Oekraïne-referendum: Marsman krijgt € 47.973 subsidie voor bedrukken WC-rollen

rm

Ondernemer Ruben Marsman heeft voor zijn bedrijf Raspoetin BV van de Referendum Commissie € 47.973 subsidie gekregen voor ‘Het laten vervaardigen, transporteren en door studenten laten verspreiden van toiletrollen bedrukt met argumenten tegen/ de nadelen van toetreding van Oekraïne tot de EU.’ Maar het referendum gaat niet over de ‘toetreding van Oekraïne tot de EU’ maar over de associatie van Oekraïne met de EU. Marsman wil dat ‘mensen hun kont afvegen met Oekraïne als nieuw lid van de Europese Unie’, maar daarvoor zijn dus geen WC-rollen nodig omdat het lidmaatschap van Oekraïne van de EU niet aan de orde is.

De vorm die Marsman kiest om € 47.973 subsidie te besteden is op z’n minst opvallend. Merkwaardiger is dat Marsman zoveel overheidssubsidie krijgt om aantoonbare onwaarheden of onnavolgbare redeneringen te verkondigen, zoals uit het bericht van Omroep Gelderland blijkt. Zo verwijt hij de Oekraïense regering dat de MH17 vanaf grondgebied is neergehaald dat door toedoen van de Russische regering werd bezet, in plaats van het de vermoedelijke daders te verwijten. Dat LGBT-rechten in Oekraïne taboe zijn is juist een pleidooi voor associatie, omdat het de beste garantie geeft om de conservatieve Sovjet-erfenis bij de moderne tijd te brengen. Zo was het dankzij politieke druk van de EU dat op 12 november 2015 de Rada een wet aannam tegen discriminatie op de werkvloer. Zoals MEP Sophie van ’t Veld (D66) tweet is de rol van de EU hiermee nog niet uitgespeeld om de uitvoering van de wet te monitoren. Marsmans argumenten verkeren in hun tegendeel.

Wat het effect van deze actie met de WC-rollen is valt te bezien. Mogelijk dient het door de merkwaardige vorm en de op z’n minst dubieuze inhoud het JA-kamp meer dan het NEE-kamp. Hoewel het kan zijn dat een gebrek aan fijngevoeligheid tegenwoordig door velen als pluspunt wordt beschouwd. Ontluisterend voor het Nederlandse parlement was dat het SP-kamerlid Harry van Bommel de WC-rollen in de Tweede Kamer zou gaan verspreiden, zoals hij tweette. Hij is waarschijnlijk door de partijleiding teruggefloten en ziet volgens een bericht van de NOS nu af van dit voornemen. Nederland slaat er in het buitenland in elk geval een pleefiguur mee. Het valt moeilijk te begrijpen dat de voorwaarden van de Referendum Commissie de toekenning billijken.

jel

Foto 1: Schermafbeelding van bericht van Omroep Gelderland, 15 maart 2016.

Foto 2: Tweet van Jelle Brandt Corstius, 15 maart 2016.

14 gedachten over “Oekraïne-referendum: Marsman krijgt € 47.973 subsidie voor bedrukken WC-rollen

 1. HOE DOM KAN MEN ZIJN !!!!! en tevens schande om onjuiste informatie goed te keuren !
  Ondernemer Ruben Marsman heeft voor zijn bedrijf Raspoetin BV van de Referendum Commissie € 47.973 subsidie gekregen voor ‘Het laten vervaardigen, transporteren en door studenten laten verspreiden van toiletrollen bedrukt met argumenten tegen/ de nadelen van toetreding van Oekraïne tot de EU.’

  Maar het referendum gaat HELEMAAL NIET over de ‘toetreding van Oekraïne tot de EU’ maar over een advies aan het parlement of Nederland wel of niet adviseert dat NEDERLAND de Associatie Overeenkomst met Oekraïne goedkeurt !!.

  Marsman wil dat ‘mensen hun kont afvegen met Oekraïne als nieuw lid van de Europese Unie’, maar daarvoor zijn dus geen WC-rollen nodig omdat het lidmaatschap van Oekraïne van de EU niet aan de orde is.

