortdurend verantwoordelijk te maken voor daden die door fanatici onder hun geloofsgenoten worden gepleegd, ‘regelen dat er minder van komen’, dan bevordert dat een gevoel van ontheemding die tot ontsporingen kan leiden. Voor dat laatste is geen enkel excuus, maar Wilders weet als geen ander hoe isolatie tot radicalisme kan leiden.

  Like

 3. @André Horlings
  Hoe je het ook draait of keert, Wilders en zijn partij gebruiken geen geweld of propageren direct of indirect het gebruik van geweld. IS doet dat wel. In Irak en Syrië, en in Europa. En toen Wilders het kabinet Rutte I van gedoogsteun voorzag was de Nederlandse krijgsmacht nog niet betrokken in de strijd tegen IS.

  Ja, Wilders ondervindt ‘aan den lijve’ door zijn persoonlijke situatie hoe isolatie tot radicalisme leidt. Dat is in meervoudig opzicht zijn tragiek: persoonlijk, filosofisch (denkwereld) en politiek. Ik zie hem vooral medeverantwoordelijk door het verwijt dat hij maakt aan het kabinet. Daarmee doorbreekt hij als leider van een politieke partij een eensgezinde opstelling tegenover de terreur. Dat is ontoelaatbaar en plat opportunisme. De stilzwijgende afspraak tussen partijen is om zo’n onderwerp over nationale veiligheid niet partijpolitiek uit te buiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.