Journaliste Zimmermann: Duitse media moesten regering-Merkel ondersteunen in vluchtelingenbeleid. Maar ze slikt haar woorden in

cz

Aldus de in Vaals wonende en in Aken werkende WDR-journaliste Claudia Zimmermann in het programma De Stemming voor L1. Het verstand staat er bij stil. Altijd wordt beweerd dat de functie van journalistiek de controle van de macht is. De journalistiek zou naast de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht zelfs de vierde macht zijn. Journalisten zijn daar trots op. Maar volgens Zimmermann niet in Duitsland waar de journalistiek een verlengde is van de uitvoerende macht, te weten de regering-Merkel. Dat houdt in dat media in het vluchtelingenbeleid gelijkgeschakeld zijn. Anders gezegd, Gleichschaltung richting totalitaire staat.

Het is eerlijk dat Zimmermann uit de school klapt, maar wat ze zegt is teleurstellend. Ze voegt er wel aan toe dat door de gebeurtenissen op oudejaarsavond in Keulen de situatie is ‘gekiept’ en de media nu kritische geluiden laten horen. Daarom durft ze het wellicht ook nu te zeggen. Maar de strekking van haar woorden is dat dat in Duitsland tot drie weken geleden bij media van hogerhand verboden was. Haar opvatting dat een publieke omroep het geluid van de regering moet vertolken roept de vraag op volgens welke journalistieke en ethische codes Duitse journalisten bij de gevestigde media eigenlijk werken. Als het klopt wat Zimmermann zegt en als het geldt voor meerdere Duitse media is dat is ronduit ontluisterend voor de Duitse journalistiek.

Vandaag kwam Zimmermann terug op haar woorden en beweerde ze onzin te hebben gepraat. De WDR ontkent de beweringen van Zimmermann en zegt voor onafhankelijke journalistiek te staan, maar verwijst daarmee vooral naar de berichtgeving van de afgelopen dagen, aldus een bericht van Der Tagesspiegel. Dat Zimmermann terugkomt op haar woorden maakt geen sterke indruk en lijkt onder druk van WDR te zijn gebeurd. Wat ze eerder zei over instructies die ze van hogerhand kreeg en de koppeling met de financiering door de overheid die het er voor media als de WDR logisch op maakt om positief over de regering te berichten klinkt logischer dan het terugkomen op haar woorden. De vrees bestaat dat de Duitse media niet alleen partijdig zijn, maar ook te schijnheilig om dat te bevestigen. Dat geeft weinig hoop op verbetering.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelDuitse omroep moest positief berichten over vluchtelingen’ voor L1, 17 januari 2016.

Advertentie

9 gedachten over “Journaliste Zimmermann: Duitse media moesten regering-Merkel ondersteunen in vluchtelingenbeleid. Maar ze slikt haar woorden in

 1. ” Als het klopt wat Zimmermann zegt en als het geldt voor meerdere Duitse media is dat is ronduit ontluisterend voor de Duitse journalistiek.”

  De ‘Duitse journalistiek’ bestaat niet alleen uit de publieke media. Het Duitse medialandschap is veelzijdig. En zelfs op de publieke deelstaatzenders, denk aan de Bayerische Rundfunk naast de relevante ARD opinieprogramma’s (bijv, toonaangevende Maischberger, Anne-Will, Plasberg), is harde kritiek op het beleid van Berlijn. Ook op de WDR. De publieke regionale zenders zelf worden ook kritisch door de ‘Duitse journalistiek’ gevolgd. Met het verschil dat in de publieke media het debat en berichtgeving terughoudend wordt gevoerd en niet op provocerend ‘BILD’ niveau. Daardoor een beetje saai en minder diepgravend.

  Like

 2. @King Billy
  Uiteraard bestaat ‘de Duitse journalistiek’ niet als zodanig. Maar er zijn wel overeenkomsten die in bijvoorbeeld de Angelsaksische media weer anders zijn. Dan blijft bij mij wat die gevestigde media betreft die hun geld vanuit de overheid krijgen de voorzichtigheid en de projectie bij van een ideaal wereldbeeld dat verkondigt wordt. Uiteraard zijn er programma’s die daar een uitzondering op zijn, met redelijke autonoom opererende journalisten. Maar het gaat om de grootste gemende deler.

  Van die Duitse journalistiek valt het me altijd op hoe zalvend en evangelisch die feitelijk is. Bijna educatief. Ouderwets saai. Maar het paradoxale is dat die enerzijds-anderzijds code met acht personen met acht stromingen in een talkshow een suggestie van representativiteit geeft die er dus helemaal niet is. De Duitse media geven de schijn van objectiviteit, niet de objectiviteit zelf. En zoals je eerder zei, naast de macht van de Bundesländer komt dat waarschijnlijk voort uit een schuldbewustzijn dat gecompenseerd moet worden.

  Sinds begin januari is naar mijn idee veel veranderd in de Duitse media. Men is wakker geworden. Ze hebben de schroom om de feiten te vertellen van zich afgeschud. Nu mogen hoge ambtenaren de feiten gaan vertellen. Iets wat trouwens in Nederland evenmin gebeurt. Claudia Zimmermann sprak over de periode voor Keulen. Toen haar om politieke redenen werd verteld dat ze de berichtgeving zo moest inkleden dat ze de regering-Merkel steunde en de oppositiepartijen geen munitie gaf. Het zou aanleiding voor een parlementair onderzoek kunnen zijn. Maar dat zal de coalitie Pegida, Die Linke en AfD niet gunnen.

