Cenk Uygur valt verdediger van Hillary Clinton aan en neemt het op voor Bernie Sanders

Wellicht zijn voor niet-Amerikanen niet alle details te volgen over de verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Maar Cenk Uygur is geweldig in vorm en gaat tekeer tegen een column van de Afro-Amerikaanse Keli Goff voor het centrum-rechtse The Daily Beast. Met close reading ‘breekt hij het down‘. De achtergrond van de aanval van Uygur op Goff is dat het establishment via endorsements, superdelegates en de gevestigde media op oneigenlijke gronden Hillary Clinton bevoordeelt. Bernie Sanders wil net als Uygur –met burgercomité Wolf Pac– het grote geld uit de Amerikaanse politiek halen, terwijl Clinton door het grote geld van onder meer Wallstreet in het zadel geholpen wordt en zich met beloften verplicht aan de geldschieters die hun steun niet voor niks geven. Maakt Sanders door de tegenwerking van het establishment een kans op de Democratische nominatie? Waarschijnlijk niet, maar het feit dat Hillary Clinton al haar hulptroepen moet inzetten om Sanders af te stoppen geeft aan dat de strijd opener is dan ze wil toegeven. Grootse televisie.

Advertentie

2 gedachten over “Cenk Uygur valt verdediger van Hillary Clinton aan en neemt het op voor Bernie Sanders

 1. Reactie op peilingen rond 11:00

  In Amerikaanse verkiezingen is het moeilijk om het verschil in percentage te vertalen naar overwinning. Het gaat namelijk niet om wie het hoogste landelijke percentage haalt, maar om wie in de meeste staten een overwinning behaald. Zelfs dat is eigenlijk een oversimplificatie.

  Aangezien Hillary een echt stadsmens is (senator van new york gewees) en Sanders meer een midwest is denk ik (telepathisch net zoals Goff) dat in dat aspect de winstkansen van Sanders nog groter zijn dan ze uit dat percentageverschil lijken.

  Like

 2. @fonteindolfijn
  Keli Goff redeneert door naar haar onderbuikgevoel te luisteren. Dat gaat aan de feiten voorbij. Het gaat om de vraag of Sanders kansloos is. Of niet. De argumenten die Goff gebruikt zijn niet zuiver.

  Het gaat er zeker om om per staat de meeste kiesmannen te verzamelen. Maar de kleuring zit al in het electorale proces zelf. Zoals naar verwachting de toekenning van de superdelegates in New Hampshire zal uitwijzen. Sanders won met 22% verschil en eindigt waarschijnlijk met evenveel gedelegeerden als Clinton. Hoe kan dat nou? Dat heeft niet eens de schijn van eerlijkheid. Ook in de nominatie verziekt het grote geld een eerlijke race.
  http://www.npr.org/2016/02/10/466283748/how-hillary-clinton-is-actually-winning-in-n-h-even-though-she-lost-big

  Ik vermoed ook dat Clinton meer kans maakt dan Sanders op de Democratische nominatie. Maar een eerlijke race is het niet, met bevooroordeelde media en maatschappelijke groeperingen die het proces naar hun hand zetten. De kiezer kan onvoldoende spreken. Om dat aan te tonen is het goed dat Sanders de strijd nog niet opgeeft. Hij laat zien dat de Amerikaanse politiek doodziek is.

  Zie voor de peilingen de site van Nate Silver:
  http://projects.fivethirtyeight.com/election-2016/primary-forecast/nevada-democratic/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.