Farage beveelt Trump aan. Is dat om te lachen of om te huilen?

Een bericht wint aan diepte als je niet weet of het echt serieus bedoeld is. Het maakt het raadselachtig en spannend. Maar de Britse UKIP-leider Nigel Farage meent het serieus als hij zegt dat presidentskandidaat Donald Trump een goede president zou zijn, zoals dit bericht in de Britse Express laat zien. Maar toch lijkt het satire als Farage zegt dat hij erop rekent dat Trumps vaardigheden als een topondernemer hem van pas zouden komen om de VS en haar economie te stimuleren. Want in werkelijkheid is Trump helemaal geen goede ondernemer, maar vooral een acteur die speelt dat hij een succesvol ondernemer is. Waar Farage uit afleidt dat Trump meer pro-Brits zou zijn dan president Obama is de vraag. Vanwege diens Schotse moeder?

Farage is net als Trump iemand die zowel veel sympathie als veel antipathie oproept. UKIP is het meest gehate merk in het Verenigd Koninkrijk volgens onderzoek van reclamebureau Isobel, aldus een bericht in de Huffington Post. Een doodlopende weg voor iemand die door wil breken naar het centrum van de politiek waar verkiezingen worden gewonnen. Farage en Trump, twee mafketels die klem zitten vanwege hun antipathieën.

9 gedachten over “Farage beveelt Trump aan. Is dat om te lachen of om te huilen?

 1. Zowel Farange als Trump zijn geen onderdeel van ‘Het Systeem’; ze zijn onafhankelijk en niet manipuleerbaar. Tot grote schrik van ditzelfde ‘systeem’. En vandaar de ongemeen felle perscampagnes om ‘onafhankelijken’ geen kans te geven.

  Like

 2. @ab h.bouvy
  Een miljonair als Donald Trump die met een zilveren lepel in de mond is geboren lijkt toch eerder een sprekend voorbeeld van een lid van het establishment dan een buitenstaander. Trump gebruikt het systeem juist zoals Hillary Clinton dat ook doet. Trump werd over het algemeen tamelijk welwillend door de MSM ontvangen, dat beeld is de laatste maanden enkel en alleen gekanteld door Trumps extreme uitspraken over vrouwen, Mexicanen en moslims. Hij slaat hiermee zo om zich heen dat hij zelfs een conservatieve omroep als Fox van zich vervreemd heeft.

  Met het ontmantelen van het systeem heeft dat niets te maken. Dat de leiding van de Republikeinse partij Trump niet lust is waar, maar hiermee is niet gezegd dat Trump het systeem wil veranderen. Integendeel, hij wil het juist naar zijn hand zetten.

  Van alle kandidaten stelt alleen Bernie Sanders het systeem ter discussie om het te willen veranderen. Van Trump kan echt niet verwacht worden dat hij de rol van de gewone man wil opwaarderen. Het is Trump uitsluitend om Trump te doen. Da’s best, maar verwacht van hem geen systeemkritiek. Eerder de bevestiging van het systeem als hij zich ingevochten heeft. Mocht dat zover komen.

  Like

 3. Overal, zowel in Amerika als in Europa zien we dat het ‘rode fascisme’ wordt ingezet om systeemcritici de mond te snoeren. In Duitsland krijgt de partij AfD vrijwel geen kans om haar boodschap voor het voetlicht te brengen, Trump moet vanwege tegenbetogingen verkiezingsbijeenkomsten annuleren en hier in Nederland wordt het Recht ingezet om Wilders de mond te snoeren. Mij ‘nee’ tegen het verdrag met Oekraine is dan ook zuiver een proteststem. Godfried Bomans had volkomen gelijk toe hij in 1971 schreef dat het fascisme onder de naam ‘anti-fascisme’ weer zou proberen de macht te veroveren.

  Like

 4. @ab bouvy
  Laten we oppassen met het gebruik van de term fascisme. Immers een historisch begrip uit het moderne Italië. De omschrijving van de Amerikaanse historicus Robert Paxton geeft duidelijkheid:
  ‘Fascisme is een vorm van politiek gedrag dat gekenmerkt wordt door een obsessie met maatschappelijk verval, vernedering of slachtofferschap en door een compenserende cultivering van eenheid, energie en zuiverheid. De bijbehorende partij wordt gesteund door de massa’s en bestaat uit toegewijde nationalistische militanten, die in een onwennige maar effectieve samenwerking met traditionele elites democratische vrijheden afschaffen. Met bevrijdend geweld en ongeremd door ethische of wettelijke beperkingen wordt binnenlandse zuivering en buitenlandse expansie nagestreefd.’
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Paxton

  Ik constateer het tegendeel van wat u ziet, namelijk dat politici als Donald Trump of Geert Wilders hun boodschap via de media niet zouden kunnen verspreiden. De kritiek dat ze juist te weinig kritisch worden benaderd door de media vindt ook veel aanhangers. Nogmaals, in de VS is het juist een systeemcriticus als Bernie Sanders die min of meer wordt genegeerd door de gevestigde media. Trump krijgt juist alle ruimte om zijn boodschap te verspreiden.

