Panorama over Duitse buitenlandpolitiek met Saoedi-Arabië. Waarom neemt West-Europa geen afstand van verkeerde vrienden?

De Duitse nieuwsrubriek Panorama probeert antwoord te geven op de vraag waarom Duitsland zaken doet met Saoedi-Arabië. ‘Wer Frieden in Syrien will, muss mit Saudi-Arabien reden’, rechtvaardigt de Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) de frequente ontmoetingen met zijn Saoedische collega Adil al-Jubair. Maar het Saoedische koninkrijk neemt een loopje met de mensenrechten en exporteert islamitisch terrorisme naar de regio, en naar Westerse landen. Hoe kan een liberale democratie zaken met zo’n land doen? Het is ook wat anders of men vanwege gangbare diplomatie met een land in gesprek blijft, of dat men zo’n land volop politieke dekking geeft. Wat Duitsland en Westerse landen doen met Saoedi-Arabië.

Machtspolitiek is evenwicht tussen ethiek en eigenbelang. Ethische politiek die te kieskeurig en naïef is brengt geen brood op de plank, en economische politiek kan door samenwerking met de verkeerde partners de eigen normen en waarden ondermijnen. Zodat in het laatste geval het zelfbeeld en het interne kompas versplinteren en alles dienstbaar wordt aan doelen die men afwijst. Dan worden alle landen besmet en walgen van zichzelf.

Een land moet in de spiegel kunnen kijken. Geen handel drijven met verkeerde vrienden. Waarom doen West-Europese landen zaken met landen die een loopje nemen met de mensenrechten en de democratie zoals Turkije, de Russische Federatie, Saoedi-Arabië of de Golfstaten? Dat is meer dan betrekkingen handhaven en in gesprek blijven. Natuurlijk, politieke situaties veranderen. Wat eerst een redelijk land was kan enkele jaren laten afgegleden zijn richting dictatuur. Zoals Rusland dat sinds de zogenaamde reset in 2009 veranderd is.

Er zouden ingebouwde mechanismen in de politieke besluitvorming moeten zijn waardoor er automatisch aan de noodrem getrokken wordt als een partnerland een grens overschrijdt. Zodat niet het bedrijfsleven bepaalt wat de politiek moet doen. Want altijd is de opstelling van het internationale bedrijfsleven: business as usual. Zo is het veelzeggend én ontoelaatbaar dat de Duitse kanselier Merkel zegt geen invloed te hebben op het Nord Stream II project van West-Europese landen met de Russische Federatie omdat het commercieel zou zijn, terwijl de politieke implicaties voor Midden-Europese landen, maar ook voor de EU als geheel groot zijn.

De geloofwaardigheid van de EU-lidstaten staat op het spel. In een EU die toch al zo wankel opereert keren burgers terecht de onzichtbare, verwaterde en getechnocratiseerde EU de rug toe. De huidige EU draagt de Europese waarden nog nauwelijks uit. Met de Nederlandse premier Rutte als hopeloos dieptepunt die zelfs het Oekraïne-referendum omtovert tot een koopmanspraatje namens het bedrijfsleven, terwijl het om essentiële waarden en de relatie met andere landen gaat. Rutte en Steinmeier zijn de quislings die toestaan hoe hun buitenlandse politiek ondergeschikt wordt gemaakt aan het bedrijfsleven. Dat stoot de Europese burger af die het verschil ziet tussen de zalvende praatjes van hun politici en hun daadwerkelijk handelen. Als andere landen in het gat springen dan is dat maar zo. Dat is minder erg dan je moeten schamen voor eigen handelen.

2 gedachten over “Panorama over Duitse buitenlandpolitiek met Saoedi-Arabië. Waarom neemt West-Europa geen afstand van verkeerde vrienden?

 1. Als je alleen maar zaken wilt doen met goede vrienden blijven er weinig handelspartners over. Overigens een minister van buitenlandse zaken is een soort veredelde vertegenwoordiger van het bedrijfsleven.
  Aan het lijstje foute vrienden kun je ook China toevoegen, enz. enz. enz. Zijn er nog goede vrienden over in de wereld behalve dan een handjevol eerste wereldlanden.

  Like

 2. @Raymond
  Ik pleit voor een opwaardering van ethiek in de buitenlandse politiek. Ofwel, ik ga voor een nieuw evenwicht tussen ethiek en economie. Ik wil economie niet ondergeschikt maken aan mensenrechten e.d., maar juist het omgekeerde bereiken, namelijk dat ethiek niet meer ondergeschikt is aan economie.

  En in het verlengde daarvan pleit ik nog voor iets anders, namelijk dat het niet de multinationals zijn die het in de buitenlandse politiek voor het zeggen hebben, maar de politici die wij als kiezers gekozen hebben om daarover besluiten te nemen. In elk geval dat de invloed van het bedrijfsleven op de buitenlandse politiek teruggedrongen wordt.

  (Lees de volgende column van Paul Goble over de relatie Europa-Rusland:
  A second category of “’Putin’s helpers’” are pragmatic businessmen, he continues. Their attitudes are not that surprising given that Lenin reminded the world that capitalists will always be ready to sell the rope that will hang them. Now, tragically, some business types are “prepared to sell Putin the rope he hopes to use to hang European democracy.”

  When they oppose sanctions, these business people think that “they are simply defending the interests of German business. In reality, however, they are helping the Putin regime to stabilize the economic situation and to find the resources for expansionist activities in the international arena, for an ideological and information attack on democracy in Europe.”
  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2016/02/putin-allying-with-europes-far-right.html)

  Dat een minister van Buitenlandse Zaken een veredelde vertegenwoordiger van het bedrijfsleven zou zijn is misschien staande praktijk. Maar dat wil nog niet zeggen dat we het daarmee eens moeten zijn. Het gaat me ook om bijsturing, niet om volledige verandering van het buitenlandbeleid. Zodat op zijn minst de meest verschrikkelijke landen als vriend afvallen, aan wie nu om onduidelijke redenen politieke dekking wordt gegeven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.