Kerk van het Vliegend Spaghettimonster ingeschreven bij Kamer van Koophandel als religieuze organisatie

kvs

Het heeft politieke tegenwerking en heel wat voeten in de aarde gehad maar de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster laat in een bericht weten dat het alsnog door de Kamer van Koophandel als religieuze organisatie is ingeschreven in het handelsregister. Inschrijving is louter een technische aangelegenheid die deze belangenorganisatie van het bedrijfsleven zonder eigen politieke interpretatie automatisch behoort uit te voeren, maar de Kamer weigerde in oktober 2015 inschrijving. Hiermee overspeelde de Kamer haar hand. Zie hier voor een commentaar. De Kerk ging tegen deze beslissing op formele en inhoudelijk redenen in beroep met een bezwaarschrift. Met als resultaat dat de Kerk nu ingeschreven staat als religieuze organisatie.

Er speelt nog een kwestie bij de gemeente Emmen waarbij het ministerie van Binnenlandse Zaken betrokken is. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens adviseerde de gemeente Emmen om een lid van de Kerk die een aanvraag deed voor een ID-kaart met een foto met religieus hoofddeksel te weigeren omdat de uitzondering daarvoor wegens religieuze of levensbeschouwelijke redenen niet gemaakt kon worden. Die voor leden van andere godsdiensten wel geldt. Want de Kerk zou geen religieuze organisatie zijn, hoogstens een persiflage daarop volgens een advies van de Rijksdienst. Nu de Kerk is ingeschreven als religieuze organisatie bij de Kamer valt dat bezwaar weg. Het valt te hopen dat de Rijksdienst aan de hand van deze zaak onder druk van de ambtelijke top van Binnenlandse Zaken haar beleid heeft aangepast en in het vervolg wat ruimdenkender omgaat met de registratie van leden van religieuze organisaties. Inclusief toetreders tot de religieuze markt.

Foto: Schermafbeelding van berichtWe zijn officieel ingeschreven bij de KVK!’ op site van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. 

Advertentie

3 gedachten over “Kerk van het Vliegend Spaghettimonster ingeschreven bij Kamer van Koophandel als religieuze organisatie

 1. Opnieuw een verse stroming. Opnieuw kritische tegengeluiden. Wie kennis heeft van theologische geschiedenis weet echter dat noch het geloof in het/een Vliegend Spaghettimonster, noch die in door Tolkien, het Xzemenisme of het Zuïsme aangeleverde goden puur als persiflage of protestmiddel kunnen worden weggezet. Alle wat wij ‘echte’ religies noemen zijn immers zelf ook als contrabeweging begonnen. Of als politieke manipulatie. Zie de werkelijke geschiedenis van het Chistendom er maar eens op na.

  Like

 2. @Drs. C
  Mee eens. Het is opvallend dat het niet de gecanoniseerde religies zijn die de aanval inzetten op de KVS, maar het ambtenaren en politici zijn die dat doen. Vaak buiten de gecanoniseerde religies om. Het is een raadsel waarom een gemeenteambtenaar in Emmen meent de theologische, filosofische en historische kennis te hebben om erover te kunnen oordelen wat wel of niet een uitzonderingsgrond is van een religie. Dus wat de exacte kenmerken van een religie zijn. De hybris van de middelmaat is in Emmen aan de macht.

  Dit soort tamelijk willekeurige oordelen over wat wel en wat niet een gecanoniseerde religie is doet denken aan de Albigenzische Kruistochten. Een ware moordpartij in Zuid-Frankrijk die allerlei doelen verenigde die niets met religie te maken hadden, maar alles met machtspolitiek. Dus religie als een machtsmiddel. We zien dat mechanisme steeds weer opduiken. In het Midden-Oosten (IS) en nu ook in Emmen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Albigenzische_Kruistochten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.