  Like

 2. De ‘frivole’ wijze waarop met dit referendum wordt omgegaan, staat in schrille tegenstelling tot de enorme consequenties met wat in en met Oekraine en Europa gebeurt. En wie denkt dat met dit referendum méér democratie vorm wordt gegeven, zit fout. Dit referendum is populisme in reinste vorm en uit populisme is nog nooit iets duurzaam constructiefs ontstaan. Noem een moment in de geschiedenis waar populisme, ongeacht uit politiek linkse of rechtse hoek, niet heeft geleid tot chaos en resulteerde in rampen voor de bevolking en staten.
  Met dit referendum heeft het speldeprikje Nederland zich volledig gekwalificeerd als het tweede Disneyland voor populisme op Facebook en Twitter niveau. Een verstandige Tweede Kamer trekt de referendumwet zo spoedig mogelijk weer in.

  Like

 3. @B.H.J. Wouda
  Sommigen kunnen heel dom zijn zoals Harry van Bommel en de Referendum Commissie aantonen. Ruben Marsman daarentegen is tamelijk slim want hij heeft bijna 50.000 euro overheidssubsidie voor zijn bedrijf dat in directe verbinding staat met zijn eigen portemonnee weten te versieren.

  @King Billy
  ‘Een verstandige Tweede Kamer trekt de referendumwet zo spoedig mogelijk weer in’
  Exact. Of zorgt er op z’n minst voor dat de werking van de referendumwet geen onderwerpen betreft die praktisch niet meer kunnen worden teruggedraaid. Feitelijk is de nu ontstane situatie een diskwalificatie van de leden van de Eerste en Tweede Kamer die de referendumwet in de huidige vorm nooit hadden mogen laten passeren. Dat geeft weinig vertrouwen in de Nederlandse volksvertegenwoordigers.

  Like

 4. Hoe dan ook. Men kan soms terechte kritiek op de Europese instituten hebben, maar het mag niet zijn dat driehonderdduizend handtekeningen geheel Europa op stelten kunnen zetten. En al helemaal niet achteraf. Dit is koren op de molen van het Kremlin en het Russische parlement. Wat wordt het volgende onderwerp onder deze referendumwet?

  Like

 5. Het volgende onderwerp zou kunnen zijn dat er een referendum wordt gehouden( met op dezelfde basis het verzamelen van handtekeningen , referendum commissie heeft zich reeds uitgesproken dat er “helemaal niets mis mee is “) voor uittreding door Nederland bij de EU …… Zal uiteindelijk wel niet gebeuren maar toch !!

  Like

 6. King Billy,George Knight,B.H.J. Wouda. Dus volgens u onderzoek, mensen moeten JA zeggen omdat Marsman heeft voor hun actie geld gekregen ? Bijvoorbeld ik wist niks over deze aktie, tot deze moment , en ik was met plannen NEE zeggen en ik zeg NEE, omdat ik heb dikke argementen voor. Wat hebben u ? Geld voor wc-rollen ,dat is uw argementen? U idioten))))))))))))))))))))))))))))))?

  Like

 7. @B.H.J. Wouda
  Het moet wel om een wet gaan die in behandeling is genomen.

  @Anton Orlov
  Deze posting gaat niet zozeer over de campagnes, maar over de toekenning van de subsidie door de overheid voor de campagne. In diverse postings zijn hier de afgelopen 8 maanden talloze bezwaren tegen de NEE-campagne geformuleerd. Wat in voornoemd geval speelt is dat bijna 50.000 euro overheidssubsidie wordt besteed aan het drukken van WC-rollen. Vraag is of dat een zinvolle besteding van overheidsgeld is.

  Voor een keuze uit de postings op dit blog over het referendum met onderbouwde bezwaren tegen de NEE-campagne en het referendum:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/09/28/geen-peil-was-beter-dicht-bij-huis-gebleven-voor-campagne-over-referendum/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/02/08/oekraine-referendum-geen-ja-of-geen-nee-maar-een-juridische-weeffout/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/02/03/mislukt-debat-bij-nieuwsuur-tussen-van-bommel-en-van-hulten-over-oekraine-referendum/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/02/17/eva-cukier-over-het-oekraine-referendum-voor-hromadske-tv/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/01/16/waarom-ik-voor-de-associatie-overeenkomst-van-de-eu-met-oekraine-stem/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/12/21/sp-is-tegen-associatie-overeenkomst-met-oekraine-antwoord-aan-harry-van-bommel/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/11/27/referendum-over-associatie-overeenkomst-met-oekraine-op-zoek-naar-nuance/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/11/06/thierry-baudet-blijft-onzin-verkopen-over-oekraine-hoe-serieus-is-dat/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/11/16/hans-dieleman-is-blind-voor-politieke-en-verdrachtsrechtelijke-aspecten-van-oekraine/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/09/22/aldershoff-over-oekraine-campagne-van-geen-stijl-werkt-averechts/

