Wilman en Spekkers. Een tragikomisch duo. Schimmen uit de partijpolitiek

'Schimmenspel' te Scheveningen

Hans Wilman of Geert Spekkers, u kent dat soort wel, mensen die van de politiek hun loopbaan maken. En zich wat voelen. Beroepspolitici die carrière maken in politieke partijen. Niet voor 4 of 8 jaar om plaats te maken voor een andere Nederlandse burger, maar jarenlang. Hans Wilman begon zijn politieke loopbaan in 1997 in de Utrechtse gemeenteraad en Geert Spekkers in diezelfde raad in 1995 voordat hij fractievoorzitter werd in 1997. Wilman en Spekkers kennen elkaar dus al bijna 20 jaar. En daar vallen ze ons nu mee lastig.

Wilman en Spekkers zullen het ongetwijfeld goed bedoelen. Of het in het begin ooit goed bedoeld hebben. Maar ze blijven te lang zitten en zijn niet weg te branden. Ze zijn gaan geloven dat ze onvervangbaar zijn. Maar dat zijn ze niet. Niemand is onmisbaar. Wilman en Spekkers hebben elkaar nodig zoals koud en warm, binnen en buiten of wit en zwart. Maar hun tegenstelling is gecreëerd. Ze zijn partijpolitici die in dezelfde vijver vissen. Ze hengelen naar de volksgunst. Hun politieke verschil is het likje verf ter onderscheid.

Hoe komen we af van Wilman en Spekkers met hun voorspelbare praatjes? Spekkers zegt dat Wilman een gevaar voor de democratie is. In een reactie zegt Wilman daarop dat Spekkers een gevaar voor de democratie is. Kan het saaier en vervelender? Hun uitdaging zit ‘m niet in het overbruggen van verschillen, maar in het overbruggen om zolang mogelijk te blijven zitten. De partijpolitiek creëert Wilman en Spekkers. Onder het mom de samenleving te willen veranderen houden ze elke verandering van het politieke bestel tegen.

Wilman en Spekkers, de vertegenwoordigers van de Nederlandse politiek. In hun uitbarstingen van wijsheid hakken ze in op elkaar en vergeten ze verder te denken. Als ze dat al kunnen. Misvormd in hun eigenwaan.

Foto: Schimmenspel te Scheveningen, 1946.

8 gedachten over “Wilman en Spekkers. Een tragikomisch duo. Schimmen uit de partijpolitiek

 1. Ik vraag me af wie dit zijn en wat hier loos is. Koot & Bie hadden dit voortreffelijk kunnen invullen.
  Graag een link naar dit gedoe en een verklaring wie dit zijn, want Google laat het afweten.

  Like

 2. Aha, het kwartje is gevallen. Nu die teerling nog werpen. Mooie amalgaam.
  Ga je een toneelstuk schrijven?

  Like

 3. Je kunt de mens nog wel uit de politiek halen, maar de politiek uit de mens is vaak lastiger.

  Like

 4. Ex-voorzitter Willem den Hertog van de PvdA in Katwijk is kennelijk geen abonnee van je.

  Like

 5. @dutchguy
  Ik geloof niet dat hij aangemeld is als abonnee. Wat het geval Den Hertog leert is dat de (strategisch) slimste mensen niet altijd carrière maken in politieke partijen. Ofwel, dat de slimste mensen zo slim zijn buiten de huidige opvatting van partijpolitiek te blijven.

  Waar partijpolitici zich onder vermeende zelfopoffering en borstklopperij burgemeester in oorlogstijd wanen die zich zeggen ‘op te offeren’ voor de samenleving, maar tegelijk elke bestuurlijke en politieke vernieuwing blokkeren om een streep te zetten onder dat systeem van burgemeester in oorlogstijd. Zodat ze met elkaar in een kringetje cirkelen en hun papieren en bestuurlijke werkelijkheid als de echte wereld gaan beschouwen. En die de burger opleggen.

  Echte machtsdeling met de burger of de invoering van E-democratie -zelfs niet als experiment- dat is niet besteed aan de Den Hertogs, de Wilmans en de Spekkers van Nederland. Kijkend in de spiegel zien ze eindeloos stromende stroperigheid door Hollands laagland gaan en beschouwen dat als positief, evenwichtig en onvermijdelijk.

  Met z’n allen staan ze op de bres om met medewerking van de gevestigde media hun kaste in stand te houden en elke systeemwijziging tegen te houden. Het buiten de doos denken wordt onder de kaasstolp op straffe van ex-communicatie geestelijk verboden.

  Enfin, dom is dat Den Hertog munitie aan de tegenstander geeft in de match Wilman-Spekkers. Die nergens anders over gaat dan over Wilman en Spekkers. Poppetjes en rugnummers. Saai en voorspelbaar en totaal niet relevant. Behalve voor Wilman en Spekkers. Maar de basisfout is dat er Den Hertogs bestaan. Ze kunnen gemist worden, maar dat kan niet gezegd worden. En als ze opstappen als bedrijfsongeval verandert dat niets aan het politieke bedrijf.

  Like

 6. In de ICT wereld is het ook een bekend gegeven dat vrijwel geen enkele organisatie erop gebouwd is om zijn eigen infrastructuur te verbouwen. In Nederland is een bekende uitzondering het bedrijf ASML dat steeds op zijn qui-vive moet zijn om radicaal andere natuurkundige keuzes te maken in lithografische (chip ‘maskers’) technieken.
  Politieke partijen die het roer om willen hebben (D66, v/h D’66) moeten ook eerst mainstream worden om hun dierbaarste punt te maken, t.w. het houden van een volksraadpleging.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.