Eva Cukier over het Oekraïne-referendum voor Hromadske TV

Het Oekraïense Hromadske TV praat met de Nederlandse freelance journaliste Eva CukierNataliya Gumenyuk en Ian Bateson proberen te begrijpen waar het Nederlandse referendum over de associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne over gaat. Cukier wijst op de dynamiek van de NEE-campagne die naargelang er meer informatie beschikbaar komt van invalshoek verschuift. Zoals de verandering in focus van de SP die het nu zegt op te nemen voor de Oekraïense economie die door de concurrentie met de EU zou worden weggeblazen. Terwijl een associatie als doel heeft de economie van een associatiepartner te standaardiseren en versterken.

Cukier wijst erop dat een NEE-stem de implementatie van de overeenkomst niet zal tegenhouden omdat daarvoor eenstemmigheid van 27 EU-lidstaten vereist is. Die is onwaarschijnlijk. Dus het doel van een niet bindend referendum waarvan een geldige uitslag door het Nederlandse kabinet niet hoeft te worden opgevolgd is lastig uit te leggen aan beide journalisten van Hromadske TV. Trouwens evenmin aan de Nederlanders die eigenlijk geen idee hebben waar het referendum over gaat. Nederland promotie is anders.

8 gedachten over “Eva Cukier over het Oekraïne-referendum voor Hromadske TV

 1. Geen Stijl en Geen Peil hadden hun pijlen beter kunnen richten op de zomertijd. Dit valt tenminste uit te leggen. En kan vermoedelijk op brede belangstelling rekenen en geeft ook net zo goed het gebrekkig functioneren aan van de democratie in de EU.

  Like

 2. zomertijd is sowieso beetje achterhaald concept, dus inderdaad goede suggestie.

  Ik vind een discussie starten over democratie in Europa via een referendum wel goed, alleen is Ukraïne zeer ongelukkig als onderwerp erin, ten eerste vanwege geopolitieke belangen. Ten tweede vanwege actualiteit. Ten derde vanwege dat het eigenlijk bitter weinig met het functioneren van de EU zelf te maken heeft naar mijn mening.

  Like

 3. Een referendum zou een duidelijke keuze moeten geven: besteden we ons laatste mljoen aan boter of kanonnen? Een ja of een nee in het Oekraine-referendum levert Nederland zelf geen enkel voor- of nadeel op en is meer dan wat ook feitenvrij. Dat een nee wel grote nadelige gevolgen voor Oekraine kan hebben, zoals een uitzichtsloze situatie en daardoor wellicht een vluchtelingengolf die zeker niet richting Rusland gaat, wordt nauwelijks beseft. Prima actie van Poetin’s trollen-industrie.

  Like

 4. @Andreas
  Ja, exact. Waarom willen de vluchtelingen toch zo graag naar sommige EU-lidstaten en niet naar de Russische Federatie? Hoe zou dat nou komen? Zo wordt het vergroten van de vluchtelingenstroom door de Russen rond Aleppo wel erg een ver van hun bed show. Makkelijk scoren.

  Waarom de EU mede de problemen van een Aziatisch land op zou moeten lossen ontgaat me steeds meer. Niet dat de EU niet een deel van de vluchtelingen moet opnemen, maar waarom gaan ze niet naar Saoedie-Arabië, Qatar e.d. of het zuiden van de Russische Federatie?

  Like

 5. speelt hier niet toevallig in het geval van de omringende moslimlanden dat een deel ervan een andere Islamstroming aanhangt? Daarnaast speelt denk ik de relatief hogere welvaart tov Rusland bijv.

  Like

 6. @Andreas
  Zeker weten. En omdat Putin er alles aan doet om de EU te verzwakken -in de hoop dat het eerder instort dan de Russische Federatie die in snel tempo de financiële reserves opsoupeert- past het perfect in zijn onlogische logica van buitenlandse politiek als verbrande aarde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.