Wensdenken en framing: Clinton, Sanders, Trump en Rubio

Donald Trump heeft de primary in South Carolina gewonnen met 32% voor Marco Rubio en Ted Cruz met 22%. Nate Silver wijst in een posting op twee scenario’s voor het vervolg: a) Trump! en b) Rubio. Deze laatste is de kandidaat van het partij-establishment. Bij de Democraten won de partijkandidaat Hillary Clinton de caucus in Nevada met een verschil van 5% van Bernie Sanders, en sprokkelde 7 meer gedelegeerden bij elkaar. Sanders wint langzaam aan kracht, maar zal het waarschijnlijk toch afleggen tegen Clinton en de partij-elite.

Zo kondigt zich een ramp af als het vervolg zich ontwikkelt zoals het er nu op lijkt: de onberekenbare Trump tegenover de berekenbare Clinton. De a-politieke Trump tegenover de politieke Clinton. Beide aangestuurd door het grote geld. Voor vele Amerikanen worden de presidentsverkiezingen zo een voetbalwedstrijd tussen Bhutan en de Malediven. Met geen van de partijen kan men zich identificeren. Het zal wel. Nederlanders zou het ook niets kunnen schelen als de VS politiek, economisch en militair niet zo machtig waren. Kiezen tussen Mussert en Moskou. De Amerikaanse kiezers zijn niet te benijden. Of gloort toch nog de strijd Rubio-Sanders?

2 gedachten over “Wensdenken en framing: Clinton, Sanders, Trump en Rubio

  1. Ja, het zal spannend worden. Hoewel bij Trump bij sommigen al scenario’s van een wereldoorlog opdoemen, schijnt hij niet al te kritisch te zijn op Poetin. Gevaarlijk wel, want de mensen zijn een beetje uitgekeken op een politieke dynastie. Bush is in ieder geval weg, dus er is nog hoop op gezond verstand. Misschien is Trump minder gek dan hij zich voordoet, maar je moet er rekening mee houden. Misschien kan de paus hem tegenhouden, die heeft zich tegen hem uitgesproken na zijn bezoek aan Mexico en zijn verzoening, op Cuba, met de Russisch-orthodoxe kerk.

    Like

  2. In een democratie krijgt ieder volk de regering die ze heeft verdiend, namelijk die ze zelf hebben gekozen. Niet stemmen bij de verkiezingen is ook een keuze. Alleen wel een die je overlaat aan degenen die wel gaan stemmen. Bij de presidentsverkiezingen is dat toch nog altijd een opkomst van zo’n 50 procent in de USA.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.