Volksmennerij en valse voorlichting: premier Wilders of revolte

gwq

Aldus PVV-leider Geert Wilders op een persconferentie op 30 januari in Milaan van de anti-Europese fractie, ‘Europa van Naties en Vrijheid’. Met naast de PVV en het Franse Front National ook het Oostenrijkste FPÖ, Lega Nord, Vlaams Belang en het Poolse Congres voor Nieuw Rechts (KNP). NRC citeert Wilders in een artikel van Petra de Koning met de veelzeggende titel Het wordt premier Wilders of ‘revolte’.

Wat bedoelt Wilders met ‘Wij laten dat niet gebeuren’? Bedoelt hij dat hij niet laat gebeuren dat de PVV wordt gepasseerd als het de grootste partij in het parlement wordt of laat hij een revolte door ‘de mensen’ niet gebeuren? Wilders beroept zich op een niet bestaande parlementaire regel. Nergens staat geschreven dat de grootste partij het recht heeft om te regeren. Het gaat om het behalen van een meerderheid van 76 zetels en niet voorgeschreven is dat de grootste partij daartoe dient te behoren. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 1977 werd de PvdA met toenmalig premier Joop den Uyl met 53 zetels de grootste partij, maar kwam er een kabinet (Van Agt-Wiegel) van CDA en VVD zonder de PvdA. Zo gaat het democratisch proces.

Wilders verwijdert zich met dit soort uitspraken steeds verder van de hoofdstroom van de politiek. Hij zet ‘de mensen’ zonder veel kennis van parlementaire gebruiken en geschiedenis bewust op het verkeerde been. Onder verwijzing naar de democratie bedrijft hij anti-democratie. Wilders heeft zich door het innemen van steeds extremere meningen vervreemd van de andere Nederlandse politieke partijen. Dat heeft twee effecten. De PVV wint daarmee in de peilingen, maar in het parlement is de PVV geïsoleerd komen te staan. Geen enkele partij wil nog met de PVV samenwerken. Dat zijn de twee kanten van dezelfde medaille. Wilders poetst alleen de voor hem mooie kant op en vergeet bewust de andere kant die hem minder goed uitkomt. Er zit maar een ding op voor de PVV, namelijk het halen van 76 zetels in de Tweede Kamer en 38 in de Eerste Kamer. Al het andere is politieke marketing voor een onwetend publiek dat onwetend gehouden wordt door Geert Wilders.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelHet wordt premier Wilders of ‘revolte’ in NRC, 30 januari 2016.

Advertentie

4 gedachten over “Volksmennerij en valse voorlichting: premier Wilders of revolte

 1. Wilders speelt een politek spelletje dat zo smakeloos is als de werkelijkheid. Met als nadeel voor hem met zijn eenmanspartij dat wanneer hij zich iets meer in politicologie, geschiedenis en economische wetmatigheden had verdiept in plaats van continue verbaal jongleren met erotologische krachttermen en platitudes, hij van zichzelf geen lachertje maakt wanneer hij de PVV als regeringspartij positioneert met hem als Minister-President. Op straffe van sociale onrust indien dit niet gebeurt in geval de PVV als partij de meeste kiezerstemmen onder alle deelnemende partijen binnenhaalt. Maar nimmer kan rekenen op een meerderheid in het Parlement.

  Zo hebben nadelen toch ook voordelen… Grensrechter Wilders. die meehobbelt met het spel, maar alleen voor buitenspel de vlag kan heffen op één helft. Daar blijft het dan bij voor Wilders, want de spelregels bepaalt hij niet in zijn eentje.

  Evengoed, Wilders is niet verward of geestesziek. Met Wilders boude woorden, zo niet een verkapte oproep of een dreigement, documenteert hij bij voorbaat gerichte provocaties en verontwaardigsrituelen zodat hij onder het mom van een disfunctionele democratie samen met een zogenaamde niet gehoorde minderheid bij voorbaat -en later- het martelaarcostuum kan aantrekken.

  Echter, noch Wilders met zijn éénmanspartij, noch protesterende aanhangers kunnen als hobby-moralisten hobby-sheriffs, hobby-rechters of hobby-staatslieden optreden. In een rechtsstaat staat de wet boven en heerst óver mensen. Het is uitsluitend de veranwoordelijkheid van de staat de wet te handhaven en dient voor de goede orde duidelijk te maken dat niet op straat en met revolten wetten worden gewijzigd.

  Ook jegens een ijskoud calculerende Wilders, die op kiezersstemmen jaagt. Hij maakt er geen geheim van dat hij een ander Nederland en Europa wil: afgesloten en haatdragend. Rechtstreeks ingaand tegen de (internationale) rechtsorde. Desnoods met revolten kennelijk.

  Onvermijdelijk dat dan ook later zijn methodieken en opvattingen ingezet worden om de rechtsorde te kunnen handhaven.

  Like

 2. Pingback: Trump dreigt met geweld als hij geen presidentskandidaat wordt. De dreiging is een waarschuwing voor zijn ideologie | George Knight

 3. Hij moet zelfs tweederde meerderheid halen in beide kamers om zijn plannen ten uitvoer te brengen, want voor veel maatregelen is verandering van de grondwet noodzakelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.