  Like

 8. Waaraschijnlijk gaat de SP de tol betalen voor zijn enthousiaste ‘nee!’. De partij zal meer en meer GEASSOCIEERD gaan worden met extreem rechts, dat helemaal niet in Oekraine geinteresseerd is en alleen maar (#kominverzet) een middelvinger opsteken tegen EU en het kabinet.

  Like

 9. Toiletpapier geeft totaal onjuiste informatie, dus kan zo worden doorgespoeld. Daar gaan onze belastingcenten. WAT EEN DOMME ACTIE. Lees eerst eens waar het echt over gaat. en dan weet je zeker dat je voor moet stemmen, da’s niet zo moeilijk. Jammer dat dit domme referendum zoveel geld gaat kosten, terwijl het leidt tot niets. Immers er is al een akkoord hierover.

  Like

 10. @André Horlings
  De SP is een eurokritische partij die zich verzet tegen de EU. Vorig jaar had ik een uitwisseling van e-mails met Europarlementariër van de SP Dennis de Jong die desgevraagd ontkende het belangrijk te vinden met de PVV en andere radicaal-rechtse partijen geassocieerd te worden. Wat men kan betwijfelen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/06/13/sp-stemt-in-eu-parlement-met-pvv-tegen-rusland-politiek-van-eu/

  Er dreigt een electoraal gevaar voor de SP zoals de regionale verkiezingen in Duitsland van afgelopen zondag duidelijk maakten. Daar verloor de met de SP vergelijkbare Die Linke stemmen terwijl de met de PVV vergelijkbare AfD stemmen won. Het gevaar voor een SP die voor dezelfde anti-EU standpunten gaat als de PVV is dat het niet meer onderscheidend is. En de kiezers gaan dan liever voor wat ze als het echte, harde geluid beschouwen. Dus Wilders. Daarom zou de SP er electoraal verstandig aan doen zich te onderscheiden van de PVV. Nu gebeurt het omgekeerde, PVV en SP hebben uitwisselbare standpunten over de EU. Waarbij trouwens de PVV kritischer is op Putin -ook vanwege de Amerikaanse en Israëlische geldschieters- dan de SP die het Kremlin kritiekloos napraat. De SP wordt door zich actief in het NEE-kamp voor het referendum op te stellen voortdurend geframed met de rechtse PVV en de partij van Bontes en Van Klaveren.

  Like

 11. Over precies drie weken, op woensdag 6 april, wordt in Nederland een referendum gehouden over het verdrag dat de Europese Unie heeft gesloten met Oekraïne. Dat gaat grotendeels over handel, maar ook deels over politieke toenadering. Tegenstanders van het verdrag presenteerden dinsdag een wc-rol met ‘weetjes’ over Oekraïne. NRC checkte enkele beweringen.
  http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/15/een-wc-rol-met-weetjes-over-oekraine-maar-wat-klopt-er-van

  Like

 12. Een deel van de campagnegeld voor het Oekraïnereferendum is terechtgekomen bij organisaties die niet of nauwelijks duidelijk kunnen maken waarvoor het wordt gebruikt. Sommige subsidieontvangers zijn niet meer te vinden, ook niet door de referendumcommissie. Ook hebben enkele politieke partijen een buitengewoon grote hap uit het budget genomen met meerdere aanvragen.
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/vraagtekens-bij-besteding-subsidiegeld-voor-oekrainereferendum~a4265325/?hash=2b4e918c46fffe2fb7477cff89b87adb9b884921

  Like

 13. Pingback: Zo'n vraag bedenken voor een referendum is zo gemakkelijk nog niet - Zaanstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.