  Like

 3. Toch de indruk dat in Nederland de kwestie enigzins wordt opgeklopt. “Alles Quatsch”, zei Zimmerman gisteren tijdens ‘Hart, aber fair’, doelend op het Nederlandse interview. Het brevet ‘Lügenpresse” uit de rechtse hoek laten Duitse journalisten zich niet opdrukken. Alhoewel dit beeld snel kan ontstaan als journalisten met politici in gesprek gaan, die het gebeuren in Keulen proberen in te passen in het eigen wereldbeeld en partijprogramma’s. Journalisten,die ook moeten berichten over de verbale, rauwe retoriek uit de rechts-radicale hoek, die bij wijze van spreken als een machinegeweer wordt afgeschoten over de hoofden van demonstranten en lezers in de ‘sociale’ media.

  Like

 4. @King Billy
  Alles Quatsch, tja, doelt Zimmermann daarmee op zichzelf of op de reacties? Ik heb niet de indruk dat deze kwestie in Nederland wordt opgeklopt. Niemand kent de tamelijk onbekende Zimmermann.

  Ik begrijp dat Duitse journalisten zich het stempel ‘Lügenpresse” niet willen laten opdrukken. Maar de vraag is of de verwijten van een politiek correcte opstelling van grote delen van de Duitse journalistiek terecht zijn. Ik heb het idee dat het minder erg is dan rechts-extremistisch beweert, maar er meer aan de hand is dan de Duitse journalistiek achteraf zelf wil toegeven. Vergelijk het met de politiek correcte opstelling van de Amerikaanse media over de inval in Irak 2003 dat het goedpraatte zonder de regering-Bush te durven tegenspreken.

  De verklaring dat wat rechts-radicaal doet een relativering zou zijn voor een niet-objectieve opstelling van de journalistiek deel ik niet. Radicale bewegingen of partijen maken het er voor de journalistiek zeker niet makkelijker op. Maar door het geven van de blote, basale feiten zonder manipulatie, het afstand nemen van de partijpolitiek en het aan het woord laten van deskundigen die inzicht kunnen geven in actuele thema’s zoals de vluchtelingenproblematiek kunnen de media een evenwichtig beeld creëren dat de realiteit voldoende afdekt. Zodat de burgers zich goed kunnen informeren. Misschien moeten de Duitse media maar eens ophouden om politici zo ruimschoots aan het woord te laten zoals nu.

  Like

 5. Tja, en dan… Onder druk, zoniet chantage, van Rood/Groene politici in de deelstaatregeringen van Rheinland-Pfalz en Baden-Württemberg schrapt SWR deelname door AFD vertegenwoordigers aan live debatuitzendingen in aanloop naar de deelstaatverkiezingen op 13 maart.

  http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-01/landtagswahlen-baden-wuerttemberg-rheinland-pfalz-tv-afd-ausschluss

  Tegelijkertijd in Berlijn lanceert CSU-Minister van Verkeer Dobrindt een regelrechte aanval op Merkel, die nog steeds zwijgt en doorbreekt daarmee de rechtstatelijke afspraken in het coalitieverdrag met de CSU. In twee eerdere gevallen werden de Ministers op staande voet ontslagen door Merkel. Of dit nu plaatsvindt, is nog maar de vraag want dan vindt ze Seehofer tegenover zich, die pleit voor het sluiten van de grenzen, zoals Dobrindt. Korom. Merkel moet gaan handelen. Elders worden vergelijkingen met het einde van de Weimar Republiek getrokken.

  Like

 6. @King Billy
  Bedankt voor het voorbeeld. Hoeveel jaar loopt Duitsland achter op Nederland in het integratiedebat? Vijftien jaar? Het voorbeeld in Die Zeit dat politici van SPD en Groenen bij een verkiezingsdebat eisen dat er geen vertegenwoordiger van AfD uitgenodigd wordt is nog tot daar aan toe. Dat is partijpolitiek, en daarbij komt niet het beste in de mens naar boven. Maar dat vervolgens een omroep daaraan gehoor geeft is ongewenst en ontoelaatbaar. Het was sterker van de omroep geweest om de twee stoelen van de vertegenwoordigers van SPD en Groenen leeg te laten en tijdens het debat omstandig uitleg te geven waarom ze waren weggebleven. Naar mijn idee bevestigt dit voorbeeld opnieuw hoe dicht de Duitse media tegen de gevestigde politiek aanschurken en hoe de Duitse media zich laten beïnvloeden en niet weten hoe ze objectief moeten zijn.

  Ja, dat wordt knallen tussen CDU en CSU over een maximum aan het aantal asielzoekers. Zoals het in Nederland in 2016 zal gaan knallen tussen PvdA en VVD. Als Turkije niet levert en de EU blijft doormodderen zonder veel daadkracht, dan kan het niet anders dat in de lente een mini-Schengen wordt ingevoerd. Met Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk.

  Like

 7. Pingback: Persvrijheid in Duitsland onder druk vanwege uitsluiting AfD door SPD en Groenen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.