  U verwart Godfried Bomans met de Joodse schrijver/historicus Jacques Presser aan wie de volgende uitspraak wordt toegeschreven: ‘Het nieuwe fascisme zal zichzelf “anti-fascisme” noemen’ die hij rond 1947 deed volgens toenmalig leerling Gerard Reve. Maar de uitspraak wordt ook aan anderen toegeschreven.
  http://ci47.blogspot.nl/2012/03/jacques-presser-het-nieuwe-fascisme-zal.html

  Ik herken in het zogenaamde ‘anti-fascisme’ van de AFVN, het Rusland van Putin of Geen Peil het nieuwe ‘fascisme’. Zeker het huidige Rusland past perfect in de omschrijving van Paxton. Voor wie het hedendaags fascisme niet wil ondersteunen is het daarom zaak om voor de associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne te stemmen. Want hoe je er verder ook over denkt, de stroperige en a-centrale besluitvorming met vele bestuurslagen, de chaos en de zelfkritische EU zonder geloofwaardig leiderschap noch verwijzing naar nationalisme of steun van de massa’s is exact het tegendeel van wat velen tegenwoordig onder fascisme verstaan. De consequentie daaruit is om zich niet tegen de EU, maar tegen de vijanden van de EU te verzetten.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/05/25/afvn-protesteert-bij-totalitarian-art-gallery-waarom-precies/

  Like

 5. Het begrip fascisme’ dekt verschillende ladingen; de de laatste tijd nogal in de publiciteit zijnde kunstenaar Jan Toorop was een overtuigd fascist. Dat was in de twintiger jaren van de vorige eeuw en had het begrip ‘fascisme’ een heel andere klank dan de betekenis die men er vandaag de dag aan hecht. Het ‘rode fascisme’ waarvan ik meen dat het de grootste bedreiging voor de democratie vormt, is alom aanwezig en is een verlengstuk van de heersende klasse die zich in haar bestaan bedreigt weet. Het loopt paralel aan de verloedering van ‘links’. Was ‘links’ vroeger criticaster van het ”Systeem’, tegenwoordig is Links de felste verdediger van ditzelfde Systeem. De subsidiebronnen’ moeten immers beschermd worden!

  Nee, ik verwar Godfried Bomans niet met Jacques Presser. In het verzameld werk van Bomans is dezxe notitie opgenomen en zal ik bij gelegenheid eens op zoeken waar het te vinden is. Blijkbaar hebben meerdere personen, Winston Churchill hoort er ook bij, onafhankelijk van elkaar, dezelfde waarneming gedaan.

  Like

 6. Over het fascisme schreef Bomans o.a.;’

  “Wat zulke mensen over het hoofd zien is de eenvoudige waarheid dat het fascisme een houding is van de geest, een bepaalde mentaliteit, een geur, een atmosfeer van onverdraagzaamheid, een met boe-geroep iedere discussie in de grond stampend machtsvertoon, dat als een plotselinge stank van leer en laarzen door zo’n zaal waait. Eng is dat.”

  Dit lijkt mij een heel wat betere omschrijving van het ‘fascisme’ dan die van de alom geciteerde Robert Paxton .

  Like

 7. @Ab Bouvy
  Ik vind niet dat Bomans veel toevoegt aan het debat over fascisme. Vergeet evenmin het conservatief-katholieke nest waaruit hij kwam en dat in de vroege jaren ’30 tegen het fascisme aanleunde. Had hij ‘na de oorlog’ iets goed te maken?

  Like

 8. Ik denk toch niet dat Boman’s afkomst en opvoeding ook maar iets met zijn mening over het fascisme te maken hebben. Daarvoor is hij toch te veel de ‘onafhankelijke geest’, een unicum in het media landschap van die tijd. Trouwens, ook vandaag de dag zoekt men tevergeefs naar lieden die zich niets van de waan van de dag aantrekken en recht toe rechtaan hun mening geven. Dergelijke figuren passen nu eenmaal niet in een ‘systeem’ waar mooipraterij en hypocrisie de dienst uit maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.